• MaNcs 27. évf. 10. sz. (2015. 03. 05.)

  „Lajos erre azt mondta…” - Csintalan Sándor beavat Simicska terveibe

  Húsz éve interjúztunk vele utoljára. Akkor ő volt a Horn-féle MSZP wunderkindje. Azóta történt vele egy s más, ma már Simicska Lajos barátjának mondhatja magát. Ezért, meg a Lánc­híd rádiós érintettsége okán kérdeztük meg, hogy mi történik a jobboldali médiabirodalomban.

  2015 / 10
 • Elégtétel nélkül – Perek a lőrinci azbeszt miatt

  Egyre felháborítóbb a lőrinci azbesztügy: miközben még mindig nem indult el a nagyjából 80 tonna veszélyes hulladék szakszerű elszállítása, a volt cementgyár területén található halálos anyag miatt megbetegedők pere lassan tragikomédiába fullad.

 • Rév István

  Jobb, mint az eredeti II.

  A királyi palota Varsóban, Berlinben és Budán

  Aki nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen a budai palota és a vár újraépítésének tervein, azzal vigasztalhatná magát, hogy máshol is történt már ehhez fogható.

 • A szerk.

  Mellém, a sárba!

  Orbán Viktor úgynevezett évértékelő beszédével túl sok foglalkoznivalónk éppenséggel nincs: majd’ minden szavával a híveit igyekezett megszólítani, s mi nem vagyunk azok.

 • A szerk.

  Paks titka

  Fejest ugrottunk a 30 vagy 50 évvel ezelőttbe, vagy valami még rosszabba.

 • Interjú

  „Kezdődhet az árvácskázás”

  Simon Mihály jogász, terepmunkás a gyámhatóság intézkedéseiről

  „A gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad a családjától elválasztani” – mondja a törvény, ám a szakemberek szerint egyre több esetben – ha nem is hivatalosan – a szegénység miatt veszik el az anyáktól a gyermekeiket.

 • „Bizánci praktikák” - Interjú Klinghammer Istvánnal

  2013 elején vele alakult az önálló felsőoktatási államtitkárság, de csak a választásokig szerződött. A Klinghammer István vezetésével kidolgozott koncepciót a kormány lesöpörte az asztalról; ő utólag úgy látja, sokak érdekét sérthette, és nem tudta kezelni helyettese politikai ambícióit sem.

 • Nigéria

  Az ő kalifátusuk

  Egyesek már egy Észak-Nigériától Csádon és Líbián keresztül egészen Szíriáig és Irakig ívelő hatalmas kalifátus rémképének kirajzolódását látják. Az iszlamista terjeszkedés déli végpontján, Nigéria határvidékén most nemzetközi együttműködéssel tervezik megállítani a Boko Haram előretörését.

 • Újabb politikai gyilkosság Oroszországban

  Kockázatkezelés

  2015. február 27-én, moszkvai idő szerint éjjel fél tizenkettőkor a Kreml tőszomszédságában megölték Borisz Nyemcovot, az orosz ellenzék egyik vezéralakját. Kinek állt érdekében a gyilkosság?

 • Interjú

  „Budapest egy buborék”

  Antonia Vai énekesnő

  A Svédországban született magyar énekesnő gyorsan meghódította a budapesti éjszakai életet finom, folkos zenéjével – nyáron már a Müpában is látható lesz. Magyarországi tapasztalatairól kérdeztük.

 • Lemez

  World music: hagyjuk

  az olcsó meneteket másra, már megint olyan lemezekről lesz szó, amik túl jól sikerültek ahhoz, hogy népszerűvé váljanak.

 • mi a kotta?

  Bravo, bello

 • Koncert

  Moritz von Oswald Trio Feat. Tony Allen, M. Loderbauer

 • Lemez

  Danko Jones: Fire Music

 • Lemez

  Keleti nyitás

  Cecilia Bartoli – St Petersburg

  A Pikk dáma című Csajkovszkij-opera második felvonásában II. (Nagy) Katalin cárnő érkezését várják a bálba, és nem is hiába: minden oroszok édesanyácskája végül valóban tiszteletét is teszi a derék Jeleckij herceg szentpétervári palotájában.

 • Koncert

  Látomás, indulat, kamarazene

  Baráti, Várdai és Würtz Beethoven-estje

 • Könyv

  Justin Torres: Mi, állatok

 • Könyv

  Politikafrász

  Horváth Györgyi: Utazó elméletek. Angolszász politizáló elméletek kelet-európai kontextusban

  A mostani zord időkben, amikor haszontalannak vélt szakokat, sőt komplett bölcsészkarokat fenyeget a megszüntetés veszélye, a szakmabelieknek és a remény utolsó morzsáin tengődő értelmisé­gi­eknek is tanulságos olvasmány a hazai bölcsészettudomány elmúlt huszonöt évének változásait bemutató könyv.

 • „Nincs többé elegancia” - Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó leköszönő igazgatója

  Húsz éve volt. Nem „építette fel” a szerzőit, nem hitt a marketinges hókuszpókuszokban és az állami támogatásban – de akkor hogyan csinálta meg a legtekintélyesebb kortárs szépirodalmi kiadót?

 • Kiállítás

  Popkoporsó

  A Dús

  A templomtérbe állított monumentális hasáb, a néhány hatalmas pannó, a vetítés, valamint a fényjáték, a sötétből hol kiderengő, hol kivillanó foltok, formák, feliratok a szó igazi értelmében teátrális impresszió gyanánt zuhannak a néző retinájára – klasszikus retinális művészettel állt elő Dús László (Duchamp morgását meg sem hallva), feliben-harmadában Gesamtkunstwerkkel, de legalábbis crossover dramaturgiával.

 • Kik voltak az önkéntes rendőrök?

  Hivatalos személy a szomszédból

  A rendszerváltás előtt nem a BKV-ellenőr számított a karszalagos közellenségnek, hanem a sokkal komolyabb jogosítványokkal rendelkező önkéntes rendőr.

 • Az iskolai szociális munka kálváriája

  Félretolt segítők

  Az állam nagyon akarja, de a döntő lépést valahogy soha nem sikerül megtenni. Hiába van egyre nagyobb szükség rá, hiába küzdenek az elismertetéséért hosszú évek óta a szakemberek, az iskolai szociális munkának egyelőre megfelelő törvényi szabályozása sincs.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...