• MaNcs 25. évf. 26. sz. (2013. 06. 27.)

  Önmagával vívja - Vidnyánszky Attila pályaképe

  Az elmúlt pár évben a magyar színház egyik legbefolyásosabb alakja lett. Ellentmondásokkal gazdag pályáján most a Nemzeti Színház igazgatói széke lesz a korona, ám régóta kérdés, hogy a politika ölelése nem fojtja-e meg benne a művészt.

  2013 / 26
 • chili&vanília

  Qazax xengel

  Qazax xengel, vagyis gazahi hengel - ezt feltétlenül írd majd oda, utasít ellentmondást nem tűrő hangon Oktay, a család férfi tagja. Feltétlenül! A gazahi hengel párját ritkítja, sehol másutt nem ilyen finom!

 • Konyhai kémia XLII.

  Az aztékok kincse

  Avokádó

  Amerikának köszönhetjük, bár lassabban hódította meg a világot, mint a paradicsom vagy a krumpli. De ma már feltartóztathatatlan.

 • Újraindult üvegfúvás Parádsasváron

  Törékenység

  Kilenc év szünet után indult újra májusban a háromszáz éves hagyománnyal rendelkező parádsasvári üvegfúvás. Az általános lelkesültség ellenére sem lesz könnyű dolga a kisüzemnek, ha életben akar maradni az egykori nagy gyár piacain.

 • A felelőtlenség jutalma - adósságkonszolidáció Hajdú-Biharban

  Becsapva érzik magukat azok a takarékos polgármesterek, akik hitelfelvétel és látványberuházások nélkül vészelték át az elmúlt évek gazdasági lejtmenetét. Ők a nagy állami adósságrendezés vesztesei, akik most kénytelenek helytállni az erőn felüli fejlesztéseket megvalósító társaik rossz döntéseiért.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Értékteremtés

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Retró

  Nemrég bemutattam az egyik órámon a BBC 2009 őszén készült műsorának videóját, amelynek főszereplője egy brit szélsőjobboldali politikus, Nick Griffin volt (vö. YouTube: Nick Griffin on Question Time).

 • A szerk.

  Fejétől bűzlik a pap – Mindszenty fejének hányattatásai

  "Alfonzó látta a jövőt. Emlékeznek még a maestro Riadó a Pitypang szállóban című remekművére? Miről jutott mindez eszünkbe? Mindjárt elmondjuk."

 • A szerk.

  Földet rá

  Bár nagy a verseny, mégis kevés jobban elkúrt dolgot tudunk elképzelni hazánk közelmúltjának történetében, mint a magyar mezőgazdaság tulajdoni és egyéb viszonyainak szabályozását. Az új földtörvény, úgy, ahogy azt a múlt pénteken az Országgyűlés elfogadta (vagy nem fogadta el: erre még visszatérünk), mostani változata sem tetszik senkinek.

 • Homofóbia Magyarországon

  Korlátok között

  A konzervatív fordulat egyik velejárója a homofóbia intézményesülése Magyarországon. Tudományos érvekkel operáló hívei nemcsak tagadják, hogy a melegek pszichés gondjai az el nem fogadásból erednének, de meg is fordítják az ok-okozati összefüggéseket.

 • Ellenzéki esélyek helyben - Budapest, XIV. kerület

  A szövetkezés nehézségei

  A hét végén megkezdte a választási egyeztetéseket az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) pártszövetség és az MSZP vezetése. A miniszterelnök-jelölti játszma mellett legalább annyira fontos és nem kevésbé könnyű kérdés az is, hogy az egyéni választókörzetekben melyik szervezet állítson jelöltet.

 • Interjú

  "Helyi kiskirályok döntik majd el"

  Gőgös Zoltán (MSZP) az új földtörvényről

  Botrányos körülmények között szavazták meg az országgyűlési képviselők múlt pénteken a termőföldforgalmi törvényt. Az ökopárti képviselők oligarcháztak, a jobbikos képviselők hazaárulóztak, a szocialisták pedig szakmázni próbáltak - az utóbbiak képviselőjét, a korábbi agrárügyi államtitkárt kérdeztük.

 • Tüntetések Brazíliában

  Baltól balig

  Ahogy Törökországban, a világ másik végén, Brazíliában is több, nehezen szétválasztható okuk van a múlt héten kezdődött tüntetéseknek. Először is a buszjegyek drágulása - szembeállítva a tömegközlekedés színvonalával - S-o Paulóban és Rio de Janeiróban.

 • Kutyából szalonna

  Horn Gyula halálára

  Miniszterelnökömet gyászolom. Elvégre képviselőként tagja voltam a mögötte álló országgyűlési többségnek - a még nagy létszámú SZDSZ-frakcióban, amelyre szüksége volt, hogy posztkommunista pártjának élén az ország sikeres miniszterelnöke lehessen.

 • Lemez

  World music: befutók

  az egykori Jugoszláviából, a mai Maliból és a leendő Kongóból. Nem fog rajtuk az idő.

 • Lemez

  Magányos, neonfényes

  Zomby: With Love

  8 bites hangok elszórtan, a jövőt előlegező digitális témák állandóan, helyenként váratlanul belibbenő, sötét tónusú, melankolikus motívumok, és rengeteg, a 90-es évek jungle-jétől a holnap poszttrapjéig terjedő elektronikus zenei irányzat.

 • Koncert

  Nyugodt erő

  Mark Knopfler Budapesten

  Kezdjük rögtön a Crowded House-zal!

 • Interjú

  "Bele is halhatsz" - Wiley rapper, producer

  Lassan pályája tizenötödik évéhez érkezik, de még mindig csak harmincnégy éves. Általában hozzá és Dizzee Rascalhez szokták kötni a drum and bass-, garage-, hiphop- és dancehall-jellegzetességekből épülő brit elektronikus zenei irányzat, a grime feltalálását.

 • mi a kotta?

  Az Újvilág-mutyi

  "Az amerikaiak nagy dolgokat várnak tőlem, mindenekelőtt azt, hogy én mutassam meg nekik az Ígéret földjére vezető utat, s aztán nagy, önálló művészetük birodalmát. Röviden, én teremtsem meg a nemzeti zenéjüket!

 • Lemez

  Kylesa: Ultraviolet

  A mai metal olyan, mint Mefityisztó sokseggű állatai a South Parkban. Minden műfaj keveredik minden másikkal, csak éppen a zsánerorgia sokszor életképtelen hibrideket fial. A punkos hardcore-ral koszolt, néhol progosra gondolt mocsári sludge azonban nem ilyen.

 • DVD

  Verdi: Rigoletto

  Az embernek sokszor az a benyomása, hogy a rendezők tekintélyes hányada úgy kezeli az operát, mint a kéretlenül megajándékozott a felesleges vázát. No, ezt most hova helyezzem? - kérdezik önmaguktól itt is, ott is, hogy aztán végül feltegyék a dísztárgyat egy félreeső szekrény tetejére, a dalmű cselekményét pedig áthelyezzék Mussolini Olaszországába vagy a prekolumbián Mexikóba.

 • Lemez

  Beady Eye: BE

  Fura lehet tizenöt évnyi arénázás után visszatérni a klubokba, főleg ha az embernek akkora egója van, hogy még az űrből is látszik. Márpedig rég volt már Knebworth, de még 2009 is, amikor a testvérgyűlölet végleg szétszakította az Oasist, amely Beady Eye néven folytatta Noel Gallagher nélkül - és nem volt nehéz megjósolni, hogy a fő dalszerző szólólemeze köröket ver majd Liamék első albumára.

 • Gála

  Marton 70

  Három televíziós csatorna közvetítése, valamint szabadtéri kivetítés a Bazilika előtti téren - nem kétséges, a közszolgálati média által megtámogatott operaház megadta a módját a nagy szoprán ünneplésének és a hetvenedik születésnapot két nappal megelőző gálának.

 • Ersze, ersze - Q, érzékek birodalma

  Magas művészet vagy nettó pornográfia? Ez a nagy kérdés a nemrég bemutatott Q, érzékek birodalma című francia film kapcsán.

 • Animációs film

  Kegyelemkettessel

  Szörny egyetem

  Amikor már a szekrényekben serénykedő szörnyetegek is pont úgy viselkednek, mint az obskúrus tévécsatornák matinésávjába száműzött kampuszfilmek egymás seggét törölközővel csapdosó személyzete, akkor a dicsőség Napja végleg bebucskázott a horizont alá - már a Pixar Stúdió számára, amely persze nem most, hanem még a Verdák 2-vel kéredzkedett fel a szégyenszánkóra, melynek alásiklását tavaly Merida, a bátor sem tudta megfékezni, pedig nagyon igyekezett.

 • tévésmaci

  A vörös gém nyomában

  Amikor Sztupa és Troché egyszerre döntötték meg a Kessler nővéreket és a Tanácsköztársaságot, májropogós volt ebédre, párolt rizzsel, bár akadtak olyan elvetemültek, akik szalmakrumplival kérték, mondjuk annál tényleg nincsen lejjebb, már kulináris értelemben.

 • DVD

  Rolling Thunder

  Ki ne emlékezne a hetvenes évek hollywoodi filmművészetének klasszikus alakjára, a nyitott tetős, tűzpiros Cadillackel furikázó vietnami veteránra, a hanoi hadifogolytáborban minden létező kínzást elviselő, hazatérvén is harcban álló katonára, a valamennyi ismert Vietnam-szindrómával terhelt, s mindet a napszemüvege mögé rejtő, rezzenéstelen arcú amerikaira, az élesre reszelt kampókezével puskája csövét fűrészelő bosszúállóra, Charles Rane őrnagyra?

 • Film

  I Am Breathing

  A világ számos nagyvárosában, több mint 170 helyszínen, sőt mi több, az Antarktisz kivételével az összes kontinensen - nálunk a Ha érteni akarod a világot nevű szervezet jóvoltából - egyszerre mutatták be Emma Davie és Morag McKinnon dokumentumfilmjét, amely egy végzetes idegrendszeri betegségben szenvedő 34 éves férfi, Neil Platt utolsó hónapjait mutatja be.

 • Interjú

  "Egy élő hagyomány része vagyok"

  Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest vezetője

  Miután világszerte nevet szerzett magának és kvartettjének, hat évvel ezelőtt átvette a Concerto Budapest (akkor Matáv) zenekar vezetését. A zenekarért folytatott, súlyosan energiaigényes harc talán most ígéretesebb szakaszába lépett.

 • Opera

  Utcai, vásári

  Bartók Plusz Operafesztivál

  Ingyenes operafelvonások a köztereken és magyar ősbemutatók a Miskolci Nemzeti Színházban - ez a kettős irány vált érzékletessé a Bartók Plusz Operafesztivál új vezetésének (fesztiváligazgató: Kesselyák Gergely) második évében, s gusztus dolga, hogy ezt többnek vagy kevesebbnek véljük-e a megelőző esztendők gyakorlatánál, amely a tematikus rendezés és a kelet-közép-európai vendégjárás vezérelveit követte.

 • "Fényt hoznak az életünkbe" - Színház a börtönben

  A múlt héten rendezték Dunaújvárosban a Börtönszínházak Országos Találkozóját. Nem volt még hasonló Magyarországon: hat büntetés-végrehajtási intézet színjátszó köre versengett egy igazi színházban.

 • Cirkusz

  C!RCA: S

  Az előadó-művészetben dübörög a progresszió: a költők az új rocksztárok, Rutkai Bori az új Halász Judit és az ausztrál újcirkusz az új francia újcirkusz. Különleges, organikus mixet látunk: akrobatika, erőművészet, tánckoreográfia, geg, színészet, filozófia, líra, hangköltészet és a mindebből kikerekedő egész.

 • Rádió

  Szegény gazdagok

  Harminc perc alatt a Föld körül

  Mindenféle nagy jelentőségű dolog történik mostanában, Európa meghunyászkodott ismét, ezúttal gazdaságpolitikai kalandozóink előtt, itthon, mint eső után a gombák, kidugták büszke, kalapos fejüket a nemzeti dohánykereskedések, közben Weöres Sándor egy mozdony képében, hadügyminiszteri áldással körbepöfögi az országot, az egyszerű nép pedig csak nézi, és mint a madárka: sír, örül.

 • Kiállítás

  Kicsiny határjátszmák

  Patrick Schmierer-Tomek Baran: Játéktér

  Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért is kell írni két, Magyarországon jószerivel ismeretlen, fiatal és ráadásul nem is magyar művész közös kiállításáról.

Legfrissebb Narancs

Interjú Szabó Szabolccsal
Ellenzéki harcok Csepelen
Az elhibázott tét
Ungváry Rudolf: vitában Kis Jánossal
„Válsághelyzet” ürügyén
Mire mentek el a százmilliárdok?
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...