A Club Aliga felújított kikötőjének engedélyét is visszavonatták a civilek

Kis-Magyarország

A Club Aliga nemrég átadott kikötője vízjogi üzemeltetési engedélyének visszavonását is elérte az Aligai Fürdőegyesület – jelentették be vasárnap a civil szervezet balatonvilágosi lakossági fórumán, amelyen Takács Károly polgármester lemondását is követelték.

Megnyílt a Club Aliga felújított kikötője – adta hírül Facebook-oldalán június első napjaiban Witzmann Mihály, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője. Ennek a kikötőnek a vízjogi üzemeltetési engedélyét támadta meg az Aligai Fürdőegyesület (AFE), melynek nyomán a hatóság most úgy döntött: a kiadott engedélyt visszavonja, s az eljárást folytatja. Az egyesület vasárnapi fórumára, ahol ez az információ elhangzott, várták Witzmann Mihály mellett Takács Károly polgármestert és a Club Aliga fejlesztőjének képviselőjét is, de egyikük sem ment el. Ott volt ellenben két ellenzéki képviselő, Molnár Zsolt (MSZP) és Tordai Bence (Párbeszéd), valamint Potocskáné Kőrösi Anita Jobbik-elnökhelyettes, s a Balatonföldváron az ottani e-kikötő ellen hasonló harcot vívó civil szervezet elnöke, Herényi Károly is.

Államiból magántulajdon

„Nagyon csúnya ügy ez is. Azt vettük észre, hogy az állami tulajdon átment magántulajdonba – mondta Bukovszki András, az AFE alelnöke. – Állami tulajdonú volt a két mólószár, amit elbontott a Club Aliga fejlesztője. Az északi mólót nagyhajókikötővel, közterülettel, parti sétánnyal, horgászhelyekkel – »csak« ezek tűntek el a felújítással, úgy, hogy vasbeton cölöpökön álló felépítmény került a helyükre, s

az építmények a kiadott vízjogi engedélyben írtak szerint már a Club Aliga-tulajdonos Pro-Mot Hungária Kft. tulajdonába kerültek. Hogyan tűnhetett el az állami vagyon és változott át magántulajdonná?

Ráadásul mindez az adófizetők pénzén, hiszen egymilliárd forintos állami támogatást kapott a fejlesztő a projektre. Az északi móló tehát megszűnt közterület lenni, azt le is zárták (ami köztulajdon, az tehát víz alá került). A déli oldalon van egy keskeny sáv, amit megnyitottak a köz számára, de az meg nem közterület, vagyis bármikor lezárható, ha úgy támad kedve a tulajdonosnak. Az AFE ezt nem hagyhatta ennyiben, természetesen ez esetben is kértük, hogy a képviselő-testület is álljon mellénk és közösen adjunk be keresetet a kikötőengedély ellen, de ez ezúttal sem történt meg, magunknak kellett kiharcolnunk.

 
Bukovszki András, Molnár Zsolt  és Tordai Bence (b-j)
Fotó: A szerző felvétele

Az ügyben Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő a közelmúltban írásbeli kérdést tett fel, amire Csepreghy Nándor miniszterhelyettes egyebek között azt válaszolta: az állami tulajdon nem tűnt el, a kikötő területe és felépítményei továbbra is a közvagyon részét képezik. Bukovszki András szerint ezt a Fejér Vármegyei Katasztrófa-védelmi Igazgatóság hatósági osztálya által kiadott vízjogi üzemeltetési engedély első oldala cáfolja, ahol az áll: „a vízi létesítmények az engedélyes Pro-Mot Hungária Kft. tulajdonát képezik”.

Ismert, megírtuk: az AFE korábban a tervezett magasparti társasházak, majd a kikötőépület építési engedélyét „torpedózta” meg a Club Aligában. Az egyetlen fejlesztés a nyár elején átadott kikötő volt a Balázs Attila NER-közeli ingatlanfejlesztő érdekeltségébe került hajdani pártüdülőben, de most az egyesület a kikötő engedélyének a visszavonását is elérte.  

Hazugságon érte a hatóság a polgármestert?

A vasárnapi fórumon a balatonvilágosi strandra tervezett vízi élménypark ügye is újra előkerült, mégpedig egészen különös aspektusban. Ahogyan a Narancs.hu is megírta, július 26-án a balatonvilágosi képviselő-testület visszavonta korábbi hozzájárulását a vízi létesítményhez (először fordult elő, hogy a polgármestert leszavazta a többség), ennek ellenére augusztus 2-án Takács Károly polgármester azt írta az engedélyt kiadó hajózási hatóság megkeresésére: az önkormányzat hozzájáruló nyilatkozata „nem kerül, illetve került visszavonásra és/vagy felülvizsgálatra”. A hatóság azonban lakossági ügyféli tájékoztatás alapján, illetve a sajtóhírekből is úgy értesült, hogy ez megtörtént, ez pedig – írja a hatóság – „a polgármesteri nyilatkozatban foglaltakkal ellentétes, így megállapította, hogy a létesítéshez elengedhetetlenül szükséges önkormányzati hozzájárulás kétséget kizáróan nem igazolt, így a vízi létesítmény már megvalósított kitűzését elbontani rendeli”.

„A polgármester egyszerűen hazudott a hatóságnak – mondta a fórumon Horváth Bence, az AFE kommunikációs vezetője. – Így működik nálunk az önkormányzat, ilyen szembeszélben kell dolgoznunk, de összefogással lám, sikereket tudunk elérni”.

Bukovszki András szerint „a polgármester ezzel a nyilatkozattal feltette a koronát eddigi teljesítményére. Példátlan lehet a hazai gyakorlatban, hogy egy hatóság egy ügyfél tájékoztatása, illetve a sajtó híradása alapján hoz döntést a polgármester teljesen nyilvánvalóan valótlan nyilatkozatával szemben. Takács Károly ezek után már egyszerűen egy közhiteltelen ember; amikor a falu sorsa, a Balaton-part megmaradása a tét, egyszerűen belehazudik a hatóság szemébe és még mindig nem mond le? Most, ezek után legalább kérjük meg, hogy szíveskedjen ezt megtenni és jelezzük a kormányhivatalnak, hogy visszaél a választóktól kapott bizalommal!”

 
Bukovszki András
Fotó: A szerző felvétele

Veres Lászlóné, az AFE előző elnöke is úgy vélte, „meg kell próbálni lemondatni a polgármestert, vagy legalább az ezt korábban kezdeményező három képviselő mellett még egy képviselőnél elérni, hogy szavazza meg a testület feloszlatását, mert nagy a veszély. A polgármester asztalfiókjában hever a Club Aliga-fejlesztők levele, amiben kezdeményezik a Club Aliga közcélú területeinek használatát garantáló, a Pro-Mot akkori tulajdonosai és az önkormányzat között létrejött 2013-as településrendezési szerződés hatályon kívül helyezését. Ha ezt meg tudja szavaztatni a szokásos három emberével, akkor mindent elveszítünk, akkor haszontalanná válik a három évtizedes küzdelmünk, melynek során volt olyan tüntetés a Club Aliga megnyitásáért a köz számára, melyen velünk demonstrált a korábbi polgármester, sőt, Bóka István, a település akkori (fideszes) országgyűlési képviselője is.”

Bukovszki András szerint „a jövő évi önkormányzati választásig nyilván »át akarja verni« a fejlesztő a tíz éve kötött szerződés hatályon kívül helyezését, mert a végső célja az, hogy kizárja a »pórnépet« a területről és lezárhassa, akár csak a Rákosi-időkben. A polgármesterre, a képviselő-testület többségére nem számíthatunk, közel kétszáz fős a tagságunk, de legyünk 3-400-an, minél többen és mutassunk erőt, hallassuk a hangunkat!”

A vasárnapi fórumon belépési nyilatkozat kitöltése mellett petíciót lehetett aláírni, melyben követelik a Club Aliga-fejlesztést kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet visszavonását, s ezzel együtt a 2013-as szerződésben közcélúnak megjelölt területek bejegyzését az ingatlan-nyilvántartásba közterületként. Bejelentették azt is, hogy két képviselőjelöltet indít az AFE a jövő évi önkormányzati választáson Balatonvilágoson.

 
Herényi Károly, Potocskáné Kőrösi Anita és Hanga László önkormányzati képviselő (b-j)
Fotó: A szerző felvétele

Takács Károly polgármesternek kérdéseket küldtünk a hajózási hatóságnak írt nyilatkozata, valamint a fórumon elhangzottak kapcsán. Amint válaszol, közölni fogjuk.

Ég a szemét a föld alatt

Egy vadonatúj ügy, amiben a fórumon az AFE segítségét kérték: ég a szemét a föld alatt Balatonvilágos és Balatonakarattya között. Két érintett, Kecskés István és Csomai Dávid arról tájékoztatta a kultúrházat megtöltő hallgatóságot: az egyre elviselhetetlenebb bűz miatt nyomozásba kezdtek és kiderítették, hogy egy hatalmas gödörbe hordják teherautószám a bontási és más egyéb hulladékot, majd földdel takarják be egy erdős rész kellős közepén, balatonfőkajári területen, a Balaton közelében. A környezetvédelmi hatóság is vizsgálatot indított az újra és újra meggyulladó, bűzölgő szemét miatt. Becslések szerint a elmúlt évek során egyelőre ismeretlenek 150-200 ezer köbméter, azaz 6-10 ezer kamionnyi vegyes hulladékot hordtak már ebbe a gödörbe.

A Narancs.hu Club Aliga-tárgyú cikkei itt érhetők el.

A Balaton körüli NER-es projekteket pedig ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?