• MaNcs 25. évf. 10. sz. (2013. 03. 07.)

  "Miért hagyták, hogy a ház kigyulladjon?" - Nádasdy Ádám tanár, nyelvész, költő

  A hírek szerint lapunk egykori szerzője is az ELTE BTK kényszerből nyugdíjazott oktatói között van. Távozásának hírére elöntötték az internetet a felháborodott kommentek, kollégái egy emberként álltak ki mögötte, de ő nem panaszkodik. A munkaviszonynál fontosabb dolgokról is beszélgettünk vele.

  2013 / 10
 • Kockázatos műélvezet - Stendhal-szindróma

  "Lüktető szívvel léptem ki a Santa Croce-templomból, mintha kiszippantották volna belőlem az életet, úgy éreztem, mintha zuhannék" - írja Stendhal a firenzei Santa Croce-templomban 1817 februárjában tett látogatásáról.

 • Mi a magyar? - Állomásról állomásra XLV. - Komárom

  A parti gát ugyanolyan, mint Szentendrénél volt, de itt a terméskő nem pezsgő idegenforgalmat, szakszerű vendéglátást bámul, hanem keskeny utcát, ipari vidéket. Nyugat-Magyarország kapuja semmivel sem derűsebb látványosság, mint bármelyik vasúti létesítmény az országban.

 • étel, hordó

  Víg molnár / Csopak

 • chili&vanília

  Csilis pácolt citrom

  A sóban pácolt citrom a marokkói konyha egyik alappillére. Az egész citromot hosszában bemetszik, megtöltik durva szemű sóval, szorosan üvegbe zárják, citromlevet adnak hozzá, majd hetekig állni hagyják.

 • Szombathelyi HÖK-anomáliák

  Maguknak osztják

  Törvénysértő módon osztotta ki éveken keresztül - nem utolsósorban saját tagjainak - a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ HÖK-választmánya a közéleti ösztöndíjakat. Hiába marasztalta el őket több vizsgálat, az érintettek döntő többsége ma is a helyén van, sőt magasabb tisztségeket tölt be, mint a botrány kirobbanása előtt.

 • A szerk.

  Drága Erzsi néni országa

  Fel, vigyázz! Özvegy Puskás Ferencné közleményt adott ki!

 • A szerk.

  Matolcsy visszaveri

  Kétségtelen, hogy Magyarország nemzetgazdasági miniszterét 2010. május 29-től hétfőig Matolcsy Györgynek hívták - ám arra a kérdésre sem határozott igennel, sem nemmel nem mernénk felelni, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank új elnöke valójában létező személy-e.

 • Keszthelyi András

  Víziót és szavazót!

  Mesterházy Attila évértékelője elé

  A kormányváltásban reménykedőket sokkolták a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok. Orbán Viktor bevette az utolsó bástyát, a jegybankot is, érezhetően csökken rajta a külföldi, különösen az európai uniós nyomás, és egyre magabiztosabbnak tűnik.

 • László Géza

  Mit tudhat a vízzel hajtott autó?

  Nagyvállalkozók, nagyprojektek, nagypolitika

  A nagyvállalkozók, amióta világ a világ, próbálják a helyes gazdasági útra terelni a nagypolitikát. A 18. századi Angliában sorra jelentek meg azok a pamfletek, amelyekben tapasztalt kereskedők arról győzködik az uralkodót, hogyan kell védővámokkal, a kamatok szabályozásával növelni a nemzet gazdagságát.

 • Sajó László: Öt és feles

  A futball ábécéje (D mint drukker 2.)

  És ugyan mit lehet kezdeni egy olyan férfival, akit jobban aggaszt, hogy a csapata egygólos vesztésre áll az Exeter City ellen a harmadik ligában, mint az, hogy jól van-e a "szerelmese".

 • Takács Ferenc: Kapirgáló

  A Giovine Italiától a Boolean searchig - 2.

  E. L. Voynich Bögölye tárgyában kapirgáltunk az előző részben, s ezt annak a meglepő ténynek a konstatálásával zártuk, hogy a világ nyugati felén hamarosan elfelejtett regény a forradalom előtti Oroszországban páratlanul népszerűvé vált, egy forradalmi nemzedék evangéliumává: 1917-ig tíz kiadást ért meg orosz fordításban.

 • Interjú

  "Elmozdulhatott volna a polgárháború irányába"

  Markó Béla az 1990-es marosvásárhelyi "fekete márciusról"

  Markó Béla az 1990-es marosvásárhelyi "fekete márciusról"

 • Parragh László kamarai elnök portréja

  Csempekirályból hűbéres

  A fürdőszobai vállalkozásába jókora hitelállománnyal belebukó, majd az iparkamarai elnökség révén újraéledő Parragh László fontos szereplője a közéletnek. Bármikor odaáll Orbán Viktor mellé, legyen szó tanácsadói szerepről, a szakszervezetek elfojtásáról, a felsőoktatás megregulázásáról.

 • Gát a gátnak - Tervek a Római-part átalakítására

  Totális természetkárosítás vagy hasznos beruházás a római-parti mobilgát? Ennek megítélése miatt az óbudai civilek is összekülönböztek egymással. A Fővárosi Közgyűlés a közel ötmilliárdba kerülő tervezett védmű miatt letarolná és feltöltené az ártéri ligetet, viszont cserébe szavatolná a biztonságot.

 • A gyűlölet iskolája

  A két világháború közötti időszak visszatérő jelensége volt a jobboldali diákszervezetek erőszakossága - amely leginkább zsidó származású egyetemisták, főiskolások és néha az eléjük kerülő járókelők tettleges bántalmazásában mutatkozott meg.

 • A magas keresetek korlátozása Európában

  Svájci fricska

  Az Európai Parlament a múlt héten elfogadott egy banki törvénycsomagot, amely egyebek mellett korlátozza a banki vezetőknek adható fizetésükön túli jutalékok és jutalmak mértékét. Vasárnap pedig egy svájci népszavazás hasonló korlátozások mellett foglalt állást, nem csupán a bankok, hanem általában a nagyvállalatok topmenedzsereinek kifizetett juttatásokkal kapcsolatban.

 • Könyv

  Molnár Illés: Hüllők és izzók

  A szerző debütáló kötete olyan, mintha egy kis Térey Jánost, Schein Gábort, Borbély Szilárdot és Marno Jánost összeturmixolnánk, és bő lére eresztve tálalnánk. Bő lére, mondom, hiszen a vékonyka verseskötet a maga 66 oldalával is túlírtnak tűnik.

 • Könyv

  Székelyhidi Zsolt: Űrbe!

  Morfondírozhatnánk azon, hogyan használható ma az avantgárd mint technika, mint attitűd, és közelebbről: mire jut vele a Vass Tibor nevével fémjelzett Spanyolnátha folyóirat és köre. De az online kiadvány harmincéves főszerkesztő-helyettesének ötödik kötete más, bár nem kevésbé nagy horderejű információkkal szolgál: ".

 • Könyv

  Barlog Károly: Maxim

  Elhibázott cím ez, még akkor is, ha elsőre jól hangzik, könnyen megjegyezhető, és tulajdonképpen bármit rejthet maga mögött. Ezt a titokzatosságot igyekszik is fenntartani Barlog, noha sok értelme nincsen, hiszen a Maxim nevű hős csak az első novellákat uralja, ez a három szöveg viszont nincs komoly hatással a kötet egészére.

 • Könyv

  Turi Tímea: Jönnek az összes férfiak

 • Könyv

  Pernye András: Budapest hangversenytermeiben. Válogatott zenekritikák 1959-1975

  Kicsit olyan ez a könyv, mintha tömegsírból szólna. Volt egyszer egy Kádár-korszak, volt benne egy Magyar Nemzet nevű napilap, és volt egy zenekritikus ("civilben" zenetudós - és ez fontos mozzanat!), aki hetente közölt remek stílusú, okos, nem csupán napi érdekű, a hallgatóságot erősen orientáló beszámolókat.

 • "Keresztény propaganda" - Magyar Tolkien Társaság

  Hitvédelmi írás, halálregény, eredetmítosz. Miért olyan kevés a női szereplő, és miért csak "fehér európaiak" állnak a jó oldalon A gyűrűk urában? A tizenegy éve működő társaság elnökségi tagjaival, Becze Ádámmal és Füzessy Tamással beszélgettünk.

 • Könyvmelléklet - Interjú

  "Nyakig benne voltam"

  Kerékgyártó István író

  Filozófusból lett üzletember, de már régóta csak az írásnak él. Negyedik regénye, a Rükverc színpadi bemutatóját követően élettapasztalat és alkotás viszonyáról, írói szerepvállalásról és az irgalom hiányáról beszélgettünk.

 • Nem kell más - Miért baj, hogy nem fordítunk verseket?

  A minket körülvevő világ kortárs költészete lényegében eltűnt az életünkből. Miért nem érdekel ez senkit? És másfelől: biztos, hogy olyan nagy baj ez? Kinek hiányoznak ezek a könyvek? Érdemes-e ezen a gyakorlaton változtatni, és ha igen, hogyan lehet?

 • Könyvmelléklet

  Szakadék

  A drámainak tűnő címválasztás semmi riasztót nem takar, a szakadék a lista első és második fele, továbbá első és második helyezettje között húzódik.

 • Könyvmelléklet

  E kettő kell

  Szálinger Balázs: Köztársaság

  A szerkezet csak elsőre tűnik bonyolultnak. Három műnemet helyez egymás mellé: a versek mellett találunk egy azóta díjat nyert drámát és egy verses elbeszélést. Lehetne ugyan zsúfolt és erőltetett is ez a kompozíció, ahogy több kritikusa célzott rá, de ha távolabbról nézzük, a kötetet összerántja a két nagy közös téma: szerelem és politika.

 • Rém rendes családok - Jonathan Franzen: Javítások

 • Könyvmelléklet

  Vérben fogant

  Richard J. Evans: A Harmadik Birodalom születése

  Megmagyarázni a megmagyarázhatatlant - egészen minimális poentírozással ez a szándék motiválta annak a több mint 37 000 tudományos műnek a megírását, amely a nemzetiszocializmus történetét, a náci Németország oly riasztó történelmi jelenségét tárgyalja.

 • Könyvmelléklet

  Éteri adás

  Hraskó Péter: Biztos, hogy az energia megmarad? és más esszék a fizikáról

  Tudjuk, a fizika a laikusok óriási, képletektől, számoktól rettegő, sőt irtózó többsége számára maga a sátáni stúdium, mellyel ki lehet őket kergetni a világból.

 • Animációs film

  Cycle

  Szkafanderes-fémsisakos pasas ébred egy panelház tetején, majd egy semmiből előbukkanó maszkos idegennel elegyedik társalgásba arról, hol is vannak ők voltaképp, s mik a szabadulás lehetséges útjai. Nos, e kérdések Sóstai Zoltán filmjének mind a 78 perce során elkísérik a nézőt, ám válaszok nem érkeznek - nem véletlenül.

 • Film

  Csapda

  Naiv kamaszok azzal szórakoznak, hogy felpróbálják a menő drogdíler filmekből elirigyelt szerepét. Iszonyú cool lenne a balhé, ha nem jönne a rendőrség öt másodpercen belül, hogy aztán valami felháborítóan kretén törvényre hivatkozva benn is tartsák kicsikét a film főhősének fiát.

 • Film

  Született gengszterek

  Ha Al Pacino régi, nagy múltú rockbanda lenne, most tartana a harmadik (az első kettőnél nem is azt mondtuk, hogy soha, csak azt, hogy egy kicsit vége, de nem örökre) búcsúkoncertjénél.

 • Film

  Nekem Budapest

  A várostematikus szkeccsfilmről - ha az szándékai szerint személyes reflexiók sora lenne - nyilván a Paris, je t'aime és a New York, I Love You jut eszünkbe. Az Enyedi-Máthé-osztály végzős rendezői azonban sokkal szabadabban kezelték tárgyukat, nem imázsfilmet vettek fel.

 • Természetfilm

  A Pingvinkirály

  Talán a pingvin a legelhasználtabb "vicces állat"; minden második poénban frakkot hord, táncol, szörföl és vándorol - még David Attenborough-nak sincs több mondanivalója róla. Totyogására, fejmozgatására és tollászkodására valamennyi emberi érzelem, bárminő dramaturgia ráhúzható.

 • Film

  Ígéret földje

  Gus van Sant csináljon bármit is, az Otthonom, Idahónak, a Good Will Huntingnak, de akár még a Drugstore cowboynak is biztosan mindig lesznek értői, rajongói. Még akkor is, ha most az Ígéret földje csupán egy vékonyka tanmese a gonosz ügynök bácsiról, aki jóvá válik, amint rájön, hogy a pénz helyett sokkal többet ér a családi hagyaték és a környezetvédelem.

 • Kiállítás

  Katona 30 - Emlékképek

  Katona 30 - Emlékképek - címmel nyílt kamarakiállítás a FUGA hátsó fertályában, amely egyfelől teljesen hagyományos fotótárlat, ami akár a színház előterében vagy büféjében is helyet kaphatott volna, másfelől pedig termékenyen kaotikus kelléktár, intimebb tér, melyben a színészek (illetve szereplők) levetett ruhái és apró használati tárgyai között sétálhatunk, mintegy a színfalak mögé jutva.

 • Színház

  A nagy füzet

  Kristóf Ágota Trilógiacímű művének első részét vitte színre - Erick Aufderheyde azonos című színpadi változata nyomán - a Forte Társulat: a minimálpróza, a zöldségek nyersesége és a tornadráma misztériuma találkozik szerencsésen a színpadon, mondhatnánk, ahol a szöveg, a képzőművészet, a zene és a tánc szerves egységéből születik kortárs színház.

 • Ki vagyok én?

  Kleist: Amphitryon

  Úgy elröppent ez az öt év, mintha csak aludtunk volna egyet. És újra a Gothár Péter rendezte Amphitryonra ébredünk - csak most nem Kaposváron, hanem a Nemzetiben. Nincs új koncepció, csak más színészek és más kontextus.

 • Koncert

  Kid Koala

  Eric San, vagyis Kid Koala, a vajkezű, bravúrt bravúrra halmozó lemezjátszista láthatóan nem elégszik meg azzal, hogy pusztán a hangok és melódiák egymásra eresztésével vagy a hibátlan ritmikában elővezetett szkreccseléssel kápráztassa el közönségét.

 • Lemez

  Dadub: You Are Eternity

  Dadub: You Are Eternity Shed mérföldkőnek számító 2008-as albumán a Waved Mind utolsó perce monológba torkollik, melynek legvégén elhangzik, hogy végre visszajutottunk oda, ahonnan jöttünk: az igazi technóhoz.

 • Dallamok a gyárból

  Filmzenék a Bartók rádióban

  Hollywoodban az a jó - mint ahogy az álomgyár címke is mutatja -, hogy produkciói finoman szólva sincsenek erős kapcsolatban a rögvalósággal.

 • Interjú

  "Ne csak jobban hegedüljünk"

  Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója

  A Pannon Filharmonikusok az elmúlt évtized során új szintre emelték teljes működésüket. Stratégiai vállalkozásukról a zenekar 2003 óta hivatalban lévő igazgatóját, a trombitás és közgazdász Horváth Zsoltot kérdeztük.

 • Interjú

  "Nem is olyan távoli"

  Guessous Majda Mária énekesnő

  Guessous Majda Mária tavalyelőtt, a Folkbeats nép- és világzenei tehetségkutató verseny egyik nyerteseként vált ismertté. Azóta befejezte tanulmányait a Zeneakadémián, ahol rögtön tanítani is kezdett, Szivárványhíd címmel megjelentette első albumát, Junior Prima Díjban részesült, és épp hazatért arról az amerikai turnéról, ami a Folkbeats első helyezettjeinek járt.

 • Ötvenéves, kicsattanó

  Johnny Marr: The Messenger

  A nyolcvanas évek (sőt, miért ne: minden idők) talán legnagyobb hatású brit gitárpopzenekara, a The Smiths több mint negyed évszázada ért csúnya véget, és dacára annak, hogy jó ideje jelentős igény mutatkozna rá, egyelőre semmilyen jel nem mutat arra, hogy ez a történet valaha is folytatódik majd.

 • mi a kotta?

  Cseréljünk eszmét!

 • Tévétorrent

  A mesterterv – Copper; Ripper Street

  Nagy leleplezésre készültem, de csak egy gyenge lábakon álló konteóval bírok szolgálni. Holtbiztosra vettem, hogy a gyakorlatilag egy időben készült és egy húron pendülő két széria, a Copper és a Ripper Street mögött egy közös mastermind áll, ám hiába bogarásztam a stáblistákat, nem találtam más kapcsolatot, mint hogy a tengerentúli sorozat gyártója, a BBC America a brit sorozat hazai forgalmazója.

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...