• MaNcs 26. évf. 6. sz. (2014. 02. 06.)
  Gyász

  Oda az igazság – Jancsó Miklós (1921-2014)

  A magyar filmgyártás valószínűleg legismertebb és legelismertebb, rendkívüli termékenységű alkotója és/vagy mindenkor össztársadalmi problémahalmaz, az örök botránykő - alább a magyar élet vitathatatlan óriásáról próbálunk meg pár egyszerű vonással portrét készíteni.

  2014 / 6
 • Konyhai kémia XLVI.

  Leve válogatja

  A citrusfélék

  Számos fajtájukat ismerjük, még többet nem. Pedig érdemes felfedezni a kevésbé népszerű típusokat is.

 • Küzdelem az ekcémával

  A bőrünkre megy

  Az ekcémáról általában az jut az eszünkbe, hogy télen kiszárad a kezünk. Ám ha a tünetek súlyosabb formát öltenek, akár egy életen keresztül okozhat vissza-visszatérő kellemetlen bőrgyulladást. És akkor hiába a bőrgyógyász, hiába mindenféle krém és kenőcs, végleges gyógyulást egyik sem hoz.

 • chili&vanília

  Lepénykenyér & za'atar

  Házilag lepénykenyeret sütni a világ legjobb dolga. Az alább ajánlott tészta óriási előnye, hogy akár egy hétig is eláll a hűtőben, mindig épp csak annyit csíphetünk le belőle, amennyit frissen megsütünk. A za'atar, na az viszont rendkívül személyes ügy.

 • Kürti Emese

  Miért állítunk emlékműveket?

  "És a nemzeti eszme domborodjék ki. Meg aztán erő, de persze, akiben nincs, az hiába... Meg szerkezet. Az ősforráshoz kell visszamenni, onnan venni a formát, és azt teletölteni nemzeti eszmével. Mert hiába, az már el van ismerve, hogy azok tudtak a legtöbbet.

 • Gulyás Márton

  Miért kell megszólalni?

  1819. augusztus 16-a nevezetes dátum a brit történelemben: Manchesterben több mint 60 ezer ember vonult fel választási reformot követelve, mert elégedetlenek voltak azzal, hogy a választókerületükből összesen 2 képviselőt delegálhattak az alsóházba - akkoriban a képviselők több mint felét mindössze 154 ember választotta meg.

 • Barna Imre: Pont fordítva

  Eunuch az erdőben

  A fordító grafomán. Pont olyan, mint Esterházy Péter másolószerzetese, aki munkája végeztével "kiront a cellájából egy (kivont) gyönyörű Pascal-idézettel, hallgatná meg 'valaki', milyen szépet írt, ő, most..." (A kitömött hattyú, Magvető, 1988).

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  A "szürke ellenforradalom" és a világ

  Valóban olyan sokk érte volna a Nyugatot akkor, amikor Viktor Janukovics kormánya nem írta alá az unióval a társulási szerződést? A nyugati kormányok ettől váltak volna oly tanácstalanná? És vajon ez indokolná - az azóta kibontakozó kijevi események ellenére - a komolyabb külföldi reakciók hiányát is?

 • Az ellenség

  Szombaton lesz egy éve, hogy elhunyt Jancsó Miklós, az egyik legjelentősebb magyar művész. Sose feledjük el: a magyar állam vezetőitől szót sem érdemelt a nagy rendező halála. Akkori szerkesztőségi cikkünket ezért közöljük most újra.

 • A szerk.

  A sas leszálló ágban

  A lapzártánkkor a Népszabadságban megjelent hír vagy igaz, vagy nem. Lehet, mégsem lesz felállítva a sas és az arkangyal a Szabadság téren. Hogy egyelőre nem lesz, vagy sosem lesz, vagy más lesz helyette, e sorok írásakor még nem tudjuk.

 • Putyin olimpiája

  Máris megdőlt minden rekord

  A folyókat ugyan nem fordították vissza, ám téli olimpiát varázsoltak a szubtrópusi éghajlatú, gyakorlatilag hómentes Szocsiban - több mint 50 milliárd dollárból, a prognosztizált költségek sokszorosáért.

 • Interjú

  "A félelem elképesztő méretet öltött"

  Botka László (MSZP) országgyűlési képviselő, Szeged polgármestere

  A szegedi választók háromszor juttatták az Országgyűlésbe, és háromszor választották meg polgármesternek az MSZP - lassan már örökös - reménységét. A 40 éves Botka László szerint, aki tavasszal nem a baloldali Összefogás jelöltjére szavaz, a Fideszt tartja hatalmon.

 • Józsefváros és a Corvin Sétány projekt

  Átvágók

  Egy perc alatt döntöttek novemberben a fővárosi VIII. kerület képviselői a 200 milliárdos, több mint tíz éve futó Corvin Sétány projekt szerződéseinek megszüntetéséről, a polgármester javaslatára. Pedig Kocsis Máté egy héttel korábban még szalagot vágott át a befektetővel a sétányon.

 • Mi történt az Iparművészeti Múzeummal?

  A politika áldozata

  Takács Imre főigazgató nemrég lemondott - így tiltakozott a múzeum kormányzati kezelése ellen. Látszólag váratlan lépése valójában egy hosszú és fordulatos történet újabb fejezete.

 • "A forintárfolyamot nem lehet kétharmaddal átírni" - Bebesy Dániel a jegybank monetáris politikájáról

  Nem a kormányzati gazdaságpolitika a fő oka a forint gyengülésének, de a jegybank megalapozatlan kamatvágásai komoly kockázatokat rejtenek az ország stabilitására - állítja lapunknak az alapkezelő szakember, akivel a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalható legújabb fejleményekről beszélgettünk.

 • Lemez

  Oly boldog rajta – Omar Souleyman: Wenu Wenu

  Még ma is viszonylag ritka, hogy egy minden szempontból, így zenekultúrája révén is egzotikus ország muzsikusa majdnem szabályos karriert fusson be, sőt kultstátuszt élvezzen a nyugati popiparban. Márpedig a szíriai Omar Souleyman (aki az ország északkeleti, többnemzetiségű és -kultúrájú feléből származik) már afféle legenda és ikon - mind szélesebb (s nem csak zenei) körökben.

 • Lemez

  Kicsi, erős – Dog Attack: Dog Attack; Ghostchant: Slaves

  Az undergroundban visszatért a hatvanas-hetvenes évek kislemez-tendenciája. Nagylemezeket egyre kevésbé éri meg készíteni, és a zenekarok inkább a folyamatos jelenlétet választják: felvesznek néhány dalt, majd valahogy úgy dobják fel az internetre, mint ahogy a hetvenes évek angol punkbandái szórták szét a pár dalos, sebtében legyártott bakelit kislemezeket.

 • Lemez

  A túlélő feljegyzései – Mark Lanegan: Has God Seen My Shadow? An Anthology 1989-2011

  1994-ig az akkor még csak a Screaming Trees énekeseként ismert Mark Lanegan a seattle-i grunge-színtér erős második vonalának hírhedt - abban a közegben persze nem kirívóan elvetemült - botrányhőse volt, aki elsősorban a kérlelhetetlen önpusztítás terepén nőtt fel a város meghatározó, akkor már világhírű zenészfigurái mellé.

 • mi a kotta?

  Tündéri

  "Óh, barátom, ezt a dallamot jól jegyezd meg! A változatait meg fogod találni az egyik művemben." Egy kétes hitelű, ám kézre eső anekdota szerint e szavakkal fordult kísérőjéhez Mendelssohn, midőn a dél-itáliai Amalfiban a helybéliek táncát figyelte.

 • Lemez

  Ø: Konstellaatio

  A finn Mika Vainio újabban ismét karrierjének legemlékezetesebb pillanatait kívánja gyarapítani. Az elmúlt pár évben beszállt a honfitársa vezette Vladislav Delay Quartetbe, improvizált elektronikus hangörvényeket gerjeszteni, és együtt dolgozott a chicagói zajszíntér egyik legnagyobbra tartott alakjával, Kevin Drumm-mal, de egyedül is brillíroz: tavaly polgári nevén készített rozsdás-drone-os zajlemezt (Kilo), most pedig Ø-ként szerzett új gyűjteményt.

 • Koncert

  Lord Mouse and the Kalypso Katz

  A calypso mint zenei stílus Trinidadról származik, és korábbi, látványosan felívelő népszerűsége már jó néhány évtizede kihunyni látszik - még a szülőhelyén is. Most az "autentikus" calypsóról beszélünk, semmi elektronika, semmi dobfelszerelés.

 • Lemez

  Actress: Ghettoville

  Darren Cunningham a 2010-es, második Actress-lemez (a Splazsh) bass musictól áthatott, finoman játékos technójával lett az előremutató elektronikus zenét kedvelők titkos sztárja.

 • Koncert

  SOUMM, NFZ

  SOUMM, NFZ, Müpa, 1400 néző, vezette Kocsis. Az első félidőben nyelvrokonunk, a zenetörténet tán legnagyobb whiskyfogyasztója, Sibelius uralta a mezőnyt. A sógor Halál című darabjához komponált Valse triste, bár nyitó szám volt, mégis teljes koncentrációval, csipkefinomságú hangszeres felrakásban szólalt meg.

 • Film

  Arabbér – Peter Berg: A túlélő

  Ha egy film címe lelövi a poént, az azt szokta jelenteni, hogy valójában az egész nem is arról szól, amiről úgy tűnik, hogy szól, jelen esetben egy megtörtént amerikai hadászati fiaskóról. Itt mégis hosszú ideig csak arról van szó, hogy néhány csapdába esett amerikai katona hogyan küzd meg az afganisztáni hegyek között egy hadseregnyi tálibbal, és a látványos, jó egy órán át zajló, ritmusát tekintve és érzelmileg is remekül egyensúlyozó tűzharcjelenetben megmenekül-e egynél több amerikai.

 • A Scarlett menet – Spike Jonze: A nő

  Fiú és lány találkozik, fiú és lány egymásba szeret, fiú és lány közé éket ver az élet, fiú és lány újra egymásra talál, vége. Amióta világ a világ, ilyen megejtő egyszerűséggel bonyolódnak a szerelmi történetek a mozivásznon.

 • A dia diadalútja

  Szocialista tőgymasszázs

  Diafilmes nagyhatalom vagyunk: mi vagyunk a világelsők, a másodikok, sőt a harmadikok is diában, és utánunk sem jön nagyon senki. Az idén 60 éves Diafilmgyártó Vállalat a dia évének nyilvánította az ideit, és ez már nem tréfadolog: a közelgő jubileumi programsorozat alkalmából visszatekintünk a diafilm dicsőséges évtizedeire.

 • tévésmaci

  Három kutyám, Némó és Bunkó

  Amikor Sztupa és Troché utaztak a vonaton, mindig gondosan kiválasztották a megfelelő ülőhelyet. Jóval az indulás előtt kimentek a tartózkodási helyükhöz legközelebb eső állomásra, ami első hallásra nyilván ésszerűnek is hangzik, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy valami rejtélyes oknál fogva rigorózusan ragaszkodtak az adott nap első induló vonatjához - már abban a viszonylatban, ami a céljukhoz legközelebb vitte őket.

 • Film

  Herkules legendája

  A puszta attrakciókra épülő mozi reneszánszának egyik hozománya, hogy Hollywood ismét kezdi felfedezni a görög mitológiában rejlő erőt. Vannak a fantasztikumot háttérbe szorító, elbeszélésükben a kalandokat kultiváló (300, Trója), illetve a fantasztikum elemeit hangsúlyozó filmek (Percy Jackson-sorozat, Titánok harca).

 • Film

  Nyárutó

  Csak egy érzékeny, a finomságokra nyitott, az összetevőket jól ismerő, a legapróbb rezzenésekre is odafigyelő filmrendező képes úgy sülő pitét fényképezni, ahogy azt Jason Reitman a Nyárutóban teszi. Az eddig emberekben, ám mostantól pitében (barackos!

 • Film

  Magyar retró 2.

  "Gipsz Jakab karakószörcsögi családi vállalkozásával járul hozzá országunk gazdasági növekedéséhez" - lehetett volna ez akár a tegnapi híradóban is, de nem erről van szó. Papp Gábor Zsigmond népszerű és sokadik retrotémájú nosztalgiamontázsa archív felvételeket, propagandafilm-részleteket hoz elő a 60-as, 70-es évekből.

 • Rádió

  Saját hangok

  Női emancipáció és közösségi rádiózás

  A belátáshoz, hogy a rádiózás az információ áramlásának szabadságán alapszik, egyfajta egyenlőségelképzelésen, miszerint bárki hozzájuthat egy üzenethez, ha nem is ingyen, de egészen olcsón - ehhez ma Magyarországon elég erősen kell koncentrálni.

 • Könyv

  Egy csodálatos elme gyerekkora

  Kristine Barnett: A szikra

  Jacob Barnett. Érdemes ezt a nevet megjegyezni. Jake 15 éves, és a világ egyik legígéretesebb asztrofizikus-palántája, 170-es IQ-jával a köztünk élő kis Einstein. Egyetemen tanul, fizetett kutató, és egy olyan eredeti elmélet kidolgozásán munkálkodik, amelyért a hozzáértők (és nem csupán a média) szerint egyszer Nobel-díjat kaphat.

 • Könyv

  Valami Amerika

  Centauri: Jégvágó

  Az irodalmi közvélemény nem tudja, kit takar a Centauri álnév, én sem tudom. De ennél sokkal fontosabb, hogy az inkognitóját - körülnézve e téren, mondhatjuk, meglepő módon - továbbra is őrző szerző harmadik könyve, a Jégvágó elég jó regény.

 • Színház

  Akármeddig eltarthat

  Georges Feydeau: Kézről kézre

  Hamvai Kornél szereti Georges Feydeau-t. Erről a vonzalomról (melyet a bohózat hajdanvolt francia mestere sajnos már értelemszerűen nem viszonozhat) adott bizonyságot Hamvai másfél éve a Tháliában, a Feydeau egyfelvonásosaiból előzékenyen összeírt Esküvőtől válóperig című darabbal.

 • Színház

  Míg a halál

  A képzelt beteg az Örkényben

  Az évad legszebb szerelmi jelenetét meglepő módon egy Moliére-darabban látni, mely szerzőt elsősorban egyéb emberi gyarlóságok érdeklik, bár a fiatalok szerelme, mit rendszerint a szülők gáncsolnak el, gyakran jelen van a háttérben.

 • Interjú

  "Nem hiszek a közönség kiszolgálásában"

  Orlai Tibor színházi producer

  Miért nem támogatják a nagy cégek a művészetet? Hogyan szerezhetnek mégis támogatást a színházak? Mi számít szórakoztató és mi művészszínháznak? Mire mennének utóbbiak az állam nélkül? Az Orlai Produkciós Iroda működésén kívül ezekről is beszélgettünk.

 • Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény

  Matuska, Szálasi és a magyar Van Gogh

  Nincs Gulácsyjuk, és Nemes-Lampérth Józsefnek is csak egy képe maradt. A lipótmezei múzeum hányatott sorsú gyűjteménye az intézet bezárása után a Terézvárosba költözött. Ma úgy hívják: Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény.

 • Kiállítás

  Újrakezdések

  A királyi palota - a kultúra vára. A Budavári Palota története 1686-tól napjainkig

  Amikor a császári zsoldoshadak és velük együtt néhány magyar harcoló egység 1686-ban visszafoglalta Buda várát, egy hosszú ideje romlásnak indult, lényegében teljesen megsemmisült gótikus épületegyüttest találtak.

 • Kiállítás

  Mátranovák - A FISE Alkotóház Kis Galériájának homlokzati kialakítása

  A kiállítás kétségkívül bonyolult és első olvasatban inkább riasztónak tűnő címe a PTE Művészeti Kar keramikushallgatói számára szervezett tíznapos nyári alkotótábor "hozadékát" dokumentálja - kiegészítve Mátrai Péter építész és zeneszerző hanganimációival.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...