• MaNcs 25. évf. 29. sz. (2013. 07. 18.)
  Államosítják a lakossági hulladékszállítást

  Kukába vele

  Működő közszolgáltatást dúl fel az illetékes államtitkárság, ráadásul az államosítással komoly adóbevételről is lemond. A szektor szereplői szerint az átalakítás garantáltan veszteségessé teszi az ágazatot. A rezsicsökkentés már csak ráadás.

  2013 / 29
 • Tévétorrent

  Pod prikritie (Undercover)

  A bolgár nemzeti televízió saját gyártású akció-krimi sorozata sokban hasonlít az MTV Tűzvonalban című szériájára. A rendelkezésre álló forrásokhoz képest jó minőségben kivitelezett, magát rettentő menőnek gondoló, az amerikai mintákhoz foggal-körömmel ragaszkodó iparosmunka, ami görcsösen be akarja bizonyítani, hogy Bulgária is tud olyat, mint az amerikai szuperprodukciók (a bénán megoldott termékmegjelenítésben még felül is múlja őket).

 • Tévétorrent

  The Bible

  A félreérthetetlenül hű adaptációnak készült sorozat első kőtáblájára a tiszteletadást, az ismeretterjesztést és a hatásvadász formavilágot vésték.

 • Tévétorrent

  New Girl

  Jess szép, de nem úgy, okos, de nem úgy, csupa báj, kicsit furcsa és csak kicsit idegesítő, de mindenképpen szeretnivaló. A rövid főcímben megjelenő kérdésre - Who's That Girl? - ezzel gyakorlatilag válaszoltunk is, még jó, hogy nem ez lett a sorozat címe.

 • Balázs Zoltán

  A kudarc nyomában

  Vitában Kis Jánossal

  Kis János Válogatott műveinek első kötete húsz év úgynevezett politikai írásait tartalmazza (nyilván nem az összeset, de a mértékadókat). A kötet címe megegyezik a legutolsó nagy ívű eszmefuttatással, amely Az összetorlódott idő címmel jelent meg a Beszélőben, s amelyről szerencsém volt néhány bekezdésben véleményt mondani a hvg.

 • Kovács Vera

  Önálló élet

  Vezet-e kiút a hajléktalanságból?

  Kőbányai hajléktalan emberek egy csoportja 2012 tavaszán A Város Mindenkié (AVM) csoporthoz fordult: a Terebesi-erdőben kunyhóikat hivatalos eljárás nélkül, jogszerűtlenül próbálta lebontatni a kerületi önkormányzat.

 • Takács Ferenc Kapirgáló

  Szabad a cenzúra, szabad valahára... - II. rész

  A múlt héten a nem hivatalos cenzúra táján kapirgáltunk, amely a szólásszabadság árnyékában afféle aljnövényzetként tenyészik: megvizsgáltuk, miként tűnt el Táncsics Mihály neve mellől a communisticus jelző az antikvarium.

 • László Géza: Visszajátszás

  Hideg fej és forró szív

  Miniszterelnökünk nemrég Matolcsy Györgyöt Ludwig Erhardhoz, az 1948 utáni német gazdasági csoda atyjához hasonlította, mondván, mindketten fantaszták voltak és sikeresek. A párhuzam tág teret nyit az asszociációknak, de egy különbség szinte kiveri a szemünket: míg a mostani magyar növekedési modell a politikus Orbán Viktor szellemi terméke, addig az egykori eredményes német gazdasági átalakulás koncepciója a szakemberé, Ludwig Erhardé.

 • Olvasói levelek

  "Kirekesztőből kirekesztett lettem"

  Magyar Narancs, 2013. július 4.

  Nem örültem a hírnek, miszerint Szegedi Csanád zsidó identitásával Baruch Oberlander foglalkozik. Nem azért, mert bármilyen előítéletem van a rabbival szemben. Tiszteletre méltó az a hálózat, melyet hatalmas erőfeszítéssel létrehozott.

 • A szerk.

  Ne küldjetek!

  A Medián múlt héten a HVG-ben közzétett felmérése szerint a teljes lakosság 64 százaléka véli úgy, hogy nincs szükség a kormány által nyomott "szabadságharcra", és mindössze 30 százalékuk gondolja azt, hogy a kormánynak az Európai Unióval szemben meg kéne védeni az országot.

 • A szerk.

  Földközelben

  Kedd délután az MSZP és az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (EPM) pártszövetség közzétett két megállapodást: az egyik a közpolitikai alapelveket, a másik az egyéni képviselő-állítás szempontjait rögzíti.

 • "A tranzitországok félszívűek voltak"

  Gerhard Mangott osztrák szakértő az európai földgázellátásról

  Május végén csöndesen kimúlt a Nabucco-projekt, annak a földgázvezetéknek a terve, amelyet az orosz fölgáz kiváltására épített volna pár európai ország, köztük hazánk is. Az iráni, azeri, netán türkmén gáz behozatala kútba esett - ám Európa függése az orosz földgáztól mégsem erősödik majd drámaian.

 • Antiszegregációs Kerekasztal

  Hasztalan asztal

  Harmadik ülése után sem világos, hogy a minisztériumi kezdeményezésre összeült Antiszegregációs Kerekasztalnak ebben a formájában van-e értelme. A civil oldal kezdeményez, a minisztérium érdeklődést mutat, de konkrétum egyelőre nincs.

 • Állami bénázás az e-útdíj bevezetése körül

  Tévútdíj

  Július 1-jén indult Európa egyik legdrágább elektronikus útdíjrendszere Magyarországon. A HU-GO névre keresztelt fejlesztés a horribilis árak ellenére is technikai hibákkal teli, ráadásul az uniós irányelveknek is neccesen felel meg.

 • „Ha kihagyjuk, lelkünk rajta”

  Lendvai Ildikó az MSZP rossz döntéseiről

  1994-ben került a parlamentbe, húsz év után - akárhogyan alakul is a választások eredménye - távozik. Volt az MSZP elnöke és frakciójának vezetője, fontos pártbeli folyamatok részese és tanúja.

 • tévésmaci

  Sas, sas!

  Amikor Sztupa és Troché a Lánchíd korlátjának dőlve bámulták a Dunát, pont középen találkoztak. Sztupa Buda felől jött, Troché szemből. Az utolsó két lámpaoszlop között huszonkét lépés, tizenegy-tizenegy; nyár volt, a rengeteg turistától sajnos nem lehetett pisztolypárbajosat játszani, mégis egyszerre értek a helyszínre, s rövid üdvözlések után már neki is dőltek a korlátnak a Margit-sziget felőli oldalon.

 • Film

  Tűzgyűrű

  Az általános vélekedés szerint Guillermo del Toro mexikói filmrendező, a horror/sci-fi határvidék pionírja, a rajongók örök patrónusa és Az őrület hegyei című klasszikus rémtörténet megfilmesítésének első számú lobbistája felette áll a műfaji nagyátlagnak, az éjjellátóval is csak a kasszát látó, lusta és fantáziátlan hollywoodi iparosok tömegének.

 • Film

  Péntek Barcelonában

  Van itt minden, sőt még annál is több: válás spanyol módra, féltékenységből elkövetett padon ülés, késői megbánás, eltékozolt élet, elhidegülés és visszatalálás, megzavart kutyasétáltatás, női és férfititkok felfedése, megérdemelt munkahelyi megszégyenítés - és mindezek szépen epizódokba szedve, s minden epizódban legalább egy nemzetközileg is ismert spanyol ajkú férfisztár.

 • Film

  A magányos lovas

  Egy zsánert feléleszteni csoda. Még egyet: hübrisz. Hiába sikerült anno Gore Verbinski csapatának a Karib-tenger kalózaival lelket lehelni egy műfajba, a western nem járt ilyen jól velük. Talán azért, mert a lassú párbeszédek a szikkadt tájban és a hosszú csendek leple alatt bagót rágó típusfigurák kevéssé lelkesítők, vagy azért, mert kalózokról nem érdemes cowboyokat másolni.

 • Film

  Senki többet

  Miközben Giuseppe Tornatore szüntelenül filmezi befordult férfihősei édesbús drámáit, rendre előáll egy-egy ridegebb zsánerdarabbal is, mint legutóbb Az ismeretlen (2006) című szép női thrillerrel - friss művében pedig e két vonulat egyesül.

 • "Szerencsére nem tudok kottát olvasni"

  Giuseppe Tornatore filmrendező

  Az 1988-as Cinema Paradiso óta nem volt akkora sikere, mint a Senki többet című romantikus filmdrámával, amit most adnak a hazai mozik.

 • Tévé

  Iskolatévé

  Veled is megtörténhet

  Ha a latin szentenciák ismerői megrögzötten másképp tudják is, azért persze már régóta a televízió az élet tanítómestere. Divattippektől a valóságshow-k érintkezési etikettjéig, a csillagjegyek sorsdöntő jelentőségének sulykolásától a tiszta énekhang fogalmának viszonylagosságáig szinte minden tárgyban oktat minket a tévé, csak győzzük figyelemmel.

 • rés a présen

  360 fokban

  Kovács Marcell billentyűs

 • mi a kotta?

  Az éneklő kongresszus

  Az európai történelem ismerői alighanem már gyorsan korrigálták is magukban a fenti címet, ekképpen: a táncoló kongresszus. Csakhogy a Napóleon feletti győzelmet ünneplő, az európai rendet pedig újra- és visszarendező bécsi kongresszus nemcsak a táncot ropta, de énekelt is, éppenséggel a nyilvános pályafutása csúcsain járó Ludwig van Beethovent.

 • Lemez

  Token Introspective

  A belga Token kiadó nem véletlenül lett az utóbbi évek egyik kiemelkedő technós cége: egyszerűen nem ad ki rossz zenét.

 • Balaton Sound

  Egy este, két ujj

  Four Tet, Two Fingers

  Az általunk sajnos kihagyott csütörtök (Crystal Castles, Justice, Todd Terje, Scuba) mellett talán a BS zárónapja tűnt a legizgalmasabbnak - több olyan előadóval, aki soha nem járt még nálunk, és egy kedves visszatérővel.

 • Bombasztikus szónoklatok - Kanye West: Yeezus

  Művészi megújulás vagy hatalmas blöff? Megfejtjük a Fekete Jézus, a saját mérhetetlen egójába belecsavarodott Kanye West fura új lemezét.

 • Balaton Sound

  Győzelem egyéniben

  Wu-Tang Clan, Nas

  Az idei Balaton Sound felhozatala jól festett hiphopügyileg. A nyitónapon például a Wu-Tang Clan lépett fel a nagyszínpadon, egységesen, kollektívaként, márpedig ilyen mennyiségben egyszerre soha nem jártak nálunk (azért egyenként előfordultak már errefelé, elsősorban a Dürer kert környékén).

 • rés a présen

  Nem vicc

  Dés András zenész

 • rés a présen

  Az aktualitás a mű maga

  Dinyés Dániel karmester, zeneszerző

 • "Sose késő meghülyülni" - Víg Mihály zenész

  A Balaton zenekar alapítója 1984 óta dolgozott Tarr Béla filmjeiben. Legutóbb Alphan Esüeli isztambuli filmrendezővel működött együtt a The Long Way Home című filmben. Az Ördögkatlanon Keresztury Tiborral vigad sírva, ha addig fel nem csap szakácsnak.

 • Könyv

  Csaplár Vilmos: Edd meg a barátodat!

  Csaplár Vilmos Edd meg a barátodat! című regénye úgy indul, hogy a kis Lilik csak nem akar kakálni. Visszatartja, visszagyömöszöli magába a székletet, ki ne jöjjön belülről a sok, felgyülemlett felesleg. Úgy bánik vele, ahogy a múltunkkal szoktunk: szenvedünk tőle, de el nem engedjük.

 • Könyv

  Neil Gaiman: Óceán az út végén

  Szakszóval szívásnak mondják, ha az ember hetedik születésnapi zsúrjára egy lélek sem jön el - ezzel a felütéssel Gaiman máris felhelyezte hősét a magányos születésnaposok komoly irodalmi hagyományokkal bíró polcára, de mivel Gaimanről van szó, valahol a kert végében már mocorognak a nem evilági hatalmak, hogy kezelésbe vegyék a szívóágon lévő születésnapost.

 • Könyv

  A lehetőségek könyve

  Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember

  Musil regénye köztudottan a 20. század szörnyetegei közé tartozik; sokkal többen tudnak róla, mint ahányan olvasták, és akik olvasták, feltehetően azok sem olvastak el belőle minden sort, bár egyes részeket akár tízszer is áttanulmányoztak - valami ilyesmit írt Roland Barthes a saját olvasói gyakorlatáról Proust-ciklusa esetében.

 • Kiállítás

  Kallos Bea: Little Miss

  Kallos Bea Little Miss című kiállítása tökéletesen alátámasztja azt az alapvetést, hogy egy kiemelkedő fotóriport elkészítése nem az első kattintással kezdődik, hanem a jó téma megtalálásával.

 • Kiállítás

  Történetmesélő állat

  A történelem terhe - Roskó Gábor retrospektív kiállítása

  "Egy utalások nélküli világban bizonytalanul érezném magam" - az idézet a művész 9x9 ZOO című, 2001-ben kiadott könyvében, illetve a Modem egyik falán is olvasható. Az apró rajzon egy öltönyben üldögélő és teázó elefánt közli ezt egy heverésző macskával: kicsit olyan érzésünk támad, mintha a pszichológus és a páciens viszonya megfordult volna.

 • "Energia, boldogság, szabadság"

  Omara Portuondo - Buena Vista Social Club

  A Buena Vista Social Club nem is annyira egy zenekar neve, inkább egy bányamunkásé, aki a mélyből a felszínre hozza a már régóta ott lévő, de a világ elől elzárt nemesfémeket. A BVSC olyan énekesekből és zenészekből áll, akik évtizedekkel korábban voltak sikeresek.

 • rés a présen

  Irányított szabad idő

  Várnagy Kinga színész

 • Színház

  Giccsen innen

  A vágy villamosa Miskolcon

  Szívesen beszállnék egy elemző vitába Tennessee Williams A vágy villamosa című darabjáról, és hoszszan tudnék érvelni amellett, hogy mindent összevetve igazi giccsparádé az egész, kezdve a "fehér liget" nevű Blanche DuBois-val, folytatva a "persze hogy lengyel bevándorlóivadék", vadállati ösztönlény Stanleyvel, végezve a "persze hogy melegproblematika a háttérben" Blanche-frusztrációval.

 • chili&vanília

  Kebab karaz

  Marhahús és meggyszósz - de mennyire másképp, mint a mi napközis fogásunknál! Ez az étel az elmúlt év egyik nagy felfedezésének bizonyult számomra; egy New York-i szír étteremben volt szerencsém kóstolni - remélem, egyszer majd eredeti származási helyén, a nagy múltú közel-keleti városban, Aleppóban is megtehetem (amely manapság sajnos nem éppen kitűnő gasztronómiájától hangos).

 • A harag pszichológiája

  És mindig dühbe jövünk

  A hét főbűn egyike, noha természetes reakció. A társadalom nem tud mit kezdeni vele, ezért tiltja, hiszen fennáll a veszélye, hogy a harag vagy a düh agresszivitást, erőszakot vált ki.

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...