• MaNcs 24. évf. 20. sz. (2012. 05. 17.)
  Éledő Horthy-kultusz

  Az elismert katona

  Mind többször hallani emléktábla- és szoboravatásról, illetve közterek el- és átnevezési elképzeléseiről. A sokszor mentegetőző magyarázatok legtöbbje szerint csupán Horthy fényes katonai karrierje előtt kívánnak így tisztelegni.

  2012 / 20
 • Közmunkaprogram Észak-Magyarországon

  Baltát nádvágáshoz

  Matolcsy Györgytől tudjuk, hogy a 47 ezer forintos közmunka-pénzből meg lehet élni. Ám talán még szerinte is nehéz akkor, ha ezt a pénzt nem teljesen és időben fizetik. A Narancs Észak-Magyarországon a vízügyi munkáknál alkalmazottak körében szembesült ezzel.

 • Polyák Gábor

  A tökéletes tökéletesítése

  Hogyan módosították a médiatörvényt?

  Ha igaz, hogy az Európai Bizottság (EB) is rábólintott a médiatörvények múlt csütörtökön beterjesztett módosítására, akkor a Fidesz-kormány fennállása alatt, bármeddig is tartson az, aligha várható újabb érdemi változtatás a sajtó szabályozásában.

 • Erémi Zoltán

  Még ha belepusztul is a világ

  Mit tett a kormány az igazságszolgáltatással?

  Mára valósággá vált, amiről áprilisban (lásd: Végelbánás, Magyar Narancs, 2012. április 5.) még csak feltételes módban beszéltem: a 62. életévüket betöltött bírák kézhez kapták a felmentésüket tartalmazó okiratokat, melyeket ténykedésének utolsó napjain még Schmitt Pál írt alá.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  A mi bankunk, az IMF

  Magyarország 30 éve, 1982. május 6-án csatlakozott az IMF-hez. Akkor ez politikai és gazdasági szempontból is fontos aktus volt. A gazdasági jelentőségét a súlyosan eladósodott ország fizetési problémái adták, a politikait pedig az, hogy a washingtoni székhelyű szervezet addig tabunak számított a keleti blokk államai számára.

 • Takács Ferenc: Kapirgáló

  Két goj rabbi, egy antiszemita samesz és az 1914-es orvostudományi Nobel-díj

  Van, ahol mindig érdemes kapirgálni. Itt van például az elmúlt század két irodalmi gigásza, a két dublini születésű ősmodernista, James Joyce és Samuel Beckett, azUlysses (1922) és a Godot-ra várva (1953) szerzői.

 • Olvasói levél

  Orient expressz (Vissza Ázsiába)

  Magyar Narancs, 2012. május 3.

  A Magyar Narancs május 3-i számában Ara-Kovács Attila Vissza Ázsiába című írását tette közzé. A publicista hangulat- és gyűlöletkeltő, a Terror Háza Múzeumot ízléstelenül mocskoló sorain már meg sem lepődöm, bár azt gondolom, a múzeum 10.

 • Olvasói levelek

  Nem velük, nélkülük

  Magyar Narancs, 2012. május 3.

  Helyreigazítási kérelemmel fordult lapunkhoz a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság sajtóirodája. Bár lapunk helyreigazítást nem tesz, az államtitkárság levelének érdemi, a mi állításunkat érintő pontjait az alábbiakban ismertetjük, és válaszolunk is rájuk.

 • A szerk.

  Ítélet rendelésre

  A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla a Marian Cozma-ügyben hozott április végi jogerős döntésével jelentősen enyhítette a három fő vádlottra első fokon kimondott súlyos ítéleteket.

 • A szerk.

  Kedves Európai Unió,

  legelőször is szögezzük le: soha senki nem állította, hogy buzeráns bürokraták vagy bürokrata buzeránsok gyülekezete lennél, úgyhogy nem érdemes ezen felhúzni az orrod.

 • A szerk.

  Tükrözés és trükközés

  Most lépjünk azon túl, hogy ezek mindig csak hátrébb lépnek, nem ám lemondanak vagy kiakolbólítják őket, hátrébb lépnek. Mert tény, ami tény: Orbán Viktor a múlt héten átalakította a kormányát, nem mintha ennek bárminemű hatása lenne a magyar közéletre, még kevesebb az ország jövőjére; és az a kevés is inkább rossz, mint másmilyen.

 • Interjú

  "Megnézik, milyen mély a szakadék"

  Móró Tamás, a Concorde Zrt. vezető stratégája Görögország és az eurózóna helyzetéről

  A görög kormányválság miatt ismét felerősödtek azok a vélemények, melyek szerint az ország kénytelen lesz elhagyni a valutaövezetet. A piaci elemzővel arról beszélgettünk, mit okozna a kilépés Görögország és Európa számára.

 • Rokonok a vidékpolitikában

  Rendszerszintű káosz

  A rend kedvéért tegyük föl és vizsgáljuk meg: mi van, ha a földbérletbotrány egy nagy ívű koncepció szükséges (és félreértett) epizódja?

 • Horthy-túra Kenderesen

  A hálás utókor

  "A település múltját, jelenét és jövőjét nagymértékben meghatározza a Horthy családhoz való kötődés" - olvassuk az alföldi kisváros kiadványában. Nincs is ebben semmi meglepő, Kenderes sokat köszönhet szülöttjének.

 • Zeidler Miklós történész Horthy szerepéről

  "A történelmi felelősség alól nem lehet felmenteni"

  A frissen állított vagy még csak megálmodott lovas és álló, egész alakos Horthy-szobrok, -domborművek és utcakeresztelők korát éljük - ezért fontos, hogyan látjuk ma az egykori altengernagy, majd kormányzó történelmi szerepét, s hogy mennyire kivételes a figura itt, Kelet-Közép-Európában.

 • Színház

  Karnyóné-gyakorlatok

  Úgy tűnik, Gothár Péter kedvet kapott a hányatott sorsú régi magyar drámákhoz, így a Katonában bemutatott Bessenyei-darab, A filozófus után Csokonait választotta. Az énekes bohózat műfaja és a több mint kétszáz éves, kissé poros Karnyóné párosítása nem bizonyul éppen egyszerű feladatnak.

 • rés a présen

  Egy víz alatti táncfilm

  Virág Melinda koreográfus

 • Színház

  Pacekba

  Virágos Magyarország

  A virágos Magyarország egy kis faluban lakik; mesebeli táj, tó, hegy-völgy, templom, jó levegő és szocreál művház. Operettdíszlet, operetthősök - pont, ahogy azt Móricka meg mi elképzeljük. Ahová a szív visszahúz - a közepesen magasra kapaszkodott kormányzati tisztviselőt éppen úgy, mint a Hollandiában virágkötészetet tanult egykori szerelmét.

 • A Krétakör a Berlini Biennálén

  A kör négyszögesítése

  A május 9-10-én a német fővárosban zajlott, illumiNation című happeningben mindenki magát adta: gój motoros a gój motorost, értelmiségi az értelmiségit, jogvédő a jogvédőt. A német zsűri kezdetben értetlenül állt a magyarokat alakító magyarok előtt.

 • Interjú

  "Az emberek bizseregtek"

  Duda Éva táncos, koreográfus

  Közel tíz éve független alkotó, az Operettszínháztól a Szegedi Kortárs Balettig játszották koreográfiáit, 2009 óta saját társulata van. A múlt héten a MU Színházban bemutatott After apropójából a test őszinteségéről és a Trafó ügyéről is mesélt a Narancsnak.

 • Film

  Életem szerelme

  Ez itt egy egyötletes, erősen B kategóriás francia vígjátékocska. Ami addig, amíg meg nem szoktuk, hogy miben is áll az az egy szem árva ötlet (van egy pasas, aki akaratán kívül mindig kellemetlen élethelyzetekbe sodorja a vele - szerfelett ritkán - kapcsolatba kerülő hölgyeket), s fel nem mértük, hogy másik ötlet már egészen biztosan nem lesz, egészen jól működik.

 • tévésmaci

  Farkasgyíkok ösvényén

  Amikor Sztupa és Troché Budapestre várták Szorkint (Szergej Mihajlovics; az NKVD ezredesi rangú osztályvezetője), mindenféle mulatságokon törték a fejüket, de elsősorban is girlöket akartak szerződtetni, egy csapatnyit.

 • Poe és A holló esetei a mozival

  "Eredeti motívumok felhasználásával"

  Edgar Allan Poe nevét a mozi feltalálása óta olvashatjuk a főcímekben, bár nem minden alkotó olyan korrekt, mint az egyik Universal- (amúgy Magyarországon játszódó) horrorklasszikust, A fekete macskát rendező Edgar G.

 • Interjú

  "Én meg adtam a hülyét"

  Radu Mihaileanu filmrendező

  Volt színész a bukaresti jiddis színházban, disszidens Franciaországban és rendezőasszisztens Marco Ferrerinél. Lassan két évtizede főállású filmrendező: nyert a Sundance-en és Velencében, sőt kis híján műfajt is teremtett: ha kicsit előbb mutatják be Életvonat című filmjét, mint Roberto Benignitől Az élet szépet, akkor ma őt ismerné a világ az abszurd holokausztkomédia megteremtőjeként.

 • Lemez

  Végh Sándor és a Camerata Salzburg

  Végh Sándor (1912-1997) pályája az egyénitől a kollektívig, a szólójátéktól az együttes zenélésig haladt. Hegedűsként Paganini-játékosnak indult, hogy aztán jelentős vonósnégyesek élén (Új Magyar Vonósnégyes, Végh-kvartett) álljon, utolsó évtizedeiben pedig a Camerata Salzburg vezető karnagyaként működjön.

 • mi a kotta?

  Nyűtt vonóbul bolt

  Sosztakovics-hegedűversennyel indul és ugyancsak Sosztakovics-hegedűversennyel zárul majd az elkövetkező napok koncertprogramja, s minthogy a szovjet-orosz mester mindösszesen két ilyen versenyművet adományozott az emberiségnek, valamint a mindkét ősbemutatóra vállalkozó David Ojsztrahnak, így mondhatni e nemből teljes áttekintést kínál számunkra az aktuális felhozatal.

 • Cowboy Junkies: The Wilderness

  Visszafelé, befelé

 • Koncert

  Fennakadt szemek

  A Sleep Budapesten

  Kicsit érthetetlen volt Matt Pike gitáros motivációja erre a turnéra, hiszen másik zenekarának, a barbár stoner-metált nyomató High On Fire-nak most jött ki új lemeze, a kiválóan sikerült De Vermis Mysteriis. Épeszű zenész az aktívabbik zenekarát rugdalná el turnéra, pláne, ha annak friss lemeze van, a Sleepé pedig - legendastátusz ide vagy oda - mégiscsak egy olyasfajta nosztalgia-összeállás, amilyet a Kyuss is meglépett nemrég, hiszen a zenekar utoljára több mint tizenöt éve járt stúdióban.

 • The Dandy Warhols: This Machine

  Géphiba

 • Koncert

  Az álom élet

  A Tindersticks Budapesten

  Nem lehetünk eléggé hálásak azért, hogy végre - vagy két évtizedes, azért megszakításoktól sem mentes pályafutásuk során először - Budapesten koncertezett a legendás, eredetileg nottinghami kollektíva. Pedig egyszer már úgy tűnt, minden remény elveszett:

 • Könyv

  Világhíres operák

  Manapság, amikor az újságosoknál már újságot is mind ritkábban vásárolnak az emberek (az e sorokkal szemező olvasók tiszteletre méltó kivételével!), bizonnyal kell némi merészség ahhoz, hogy valaki operatörténeti kisokosokat dobjon a sajtópiacra.

 • Folyóirat

  Arzén és halászlé - Hévíz

 • Könyv

  Glamour, holocaust, fiction, non-fiction

  Janusz Glowacki: Good night, Jerzy

  A harminc éve New Yorkban élő és mindenekelőtt ebben a közegben híressé lett szerző lengyelül és mindenekelőtt lengyeleknek írta regényét, ám a formálás, az alapérzület tökéletesen amerikai, szinte hollywoodi.

 • Kiállítás

  Sibylle Hofter-Szijj Ferenc: Örömmel üdvözöljük!

  A Liget Galéria programterve szerint nem ez lett volna az utolsó kiállítás, sokkal inkább a folytonosság felmutatása; Hofter ugyanis 1989 májusában mutatkozott be ugyanitt, és a kilencvenes években számos kiállítása volt Budapesten.

 • Kiállítás

  Képek és szavak harca

  Birkás Ákos kiállítása

  Külső szemlélő számára talán úgy tetszhet, hogy a kilencvenes évek végén a művész egyszer csak kipillantott elefántcsonttornya ablakából, rácsodálkozott a valóságra, és a tizenhat éven át készített absztrakt és meditatív formavilágot, a külföldi galériákban is elismert, ráadásul komoly gyűjtőkört vonzó ovális festményeit odahagyva a realista képalkotás felé fordult.

 • Portré+Interjú

  Templomok papírból

  Shigeru Ban építész

  A világhírű építész villámlátogatása alatt interjút adott a Narancsnak, de előtte még elmondjuk, miért érdemes figyelni a katasztrófaépítészet és az elmélyült anyagértelmezés japán mesterére.

 • chili&vanília

  Nem csiga

  Kerti parti Gödöllőn. Külföldi vendégek is jönnek, köztük egy igazi francia. A francia saját bevallása szerint csigaspecialista, remekül készíti azEscargots a la bourguignonne-t,- a burgundi módra főzött, fűszervajjal grillezett csigát.

 • kertész lesek

  A Platán, Tatán

  Tatára érkezve meseország tárul elénk. De nem a Grimmek mélységes kútja, még csak nem is Walt Disney mosolyvágóhídja, hanem a hetvenkedő (értsd: 1970-es évekbeli) modern tanmesevilág, például "A világhíres Dobozváros", ahol Dani, a darus és Tibi, a taxis keveredik hétköznapi, mégis csodálatos kalandokba.

 • Kiállítás

  Horthy-bunker

  A gödöllői Grassalkovich-kastélyt már vagy huszonöt éve próbálják rendbe hozni, de a régóta vágyott célegyenesbe végül úgy jutott a híres-neves műemlék, hogy uniós elnökségünk "színpadának" nevezték ki.

 • Interjú

  A főváros mint államváros

  Michiel Wagenaar író

  Az Amszterdami Egyetem nyugalmazott társadalomföldrajz-professzora Városépítészet és polgári szabadság című, immár magyarul is olvasható könyvében hat főváros (Párizs, London, Amszterdam, Budapest, Brüsszel, Róma) tizenkilencedik századi fejlődését elemzi.

 • Kiállítás

  Mesterek, korhelyek

  Csárdás, polka, zepperli. Vendéglátás és zenemű-kereskedelem a 19. században

  Nem járt rosszul a múzeum a kényszerköltözködéssel: az ódon - belül persze erősen felújított - óbudai épülettel (benne Krúdy Gyula utolsó, szűkös lakásával) a múlt század eleji belvárosi, nagypolgárias miliőből egy valamivel régebbi világba hátrált a gyűjtemény, amelynek egyes elemei talán kiszorulnak így elegáns összefüggéseikből, mások viszont meghittebb otthonra találhatnak a kisebb, alacsonyabb szobákban-termekben.

 • Védem a mundért

  Egy szakdolgozatíró szakmunkás vallomása

  Tisztelt Bíróság! Miután immár második politikai óriásunk kerül nehéz helyzetbe plagizált tudományos dolgozata miatt, nem bírom tovább elviselni a rám nehezedő társadalmi nyomást, és vallomást teszek. 1992 és 1995 között előre megfontolt szándékkal, folytatólagosan és ipari méretekben foglalkoztam plágiummal.

 • Beárazott gyermekelhelyezés

  "Megvettem a saját fiam"

  Apák, akik milliós összegeket dobnak be. Anyák, akik elsőre még ellenkeznek. Ügyvédek, akik az "adásvételi" szerződést megkötik. És a válóperes bíró, aki szerint soha nem derül ki a gyerekvásár.

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...