• MaNcs 25. évf. 37. sz. (2013. 09. 12.)

  Biztosra mennek – Kampányra készül a Fidesz

  November óta a kampányra készülnek a kormánypártok, a munka java azonban csak most következik. A karmesteri pálca ezúttal is Orbán Viktor főtanácsadója, Habony Árpád kezében van. Áttekintettük, milyen kommunikációs arzenállal indul a jövő évi választásoknak a Fidesz.

  2013 / 37
 • Dunapark

  Maceszgombóc-problémák Újlipótvárosban - az Ételhordó munkatársa rossz leves után jó bécsivel vigasztalódik.

 • Scharle Ágota-Váradi Balázs

  Mivel jár, ha mindenkinek jár?

  Érvek a feltétel nélküli alapjövedelem ellen

  A szociális segélyezés hazai rendszerén bizonyosan van mit javítani - erre utalnak a riasztó és romló szegénységi mutatók, a rendszer diszfunkcióinak leltárai és sűrű foltozgatása. Gébert Judit és Tőzsér János (lásd: Ami jár, az jár, Magyar Narancs, 2013.

 • Somody Bernadette-Szabó Máté Dániel

  Hamis megnyugvás

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  A sötétség mélyének kanyarulatánál

  "És ez is - mondta Marlow váratlanul - valaha a föld egyik sötét vidéke volt." (Joseph Conrad: A sötétség mélyén)

 • Barna Imre: Pont fordítva

  Leveses

  A nagykövetné finom, de szerény értelmű frankofón úriasszony volt, magyarórákat adtam neki diákként a hetvenes években.

 • A szerk.

  Az egyik

  Hát nem öröm nézni, amikor két ilyen nagy vad a legnagyobb egyetértés hangján lapogatja egymás és Michel Platini vállát? De igen, a labdarúgás zöld gyepén szent a béke a miniszterelnök és a pénzember között: rendezzen Magyarország sürgősen foci-Eb-t, de legalább egy árva kis meccset adjanak neki az európai labdarúgás urai, mert olyan stadionunk lesz ám, hogy csodájára jár a világ!

 • A szerk.

  Megint ment

  A bankok erkölcsi kötelessége (ah, ismét a morál!) változtatni úgy a devizahitel-szerződéseken, hogy azok az ügyfelek javára módosuljanak.

 • Kenya és a Nemzetközi Büntetőbíróság

  Vádol a vádlott

  A hét elején Hágában, a Nemzetközi Büntetőbíróságon (NBB) megkezdődött a 2007-es kenyai választásokat követő mészárlások kapcsán megvádolt politikusok - köztük az ország jelenlegi elnöke és alelnöke - hosszúnak ígérkező pere.

 • Változó családtámogatás

  Magasabb fokozat

  "A magyar egy veszélyeztetett fajta" - mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. Nyilván ezt szem előtt tartva jelentette be a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója, hogy bevezetik a gyed extrát. Bővítenék a családi adókedvezményt is - ezúttal a járulékok rovására.

 • Hogy működnek az új egyházi iskolák?

  Hittérítők

  Az Orbán-kormány hivatalba lépése óta ugrásszerűen nőtt az egyházi fenntartású iskolák száma. Az önkormányzatok a pénzügyi kényszerre hivatkozva nemegyszer a helyi szülői igényekkel szemben adták át iskoláikat.

 • Interjú

  "A helyzet az, hogy mi kérünk pénzt tőlük"

  Deák András, a Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa, energiapolitikai szakértő a magyar-orosz viszonyról

  Az utóbbi hónapokban csönd van a kormányzati ciklus első felében még külpolitikai prioritásként kezelt magyar-orosz kapcsolatok körül. A miértekről és a fontos közös ügyekről a Kreml világában jártas energiapolitikai szakértőt kérdeztük.

 • mi a kotta?

  Lemennek hídba

 • Lemez

  Ministry: From Beer To Eternity

 • Lemez

  Jessy Lanza: Pull My Hair Back

 • Lemez

  Gitárok és diszkógömb

  Franz Ferdinand: Right Thoughts, Right Words, Right Action

  Amikor a Franz Ferdinand 2004-ben berobbant, szinte hihetetlennek tűnt, hogy Alex Kapranos frontember 32 éves, most meg ugyebár már túl van a negyvenen.

 • Lemez

  Visszatérés a patológiára

  Carcass: Surgical Steel

  Sokan egy lyukas garast sem adtak volna a liverpooli Carcass pár évvel ezelőtti visszatéréséért...

 • Lemez

  Meghalt a király

  Avenged Sevenfold: Hail To The King

  Az A7X trendérzékenységéhez kétség sem férhet: a 80-as évek agyonsminkelt glamúr rock imázsát a metalcore-divathoz frissítő amerikai sztárbanda az üvöltözős-acsarkodós zenétől pár lemez alatt eljutott az ikergitáros, túlhajszolt heavy metal modern verziójáig.

 • Interjú

  "Nincsenek túldramatizálva"

  S Olbricht elektronikus zenész, producer

  Mikolai Martin jelenleg a hazai földalatti house-színtér egyik legfelkapottabb alakja. Még csak 25 éves, de saját zenéit világszerte elismerik, és az acid house-t kiválóan a korhoz igazító SILF duóval is egyre komolyabb sikereket arat.

 • Színház

  Csupán szkeleton

  Macbeth/Anatómia - Maladype

  Ahogy a számunkra jelentős fotók is azok, amelyeket éppen nem látunk, de valahogy lényegükkel a szemünk előtt vannak, egy előadás is akkor válik igazán "láthatóvá", amikor már nincs ott, akkor derül ki, mi maradt a retinánkon, érzékeinkben, tudatunkban.

 • Interjú

  "A mesemondó elrabolta a szívemet"

  Sántha Ágnes - Squat Theatre

  A hetvenes-nyolcvanas években a Squat az egyik legfontosabb művészeti tér volt New Yorkban, Warhollal dolgoztak együtt, Fassbinder forgatott róluk filmet. A társulat tagja, aki harminc évig volt Halász Péter felesége, nemrég költözött haza - most kettejük és az alkotóközösség történetét meséli el egy eddig ismeretlen nézőpontból.

 • Marno János

  Dionüszoszi tapétametaforák

  Juhász Ferencről

  Mint annyian, boldogok és boldogtalanok teszik manapság, folyamodjunk mi is - magunkat az utóbbiak közé sorolva - a humortól csatakosan is haragtartó Thomas Bernhard szelleméhez segítségért, amikor tárgyunk vegyesen híg és sűrű masszájában értelmét szeretnénk látni - vagy vizionálni legalább - a mozdulatainknak.

 • chili&vanília

  Kiskifli

  Először leülök mindig a verandán, bámulok bambán. Aztán járok egy kört a kertben, minden növényt megvizsgálok. Vissza a verandára, kávézás. Újra a kertben, egy kör, nézelődés, vissza. A falusi levegő. Aztán járok egyet a házban, szívom be az oly sok gyerekkori emléket árasztó illatát.

 • Novohrad-Nógrád Geopark

  Határ kiút

  A magyar-szlovák diplomáciai villongások mindennaposak, de azért a sikeres együttműködés sem csak a rendszámbizniszben merül ki. Immár három éve szerepel az UNESCO listáján a magyar-szlovák Novohrad-Nógrád Geopark projekt - több mint 1500 négyzetkilométeren.

 • Korzó a nyomvonalon - Manhattani magasvasút

  Manhattan legújabb csodája a High Line. A sorsára hagyott magasvasútból New York legmenőbb parkja lett, büszkén hirdetve a civilek erejét és a "ha hiszel benne, sikerülhet" mentalitás működőképességét.

Legfrissebb Narancs

Díjemelésre várva
Budapesti taxihelyzet
Interjúk
Setét Jenő, Arundhati Roy, Sándor Anna
Könyvmelléklet
Michael Chabon, Móra Ferenc, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...