Milliárdos ajánlatot tett a Balaton-parti falunak a Club Aliga fejlesztője

Kis-Magyarország

A helyi lakosok Balaton-parthoz jutását garantáló településrendezési szerződés hatályon kívül helyezéséért cserébe közel milliárdos fejlesztést ígér a falunak Balázs Attila.

Új fejlemény a Club Aliga-sztoriban: a hajdani pártüdülőt tulajdonló Pro-Mot Hungária elnevezésű cégben meghatározó tulajdonrészt szerzett Bayer Property Zrt. – melynek ügyvezetője Balázs Attila NER-közeli ingatlanfejlesztő – ajánlatot tett Balatonvilágos önkormányzatának új településrendezési szerződés megkötésére. A társaság a március 16-án tartott zárt körű, nem sajtónyilvános lakossági tájékoztató után szombaton délután újabb hasonló sátras, bográcsos rendezvényt tart a Club Aligában – belépés csak lakcímkártyával vagy helyi ingatlantulajdont igazoló okirattal (és nyilván, ahogy az előző tájékoztatójukon, külön meghívóval a kikötőhelybérlők), s feltehetően ezt a legújabb elképzelésüket ismertetik a megjelentekkel.

A Fürdőegyesület nem tágít

A világosi képviselő-testület már ismeri a Bayer Property Zrt. által javasolt új szerződés részleteit, a közelmúltban Balázs Attila tájékoztatta erről a képviselőket. A Narancs.hu kereste Takács Károly balatonvilágosi polgármestert és Balázs Attilát is, érdeklődve a javaslat részleteiről, de egyikük sem árult el semmit lapunknak. A 2013-ban az akkori tulajdonosok és a világosi képviselő-testület között kötött településrendezési szerződés garantálja jelenleg azt, hogy a helyi lakosok használhatják a Rákosi-időkben államosított, pártüdülő céljára kisajátított aligai Balaton-part strandját, parti sétányát, a Club Aliga útjait és közparkját. Időközben, ahogyan megírtuk, a Bayer Property felparcellázott és értékesített a hajdani pártüdülő Aliga II-esnek nevezett részén (itt üdült anno a pártelit) 13 közvetlenül Balaton-parti telket, megszüntetve ezzel az addigi 540 méter hosszú szabad vízparti sétányt. Ezt az a kormányrendelet tette lehetővé, mely a Club Aliga fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította. Ugyanebben a rendeletben áll az is, hogy nem csak közfunkciójú parti sétány, hanem ugyanilyen strand és utak kialakítására sincs lehetőség a területen. A Narancs.hu azt is megírta, hogy az Aligai Fürdőegyesület (AFE) keresete nyomán a Pécsi Törvényszék a Bayer Property számára a Somogy Vármegyei Kormányhivatal által kiadott két építési engedélyt is megsemmisített a közelmúltban, egyebek között arra hivatkozva: a kormányrendelet turisztikai fejlesztésre, szállodaépítésre vonatkozik, így az nem alkalmazható sem társasházi lakások, sem kikötőépület építése esetében.

„Márpedig ez esetben az Aliga II-es területen értékesített 13 telekre sem lehetett volna alkalmazni,  ez a jogi álláspontunk – mondta a Narancs.hu-nak Bukovszki András, az AFE alelnöke, aki a balatonvilágosi képviselő-testületnek is tagja. – A vevők jóhiszeműségre sem hivatkozhatnak, hiszen sikerült elérnünk, hogy a balatonvilágosi önkormányzat mindegyiküket értesítse még az adásvételi szerződés megkötése előtt: az ingatlan nem tehermentes, az eladó megtévesztette őket, mert ott neki parti sétányt kellene biztosítani. A 13 vásárló minimum kérdőre vonhatja Balázs Attiláékat, de akár vissza is kérheti a pénzét. Ezért kezdeményeztek tárgyalást nemrég Balázsék az AFE vezetőségével. Le is ültünk, és elmondtuk Balázs Attilának: nem tágítunk,

azt akarjuk, hogy a közutak, a közpark, a strand és a parti sétány is kerüljön visszavonhatatlanul köztulajdonba az ingatlannyilvántartás szerint,

és ezek után jöhet a fejlesztés. Ha egyébként a helyi építési szabályzatunkat vesszük alapul és nem a rendeletet, akkor Aliga II. üdülőövezet, ahol szálláshelyek kialakíthatók, zárt lakópark, villák azonban nem. Erre lehet válasz most a Pro-Mot nevében tett kezdeményezés, mely egy mozdulattal hatályon kívül helyezné a hosszas tárgyalássorozat (azt megelőzően tüntetések) után megszületett, jogainkat garantáló 2013-as településrendezési szerződést, s egy mozdulattal megszüntetné szinte valamennyi szerzett jogunkat is, a partig érő telkeket például örök időkre »bebetonozná«”

A Kádár-és a Castro-villának is annyi?

A Narancs.hu információja szerint

a Bayer-Property az új településrendezési szerződésben vállalná, hogy biztosítja az utak, valamint a strand ingyenes használatát.

Köztulajdonba kerülésükről azonban – amit az AFE szorgalmaz – úgy tudjuk, nincsen szó a tervezetben. Vállalnák továbbá a befektetők közösségi célú magasparti sétány és kilátópont kialakítását, 50 millió forint értékben önkormányzati intézmények, középületek felújítását, 100 millió forintos készpénztámogatás nyújtását a község közalapítványa részére, továbbá egy orvosi rendelőnek is helyet biztosító ingatlan megépítését. Cserébe

az önkormányzatnak vállalnia kellene a 2013-as településrendezési szerződés hatályon kívül helyezését, a helyi védettség alatt álló épületek védettségének megszüntetését, így Castro- és a Kádár-villáét (ezek ezt követően elbonthatók lennének),

a Club Aliga-fejlesztés érdekében szükséges engedélyek, hozzájárulások mielőbbi kiadását, a helyi építési szabályzat szükségessé váló módosításait, sőt, azt is, hogy ettől fogva semmilyen hatósági, bírósági eljárásban nem vesz részt a település a fejlesztővel szemben.

 
Az egykori Kádár-villa
Fotó: Narancs.hu

Bukovszki András szerint „az AFE soron következő célja egyértelmű: megakadályozni ennek a diktátumszerű új településrendezési szerződésnek az elfogadását. Aligha lenne az törvényes, ha a testület miden előkészítés nélkül döntene az új szerződés aláírásáról. De legalább most már értjük, miért mondta azt a polgármester a március 16-i lakossági tájékoztató előtt a Narancs.hu-nak: akkor nyilatkozik, ha megszületik a megállapodás. Eddig nem értettük, milyen megállapodásra gondolt, de most már értjük… Mi, hárman, akik a képviselő-testület kisebbségét alkotjuk a négyekkel szemben (akik már 2020-ban bennfentesi, titoktartási nyilatkozatot írtak alá a beruházóval, amit még az állampolgári jogok biztosa is kifogásolt), azon leszünk, hogy a gyors egyezség gátjai legyünk. A fürdőegyesületnek már konkrét ütemterve is van arra, hogy miképpen lehet törvényesen eljutni egy ekkora horderejű megállapodás aláírásáig. Először is új, mindenki számára nyilvánossá tett fejlesztési koncepciót várunk a beruházótól, amit bárki számára nyílt lakossági fórum elé lehet vinni, majd tárgyalhat róla a képviselő-testület. Ezek után jöhetne a környezetvédelmi engedélyezési eljárás, végül az esetleges helyi építési szabályzati módosítás. Sőt, legfeljebb hároméves változtatási tilalom elrendelését is javasoljuk a területre, ez alatt lenne idő az általunk javasolt lépésekre.”

Balaton-part helyett kilátó

Az Aligai Fürdőegyesület azt olvassa ki a fejlesztő lépéseiből: fokozatosan ki akarja szorítani a „pórnépet” a területről. Az alelnök-képviselő úgy véli, most számos ígérettel „leveszi a lábáról” a helyi döntéshozókat (legalábbis a testület többségét), majd miután a szabad parti sétányt már „elprivatizálta”, a 2013-as megállapodás szerint szintén közcélú közparkot is elzárja (arról ugyanis nincsen szó a javaslatukban), majd a lakosság lejutását is ellehetetleníti a magaspartról. Megírták ugyanis: az 53 éve használt, a Pro-Mot eredeti, izraeli hátterű tulajdonosának pénzügyi támogatásával 2010-ben felújított magasparti lejáró használatához csak akkor járulnak hozzá, ha az AFE szakhatósági állásfoglalással és igazságügyi szakértői szakvéleménnyel igazolja a biztonságosságát. „Vagyis a milliárdosok üdülő- és lakótelepén nemkívánatosak leszünk mi, egyszerű emberek, helyi lakosok – fogalmazott Bukovszki. – De lesz szép orvosi rendelőnk, községházánk, sőt, kilátónk a magasparton – arról nézhetünk majd le a Club Aligára, ennyi maradna a köznek az egykori Balaton-parti községből, Balatonaligából, mármint szerintük, csakhogy mi a vízpartunkat akarjuk, mert azt közben ellopták, ami világbotrány. Hát el lehet venni a magyar néptől a Balaton partját, ráadásul az érintett balatoni település polgármesterének az asszisztálásával? Mi ebbe nem fogunk beletörődni, hiszen az unokáink majd megkérdik: hol voltunk, amikor ellopták a Balaton-partunkat?”

 
Ez volt a Castro-villa
Fotó: A szerző felvétele

A polgármester válaszolt

E-mailben küldtük el kérdéseinket Takács Károly balatonvilágosi független polgármesternek. Egyebek között azt tudakoltuk, mi áll a befektetők szerződésjavaslatában, mi a véleménye róla, elfogadhatónak tartja-e a település számára. Azt is firtattuk, hogy amikor a március 16-i lakossági tájékoztató előtt azt mondta lapunknak, hogy megállapodásokra, egyezségekre van szükség, már akkor is az új településrendezési szerződés megkötésére utalt-e? Továbbra is fenntartja-e, amit ugyancsak akkor nyilatkozott (egyébként Balázs Attilával egyetértésben), miszerint nincs benne az építési engedélyt megsemmisítő bírósági ítélet indoklásában az, hogy nem lehet kiemelt beruházásként kezelni a társasházakat.

Takács Károly írásos válaszában a Bayer Propety településrendezésiszerződés-javaslatáról nem árult el részleteket, annyit közölt, hogy az egyeztetések folyamatban vannak és ha újabb fejlemények lesznek, arról az önkormányzat honlapján adnak majd hivatalos tájékoztatást. A kiemelt beruházással kapcsolatban pedig többek között azt írta: úgy értette, hogy a bíróság az egész Club Aliga-fejlesztést érintően nem mondta ki, hogy az nem kiemelt beruházás.

Hasonló tartalmú, két héttel ezelőtt elküldött kérdéseinkre Balázs Attila nem válaszolt. Amúgy még szintén az előző, márciusi sátras-vacsorás rendezvény napján mindketten egy közeljövőben esedékes  sajtótájékoztatóra is ígéretet tettek.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk