Club Aliga: Kádár János egykori szigetét is megvédenék a civilek

  • narancs.hu
  • 2024. január 22.

Kis-Magyarország

Ugyanúgy kezdődött a 2024-es év, ahogyan a 2023-as befejeződött az Aligai Fürdőegyesület és a NER-közeli fejlesztő különmeccsében: pert nyertek a civilek.

A múlt év végén, majd néhány napja hozott egy-egy ítéletével a Pécsi Törvényszék megsemmisítette a Club Aliga elmúlt nyárra felújított kikötőjének használatbavételi engedélyét és új eljárás lefolytatására kötelezte a fővárosi kormányhivatalt. A bíróság legfőbb érve ezúttal is az volt (akárcsak a korábbi ügyekben, amikor a NER-közeli fejlesztő társasház-, majd kikötőépület-építését torpedózta meg hasonló módon az Aligai Fürdőegyesület, az AFE), hogy a hatóság tévesen minősítette a fejlesztést kiemelt beruházásnak, ebben az ügyben arra hívva fel a figyelmet, hogy a Balaton-mederre nem terjed ki a Club Aliga-fejlesztést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítő kormányrendelet hatálya.

Eltűnt a nemzeti vagyon?

De az aligai civilek nem ülnek a babérjaikon: legújabb, a napokban elkészült beadványuk a kikötő vízjogi létesítési engedélyét támadja. Ez is megjárt már néhány kört, az eredeti határozat megsemmisítése utáni új eljárásban adta ki ismét az illetékes katasztrófavédelmi hatóság – az AFE szerint ismételten jogsértő módon. „Balázs Attila elbontotta a szárazföldet, a régi »örökös« mólót, ami közterület volt, helyette lábakon álló mólót épített, aminek a felépítménye a tulajdonába került a kiadott hatósági engedély szerint – állította a Narancs.hu-nak Bukovszki András AFE-alelnök, helyi képviselő. – Állami köztulajdonból így lett magántulajdon, ráadásul a kikötőfejlesztéshez kapott egymilliárd forintos állami támogatással. Az állami tulajdonú rész ma már csak a halaké, hiszen víz alá került, a felépítmény viszont magántulajdon, ahonnan könnyedén ki lehet szorítani a népet. Eltűnt a nemzeti vagyon, a nagyhajókikötőnek szánt terület, a korábbi sétány, a régi horgászhelyek – ezt nem hagyhatjuk annyiban, akkor sem, ha a »pórnép« cserébe kapott egy sokkal kisebb helyet sétálónak, horgászhelynek. Most, hogy nincsen használatbavételi engedélye a kikötőnek, ha a balatonvilágosi képviselő-testület négy fős többsége (akik korábban még bennfentesi, titoktartási nyilatkozatot is aláírtak a beruházóval, amit az ombudsman is aggályosnak talált) nem lenne megalkuvó, akkor leülnénk Balázs Attilával és megkérnénk: szíveskedjék visszaépíteni az elbontott szárazföldet a kikötőben.”

Véletlen igen

A Bukovszki András által említett „négyek” (Takács Károly polgármester és három képviselőtársa) azonban néha „szétszavaznak”. Éppen az egymást érő múlt év végi képviselő-testületi ülések egyikén került „véletlenül” többségbe a Club Aliga-ügyekben amúgy rendre alulmaradó három képviselő, akik közül az egyik Bukovszki András. Az alelnök-képviselő előterjesztése nyomán arról voksoltak, akkor éppen név szerinti szavazással: a Club Aliga korábbi szabad Balaton-parti sétánya nagy részének eltűnésével járó parcellázás után kialakult új telkekre beadott építési engedélyezési eljárásokban az AFE mellett kérjen-e ügyféli jogállást az önkormányzat is, bírósági per útján. A Somogy megyei kormányhivatal ugyanis ezt sem az önkormányzatnak, sem a fürdőegyletnek nem adta meg. Takács Károly polgármester előzetesen azt írta, nem támogatja Bukovszki perbe hívó javaslatát, „tekintve, hogy az ügyféli jogállást képviselő úr csupán támadási pontként kívánja kihasználni”. Ennek ellenére a „négyekhez” tartozó Kovács Tamás is igent mondott, s bár utólag korrigált volna, ezt már nem lehetett megtenni a név szerinti szavazás miatt. A község tehát kérte a betekintést az engedélyezési ügyekbe, igaz, Bukovszki András tudomása szerint az erre rendelkezésre álló határidőt három héttel túllépve – ezzel szemben az AFE határidőre beadta ezt a keresetét is, és a Pécsi Törvényszék február 2-án tárgyalni is fogja.

Milliárdos ígéret a fiókban

„Szeretnénk látni az építési terveket; azt is javasoltuk mi hárman, hogy üljön le a testület a fejlesztővel, valamint a tizenhárom ingatlan tulajdonosaival, és ismét adjuk értésükre: az eladó Pro-Mot Hungária Kft. megtévesztette őket, amikor tehermentes ingatlanként bocsátotta áruba a telkeket – magyarázta Bukovszki András. – Mi hárman legalábbis a település nevében igényt tartanánk továbbra is a szabad parti sétányra, amit közel húsz éve használhat a köz, amióta megnyílt a Club Aliga.”

Ebben a témában egyébként korábban a polgármester is partnerük volt. Takács 2022-ben még megírta az új telkek vevőinek és Balázs Attilának is (aki újkori NER-kedvencként sok más mellett nem csak Zuglóban épít új városrészt, hanem legújabb kiváltságként a Hungaroring fejlesztésében is részt vehet), hogy az érvényben lévő településrendezési szerződés (trsz) értelmében (amit 2013-ban a Club Aliga akkori izraeli hátterű tulajdonosával kötött az akkori világosi önkormányzattal) a parcellázás közcélú szabad parti sétányt érint. Erre akkor Balázs kemény hangú választ küldött, arra figyelmeztetve Takácsot: amennyiben az önkormányzat alaptalan tájékoztatásokkal tovább rontja az üzleti pozícióikat, az felvetheti a település kártérítési felelősségét is. A hangvétel azóta megváltozott; ahogyan a Narancs.hu megírta, Balázs Attiláék tavaly azt javasolták a polgármesternek, hogy a testület helyezze hatályon kívül a 2013-as trsz-t, kössenek újat, immár Balázsék szájíze szerintit, s „cserébe” ők közel egymilliárd forint értékű falufejlesztést ígértek. Lapunk kérdezte korábban a polgármestert, mit szól a javaslathoz és tervezi-e a testület elé terjeszteni, de Takács Károly nem válaszolt. A módosítási javaslat egyébként azóta sem került a képviselők elé.

„Visszaélésszerű” ülésezés

Mind a tizenhárom partig érő új telek elkelt egyébiránt időközben; az első építési engedélyezési eljárások is elindultak, miközben a több vasat egyszerre a tűzben tartó AFE nem csak a veszni látszó parti sétány visszaszerzését nem adta fel, de lújabban az úgynevezett Kádár-szigetért is harcba szállt. Kádár János pártfőtitkár egykori kedvenc fürdőhelye, horgászóhelye és hajókikötője volt az a keskeny bejárón megközelíthető sziget, mely ugyan a mára teljesen romossá vált épület, a Kádár-villa közelében van, de a tavalyi parcellázás során nem a hajdani Kádár-nyaralót is magában foglaló telek elé esett, hanem kettővel arrébb. A sziget mögötti telket az ingatlanban utazó Twinport Investment Kft. vásárolta meg bruttó 600 millió forintért, továbbá bérleti szerződést kötött a szigetre a Balaton-meder kezelőjével, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal. A Narancs.hu birtokában lévő bérleti szerződés szerint a Tóth Péter ügyvezető által képviselt budapesti kft. tizenöt évre vette bérbe Kádár egykori szigetét „elsősorban szabadidős tevékenység céljából”, évi 300 ezer forint bérleti díj fejében. Az AFE tudomása szerint közben a Twinport címére bejegyzett és ugyancsak Tóth Péter által képviselt Auto Investment Kft. szerezte meg a szomszédos telket is. A kettő együtt 6 ezer négyzetméter, melynek a nagy része a helyi építési szabályzat szerint parti sétány.

„Nem értjük, forgalomképtelen állami vagyont hogyan lehet »áruba bocsátani« – jegyezte meg a szigetbérbeadás kapcsán Bukovszki András. – Az AFE arra fogja kérni a vízügyet, vonja vissza a bérleti szerződést és azt szeretnénk, ha az önkormányzat is csatlakozna ehhez. A szigetet a Club Aliga megnyitása óta használja helyi lakos és turista, kötődünk hozzá.”

Az, hogy a Kádár-szigetre megkötött bérleti szerződés visszavonására az önkormányzat is kéri-e a vízügyet, képviselő-testületi ülésen dőlhet el, amiből – főként a Club Aliga-ügyek miatt – olyan sokat tartanak (az előző év végén például bő egy hónap alatt négyet), hogy a somogyi kormányhivatal nemrég azt írta egy határozatában: „visszaélésszerű gyakorisággal” üléseznek Balatonvilágoson.

 
A balatonaligai Kádár-sziget. A fűzfát azóta kivágták
Fotó: Narancs.hu

Hétmilliárdos bevétel

A Club Aliga-magánosítás első, nem is kis lépése volt az Aliga II-es terület (itt nyaralt a pártelit a rendszerváltás előtt) felparcellázása, miután az egykori nyaralóépületek java részét elbontották. Az így kialakított tizenhárom, partig érő telket összességében mintegy hétmilliárd forintért adta el a Club Aligát tulajdonló Pro-Mot Hungária Kft., melybe néhány éve Mészáros Lőrinc és Tiborcz István vásárolta be magát, később Jellinek Dániel váltotta a párost, őt pedig a jelenlegi fejlesztő, Balázs Attila. A legdrágábban a legnagyobb, közel 6 ezer négyzetméteres telek kelt el, melyen a Castro-villaként emlegetett, jelenleg sem rossz állagú épület áll (Kádár kubai kollégája, Fidel Castro nyaralt itt és még sokan a hajdani kommunista világelitből); bruttó vételára megközelítette az egymilliárd forintot. Az a SEC 2 Vagyonkezelő Kft. szerezte meg, amely körül az Opten cégadatbázis szerint a néhai Demján Sándorhoz köthető személyek és vállalkozások bukkannak fel. A Kádár-villát is magában foglaló telek pedig a Bakonyszentkirályon bejegyzett Sövénykút Turistacentrum Kft.-é lett nettó 472 millió forintért. E cég mögött pedig a kormánymegbízásokkal jól ellátott Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda tagjai lelhetők fel.

 
Club Aliga, Castro-villa
Fotó: Narancs.hu

Bevásároltak

Két telket is magáénak tudhat a Kádár-szigetnél már emlegetett Twinporthoz hasonló nevű Twinlake Ingatlanhasznosító Kft. Ehhez képest csupán eggyel szerénykedik a 100 leggazdagabb magyar toplistáján tavaly a 18. helyre sorolt Scheer Sándor cége, az UNIONE-L Kft. A Garancsi-féle Market építőipari NER-cég alapító-társtulajdonosa, a Mc Donald's éttermeket üzemeltető kft. tulajdonosa potom 454 milliót fizetett egy alig több mint 2 ezer négyzetméteres Club Aliga-telekért. Helyi, balatonvilágosi székhelyű vállalkozások (gyümölcs- és zöldséglégyártó, épületépítő cégek) sora is felbukkan az egyébként budapesti és egy telekkel bíró Platán Ingatlan Kft. ügyvezetőjének, Jaksa Gábornak az érdekeltségei között az Opten kapcsolati hálója szerint, a Fehér Zsolt által ügyvezetett Laptop.hu Számítástechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. korábbi érdekeltségei között pedig siófoki magánszemélyek nevére lehet bukkanni ugyanott. Ez utóbbi vevő az, amelyik a Twinporttal együtt már építésiengedély-kérelmet adott be.

S hogy mi lesz a még el nem bontott, helyi védettséget élvező épületekkel, így a Kádár- és Castro-villával, valamint a Bauhaus-stílusú, ma már a Kádár-nyaralóhoz hasonlóan szintén lepusztult hajdani községházával, amit az MSZMP-elit étteremnek és mozihelyiségnek használt, olyan filmeket is megtekintve, amik a pártüdülő kerítésén kívül tiltottnak számítottak? Balázs Attiláék a már említett trsz-módosítási javaslatukban azt is kérték a balatonvilágosi képviselő-testülettől, hogy törölje a védettséget ezekről az épületekről.

(Címlapképünkön: a Kádár-sziget a Club Aligában. Fotó: Narancs.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk