• MaNcs 24. évf. 49. sz. (2012. 12. 06.)
  Interjú

  "Félig már profik vagyunk"

  Lukács László - Tankcsapda

  Az év elején, tizenkilenc év után elhagyta a zenekart Molnár "Cseresznye" Levente gitáros; azóta utódjával, Sidlovics "Sidi" Gáborral már készült három klip, másfél nap alatt aranylemez lett az új, Rockmafia Debrecen című nagylemez, és elkezdődött az év végi arénaturné is. A zenekarvezetővel volt miről beszélgetnünk.

  2012 / 49
 • A Forsense Kft. pályázatírói tündöklése

  Milliók a kukába

  A fideszes kötődésű Századvég Alapítvány közvélemény-kutató partnere, a Forsense Kft. uniós támogatású városfejlesztésekbe is belekóstolt pályázatíróként. Bár Göd és Dunakeszi milliárdos értékű pályázatát elügyetlenkedte, a két önkormányzat kifizette az összesen nettó 14 millió forint megbízási díjat.

 • A szerk.

  Levél a Magyar Művészeti Akadémiához

 • A szerk.

  És értük?

  Az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. A rendőrség ezen állítását alátámasztotta egy videofelvétellel is, amin jól látható, ahogy a földön több kommandós húz végig egy alaposan összekötözött nőt Hatvanban, másokat is bántalmaznak és bevisznek, közben azt kiabálják, hogy "dolgozni kéne, nem bűnözni".

 • A szerk.

  Mi, magyarok

  Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a múlt hétfőn felmérette volna a kormánnyal, hogy hány "zsidó származású" ember jelent nemzetbiztonsági kockázatot Magyarországnak.

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  Orbán rendszere - a Kremlből nézve

  A Napóleon legyőzését követő hosszabb tárgyalások eredményeként Európára az egyik legridegebb és legkomorabb politikai korszak köszöntött.

 • Ádám Zoltán: Kritikai iskola

  Igen_Rogán!

 • A tankönyvpiac leépítése

  Egykönyves olvasók

  A tankönyvpiac alapvető szabályozását a kiadók, a tankönyv-terjesztők és a pedagógusok sem ismerik, holott szeptembertől három évfolyamon új könyvekből kellene tanulniuk a diákoknak. A kormány késlekedését a piac mellett a gyerekek is megszenvedhetik.

 • Interjú

  "Ritmust kell váltani"

  Schiffer András, az LMP frakcióvezetője

  A kormányt akkor van csak esély leváltani, ha sikerül megszólítani a még bizonytalan választókat, akik viszont nem kérnek a régi, leszerepelt pártokból. Ellenzéki összeborulásról tehát szó sem lehet, de az LMP megerősödése esetén az ideiglenes választási koalíciótól nem zárkózik el Schiffer András.

 • Szankcionálható-e a parlamenti zsidózás?

  Szabályok közt elveszve

  Múlt hétfőn a Jobbik ismét átlépte a hányingerküszöböt, a végtermék eltakarításához azonban csak órák múlva, sőt inkább másnap fogtak hozzá a pártok, továbbá a Miniszterelnökség és a külügy. Mit tehetne ez ellen a jövőben a változóban lévő országgyűlési törvény és házszabály?

 • Interjú

  "Okkal félnek"

  Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, az Együtt 2014 Választói Mozgalom egyik alapítója

  A volt miniszterelnökkel az ellenzéki együttműködés buktatóiról, a politikai közép megteremtésének és a Fidesz-rezsim lebontásának esélyeiről beszélgettünk.

 • Izraeli hétköznapok

  "Másfél perced van"

  Egy Jeruzsálemben élő magyar lánnyal beszélgettünk arról, hogy milyen az élet a rakéták fenyegetettségében.

 • Bretter Zoltán

  Tour, retour nélkül?

  Románia útja a Balkántól Európáig

  Románia az "európai, nyugatosodási projektnek" köszönheti gyors fölzárkózását: a projekt és a gazdasági fejlődés közötti egybeesés legalábbis elegendő arra, hogy a projekt maga megkérdőjelezhetetlenné váljon.

 • Üzekedő nemzettestek

  Závada Pál: Janka estéi

 • Mindent, ami nem kell

  Add ide a drámád! II. - Alternatív drámaantológia

 • Könyv

  Veteményes sárkányfogból

  Spiró György: Drámák V.

 • Elüldözöttek

  Frank Tibor: Kettős kivándorlás. Budapest-Berlin-New York 1919-1945

  Kármán, Neumann, Szilárd, Teller, Wigner, Moholy-Nagy, Breuer... Miért született egyszerre ennyi zseniális ember a 19-20. század fordulójának Magyarországán, és miért kellett éppen nekik távozniuk innen?

 • Ács Pál

  "Magyar Zsinagóga"

  Komoróczy Géza könyvéről

  Öt-hat éves lehettem, amikor apámmal a Belvárosban sétálva velem korú fiúk fura csoportját pillantottam meg. Fekete kabátkában ácsorogtak a tűző napon, fekete kalapjuk alól kétoldalt csigába göndörített hajtincs bukkant elő.

 • A magyar világ irodalma

  Az új lista is mutatja, tehát immár egészen bizonyos: megszületett a magyar világirodalom, a mi saját világirodalmunk. Ide azok az életművek tartoznak bizonyosan, amelyekből sikerült a kiadóknak piaci brandet alkotniuk az aránylag szűk, de még nem jelentéktelen magyar kultúrafogyasztó közönség, például az önök számára.

 • Bret Easton Ellis pályaképe

  Tükörlabirintus

  Nyilatkozatai és az utóbbi évek munkái alapján mintha hátat fordított volna a regényírásnak. Az új magyar monográfiával együtt ez már elég erős motiváció ahhoz, hogy végigtekintsünk ellentmondásokkal telezsúfolt életművén.

 • Himmelreich

  Két Erich Kästner-regény

  Szemben állt a nácikkal, a Gestapo zaklatta, a könyveit máglyára hordták, s ő maga mégis Németországban maradt, méghozzá szabad akaratából: Erich Kästner életútja legalább oly figyelemre méltóan sajátos, mint írói életműve.

 • Interjú

  "Nem tagadom el a rokonszenvemet"

  Huszár Tibor akadémikus Erdei Ferencről

  Most jelent meg a hagymakertész és falukutató, tudós, pártpolitikus és többszörös miniszter politikai életrajza. A könyv szociológus szerzőjét Erdei ellentmondásos pályafutásáról, a népiekről és a társutasokról, valamint az "ahogy lehet" kényszeréről kérdeztük.

 • Közel nézet

  Kővári Orsolya: Árnyékvilág - Tarr Béla-retrospektív

  1993. október 31-én meghalt Federico Fellini. Elég nagy baj ez nekünk, s még nagyobb baj Tarr Bélának. De a tragikus eset fő vesztese mégiscsak ez a kiadvány.

 • Mint az állat

  Felipe Fernández-Armesto: Szóval, emberek vagyunk?

  Az ember a világegyetem, de legalábbis Földünk kitüntetett fajtája, az evolúció csúcsa, dísze-virága, akit számtalan jellegzetesség, tulajdonság különböztet meg az állatvilágtól - hogy mást ne mondjunk, a kétségbevonhatatlan lelki gazdagság.

 • Könyv

  Bognár Péter: Bulvár

  Borbély Szilárd kedves ajánlója keltett bennem némi szorongást. "Bognár Péter szemtelen és tehetséges. Veszélyes kezdés, mert a magyar irodalom egyiket sem szereti... És az a szertelenség sugárzik belőle, hogy a nyelvvel való játék jó buli" - írja a költő, miután az utóbbi évek talán legerősebb új hangját véli felfedezni a kötetben.

 • Könyv

  Nagypál István: A fiúkról

 • Könyv

  Mezei Gábor: függelék

  Már a fülszöveg biztosít a szerző első kötetének (néhol zavarba ejtően) gondos megszervezéséről, tematikai viszonyítási pontjairól, de érdemes ezek puszta azonosításán túl továbbgondolni a felmerülő fogalmakat (apokrif, oldalborda, paradicsom).

 • Könyv

  Szolcsányi Ákos: A felszínről

  Szolcsányi Ákos A felszínről című második kötete inkább ellensúlyozza, mint folytatja az előzőt. A Csehország szép, útjai jók a legérdekesebb és legkérdésesebb jellemzője az a közvetlenség volt, amivel a gyerek-, kamasz- és fiatalkor néha banális konkrétumait (a májkrémes kiflitől a Garfield-poszterig) beépítette.

 • Garaczi László

  Haza a mélyben

  A konyhában ülve vacsoráztam kicsiny, ám annál barátságosabb, Szondi utcai lakásomban, halkan szólt a rádió, besütött a holdfény a gangra - ez az a gang, ahol hatvan éve Ruttkai Éva Bitskey Tibor karjaiba repült az Egy pikoló világos című film végén, fenn van a film a YouTube-on, néha megnézem, és elgondolkodom, hogy az ajtónk mellett az a hámlás a vakolaton hogyan élhette túl az ötvenes éveket, a konszolidációt és a rendszerváltást -, ám ekkor valami megzavart a révedezésben, szenvedélyes hang tört elő a rádióból, az egyik betelefonáló küldött szózatot az éterbe:

 • Esemény

  Haza - Heimat - Home - Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál

  "Olyan emberektől várják a választ, akik egyike sem abban az országban él, ahol született, és egyike sem azon a nyelven ír, amelyik gyerekkorában körülvette. Ők fogják majd most megmondani, hogy 'leljük-e honunkat a hazában'" - meséli felindultan Gajdics Ottó a HírTv-ben, és jó előre tragédiának minősíti a rendezvényt.

 • Kiállítás

  Repülj velem!

  Világmodellek

  Csak remélni lehet, hogy az átszervezési düh következtében nem ez lesz a hattyúdala annak a kiállítássorozatnak, amely a ma már a Szépművészeti Múzeum alá besorolt Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményéből készül - és amelynek most az első darabja látható.

 • Színház

  Tizenketten, dühösen

  PanoDráma: 174/B - Az igazság szolgái

  Megérdemli a fokozott figyelmet, ahogy a szemünk előtt keresgéli, majd megtalálja saját színházi útját az a formáció, amely a szó szerinti - verbatim - dokuszínházban utazik. Vagyis a rögvalóságot tárja elénk, annak is evidensen a legérzékenyebb területeit; ekként nyugodtan mondhatjuk, hogy a "remény színháza" ez, amely azzal a végeredménnyel kecsegtet, hogy hibáinkkal szembenézve javítunk rajtuk, tanulunk belőlük.

 • Szabadka, elvtársak! Desiré Central Station fesztivál

  Jó, hogy Kosztolányi Dezső városában van egy róla elnevezett színház, és 2009 óta fesztivál is, amely elegánsan, de szigorúan tart tükröt a társadalomnak.

 • A máltai légyott

  Bernardo Bertolucci filmrendező

  Rómában, a Trasteverén lakik, s évek óta kerekes széken közlekedik az Európai Filmakadémia idei életműdíjasa.

 • Film

  A gyilkos médium

  Csak valami szereposztási gikszer lehet, hogy Robert De Niro és Sigourney Weaver kimaradt a nyolcvanas évek legjobbjait (Van Damme, Stallone stb.) felsorakoztató A feláldozhatók sorozatból, pedig a Válogatott gyilkosok sztárjának és Az igazság nyomában amazonjának ott lett volna a helye a plakáton.

 • Animációs dokumentumfilm

  Crulic, a túlvilágra vezető út

  A lengyel börtönben ok nélkül fogva tartott román vendégmunkás, Claudio Crulic tiltakozó éhségsztrájkjában és halálában egy őserejű tragédiát látott meg Anca Damian rendező: a jogtalanság elleni harc, a kisember elvek és moralitásérzék táplálta küzdelmének archetípusát.

 • Film

  Szex, hazugság, vészhelyzet

  A francia mozi középgenerációjának egykor nemzetközileg is jegyzett színművésze (A félelem városa, Mina Tannenbaum, de a Henri és June-ban például Brassa•t adta), a szomorú tekintetű Artus de Penguern második rendezése talányosan kínos darab.

 • tévésmaci

  Az egzotik' kecske

  Amikor Sztupa és Troché felmentek a lépcsőn, a korai útszakaszon két dologra kellett különös figyelmet fordítaniuk - bár ahogy haladtak fölfelé, úgy sokasodtak a különböző szempontok, amikre tekintettel kellett lenniük.

 • Lemez

  Kis éji

  Wild Nothing: Nocturne

 • Lemez

  Várjon Dénes Precipitando

  Várjon Dénes Precipitando - címmel kiadott új lemezén Alban Berg Szonátája (1908) után Janácek Ködben (1912) című, négy rövid karakterdarabot tartalmazó ciklusa következik, és a végén szólal meg a legrégebbi (1852-53) mű, a romantika egyik legjelentősebb monumentuma: Liszt: h-moll szonáta.

 • Koncert

  Ramón Vargas áriaestje

  Jelentős, de nem nagy tenorista; rokonszenves, ám nem átütő személyiség - a mexikói Ramón Vargast három évtizedes pályafutása során általában ezen a figyelemre méltó, mindazonáltal a kivételesség szférájától elmaradó szinten észlelték a világ operakedvelő tömegei.

 • Lemez

  Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

 • mi a kotta?

  Bosszú dominóban

  "A következő módosításokat javasolták (úgynevezett barátságból): 1. A főszereplőt nemesemberre cserélni, teljesen eltávolítani még a gondolatát is egy uralkodónak. 2. Feleséget nővérre változtatni. 3. Boszorkányos jelenetet megváltoztatni, visszahelyezni egy olyan korba, amikor még hittek ilyesmiben.

 • Megfejtetlen írások

  Nekünk ez kínai

  A mind fejlettebb desifrírozó technikák tükrében látszólag meglepő: számos olyan írást találtak már az archeológusok, melyeket mindeddig képtelenek voltunk elolvasni. Lehet, hogy soha nem is tudjuk.

 • <19 Szabadfogású Számítógép verseny

  Emelt szintű barkácsolás

  A legtöbben nem győznek sopánkodni, ha gyerekük napi 10-16 órát ül a számítógép előtt. De mindjárt más a helyzet, ha kiderül, hogy a monitor félhomályában a kölyök olyan kreatívan töltötte délutánjait, hogy munkájának gyümölcse komoly cégek érdeklődését is felkeltheti.

 • Fekete péntek

  Rendelj a Jézuskától!

  A 90-es évek közepén került a mozikba a Hull a pelyhes című családi film, melyben A. Schwarzenegger osztrák tájszólásban karattyolva kereste filmbéli gyermekének "a játékot", egy Turboman nevű figurát, amelynek utolsó példányáért meg kellett küzdenie egy másik apukával.

 • Kiállítás

  Régi otthonkánk

  Szoc Deko - Textília

  Különös, és nehéz volna azt állítani, hogy felemelő érzés múzeumi körülmények között, lezárt ügyként szembesülni saját személyes múltunk egyre több alkotóelemével.

 • rés a présen

  Felismerni a korrupciót

  Alexa Noémi ügyvezető igazgató, Transparency International Magyarország

  Negyedik éve rendezzük meg a korrupcióellenes világnap alkalmából, ami az ENSZ korrupció elleni egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta létezik. A fesztiválunk célja, hogy olyan programokat szervezzünk fiataloknak, amelyekre nyitottak, ezáltal könnyebben tudjuk őket ránevelni, hogy mondjanak nemet a korrupcióra.

 • étel, hordó

  Új-Budavár

  Hiába kisföldalatti és Hősök tere, az 1896-os millenniumi ünnepségsorozat legnagyobb attrakciója az ős-Budavára nevű szórakoztató komplexum volt a Városligetben.

 • chili&vanília

  Ide nézz, törökméz!

  Vaníliás tejföl panna cotta virágporral és törökmézzel

  Feketegyökér-krémleves füstölt pisztránggal, grillezett fogas csalános burgonyapürével, tejfölös rókagombaleves, karamellizált császárszalonna füstölt halas tört krumplival, édes bundás kalács egresdzsemmel és vaníliahabbal.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...