Napi több ezer köbméter termálvíz folyhat a Rákos-patakba a Bosnyák téri beruházásból

  • narancs.hu
  • 2024. január 14.

Belpol

De ehhez még a hatóság jóváhagyása is szükséges. 

Többszörösére növelné termálvíz-kitermelési igényét a Zugló Városközpont néven gyakorlatilag kormányzati negyedet építő Bayer Construct Zrt., a Bosnyák téri nagyszabású ingatlanfejlesztés beruházója – írja a hvg.hu

A lap azt írja, az építkezésen, ahol a kormány 245 milliárdért előre megvásárolta az ott kialakítandó irodaépületeket, egy 1200 méter mély kutat fúr a cég, hogy az onnan kinyerhető 70-72 Celsius fokos vízzel lássák el az épületkomplexum fűtési– és melegvízigényét. 

A vízjogi engedélyben napi 490 köbméternyi termálvíz volt megadva, de a beruházó az engedély módosítását kérte, és környezetvédelmi hatósági eljárást kezdeményezett. Ennek eredményeképpen napi 2897 köbméter lehet a termál karsztvíztermelés, ami éves szinten 490 012 köbméterre növeli a vízigényt.

Ez az eredetihez képest 5,7-szeres vízmennyiséget jelent, amit egy puffertartály közbeiktatásával a Rákos-patakba engednének. 

A kapacitásbővítés jóváhagyás előtt áll, zajlik a környezetvédelmi hatósági eljárás, tavaly decemberrel közepéig lehetett észrevételeket tenni az engedélyt érintően, számolt be a portál. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk