• Séta

  Kalandozás Budapest gyomrában

 • Interjú

  „Ez nem a gazdag városok programja”

  Magali Vergnet-Covo a párizsi élő negyedekről

  Párizs tíz évvel ezelőtt indította el a belső városnegyedek fel­élesztését célzó Vital’Quartier (élő negyed) programot. Erőteljes állami beavatkozással előzték meg, hogy a francia főváros közepén olyan hangulat alakuljon ki, mint a pesti Rákóczi úton vagy a Nagykörúton.

 • Interjú

  „Mint a tetoválás"

  Forrai-Putz Tímea nőikalap-készítő, -tervező

  Miért hordunk kalapot? Miért nem hordunk? Ha mégis, hogyan vigyázzunk rá? Mi a különbség a sapka és a kalap között? Elmeséli az Ozmonda Kalap Galéria vezetője.

 • Élő Könyvtár az előítéletek ellen

  Kölcsönadott életek

  Zenei fesztiválokon, művelődési házakban és budapesti romkocsmákban is kikölcsönözhetők az „élő könyvek”, akik 20 perc alatt elmesélik, hogyan élnek melegként, közmunkásként vagy hajléktalanként.

 • Killik László

  Kimászni az elvárási szakadékból

  Könyvvizsgálók és a brókerbotrány

 • Bretter Zoltán

  Félreolvasó kör

  Tilo Schabert, Machiavelli és G. Fodor – Mit ért saját példaképeiből a magyar jobboldal?

  G. Fodor Gábor politikai coming outja („A rendszer igazságait védem”, Magyar Narancs, 2015. február 18.) hívta föl a figyelmet Tilo Schabertre és az Orbán-rendszer machiavellizmusára. Kár. Machiavelli többet érdemel.

 • Szántó T. Gábor

  Kemény lesz Izrael

  Jaj a diaszpórának?

  Nacionalista kormánya lesz Izraelnek, Netanjahu és a jobboldal, farvizén a radikális jobboldallal (a Naftali Bennett-féle Bajit Hajehudival és Lieberman Jiszrael Bejtenujával), a szociális reformokkal kecsegtető, jobboldali Kulanuval, valamint az ultraortodox pártokkal alakít minden bizonnyal koalíciót.

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  Ikerkorcsolya

  Hunyady Emesének egyelőre nincs magyar Wikipédia-oldala. Ebből sokféle következtetést lehetne levonni, kesereghetnék a magyarságunkon, mélázhatnék a nacionalizmus problémája fölött, vagy visszasírhatnám a Monarchiát, ettől a tény még tény marad: a Magyarországról induló, majd Ausztriába házasodva osztrák színekben olimpiai bajnoki címet szerző, valaha volt legnagyobb magyar gyorskorcsolyázónőről kicsit elfeledkeztünk.

 • A szerk.

  Betyársereg Rolls-Royce-szal

  A civilember bátor. Ha összefog, akkor meg egyenest olyan, mint az oroszlán.

 • A szerk.

  Elsodorva

  Hatvankilenc éves korában elhunyt Molnár Lajos, aki 2006 júniusától 2007. áprilisi lemondásáig a második Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere volt. Ő kezdeményezte az egészségügy 1990 utáni legmélyrehatóbb reformját, próbálkozása azonban kudarcot vallott.

 • Meglepetés az izraeli választásokon

  Harc a szellemekkel

  Benjamin Netanjahu a sírból hozta vissza a győzelmet. A fair playt játszó vérszegény askenáziak végül elbuktak a gátlástalan ragadozóval szemben.

 • Tuniszi merénylet

  Veszélyes övezet

  23 áldozata volt a múlt szerdai tuniszi terrortámadásnak, amelyet néhány nappal később az Iszlám Állam vállalt magára.

 • Interjú

  „Alighanem az új bérlők névsora is megvan”

  Haraszthy László a nemzeti parkok hatáskörelvonásáról

  A nemzeti parkok igazgató­ságai a jövőben nem köthetnek szerződéseket a földterületeikre, ez a jog a Nemzeti Földalaphoz kerül. Az ellenzék és a természetvédő szervezetek egy újabb állami földmutyi lehetőségét látják az eljárásban.

 • Mi baja az EU-nak a Paks 2 projekttel?

  A magyar atom titka

  Az Európai Bizottság nem kifogásolta a paksi szerződés fűtőanyag-beszerzésére vonatkozó részét – erősködött a magyar kormány. Természetesen kifogásolta – és erre minden joga megvan, hiszen az egyik szerződő fél az irányítása alatt álló európai ügynökség.

 • Fotó-helyreigazítási dömpingre várva

  Valótlanul fényképeztük

  Egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás értelmében akár önt is gyorsított eljárásban perelhetik be, ha engedély nélkül fényképez valakit. A bírói gyakorlat fogja eldönteni, hogy a kiszolgáltatott kisemberek vagy Habony Árpádék életét könnyíti-e az új szabályozás.

 • Az ötszörös főigazgató – Schmidt Mária univerzuma

  Ötszörös főigazgató, többszörös kurátor, egyetemi tanár, milliárdos, a NER hivatalos történésze. A közalapítványa körüli birodalmat és projektjeit tavaly két-, korábban egymilliárd forinttal támogatta az állam.

 • mi a kotta?

  Keleti kényelem, nyugati izgalom

 • Lemez

  Will Butler: Policy

 • Koncert

  A Vijay Iyer trió

 • Koncert

  Hull a hó, fúj a szél

  Zola Jesus az A38-on

  Alighanem még rajongóit is meglepte a Zola Jesusként fellépő Nika Roza Danilova, amikor tavaly ősszel egy a korábbiaknál jóval erősebben pophatású (a dark/goth hangulatot csak nyomokban őrző) albumot adott ki: talán komolyan kellett volna venni, hogy ihletforrásai között rendre felsorolja a közelmúlt és a jelen soul–R&B díváit.

 • Koncert

  Sikolyok a falban

  Claudio Simonetti’s Goblin

  Sosem fog már kiderülni, hogy mi lett volna a Goblinból, ha Dario Argento 1975-ben nem őket kéri fel, hogy írjanak zenét erőszakos thrillerjéhez, a Profondo Rossóhoz, amely Olaszországban igazi közönségsikert aratott, másutt pedig kevésbé népes, ám a végső percekig elkötelezett rajongótábort szerzett a rendezőnek és Claudio Simonetti zenekarának.

 • Lemez

  Az egész fekete

  Kendrick Lamar: To Pimp A Butterfly

  Az Államokban ismét egyre jobban kiéleződő etnikai ellentétek olyan helyzetbe hozták a fekete előadókat, amilyen a fehér művészek számára évtizedek óta nem adatott meg.

 • Opera

  Tűzre, vízre vigyázzatok!

  Wagner: A Rajna kincse

  Várjuk ki a végét! – szól a népi bölcsesség, amelyet sokan és sok esetben megfogadhatnának, ám azért itt is akadnak nyilvánvaló kivételek.

 • tévéSmaci

  Macska gágog a forró tetőn

 • Rádió

  Átkozott ifjúság

  Irodalmi leckék a Szent István Rádióban

  „Az irodalmi műveket kínkeservesen olvassák el, mert erőfeszítés és idő kérdése. Egyáltalán nem értékelik az olvasás fontosságát, hiszen egy-egy irodalmi mű elolvasása és átgondolása szellemi, lelki változást jelent az emberben.

 • Színház

  Artus: Sutra

 • Andorai Péter: „Az ősrobbanással vagyok egyidős”

  Nemrég választották a nemzet színészévé, azt mondja, váratlanul érte. Nem készít számvetést a pályájáról. Mi több mint nyolcvan filmet és színdarabot számoltunk össze, s megpróbáltuk mégis valamiféle mérleg készítésére bírni.

 • Színház

  Flamenco helyett

  Horváth Csaba: Vérnász

  Lorca Vérnásza hasonlít a Carmenhez abból a szempontból, hogy mindkettőt „flamencósan” képzeljük el színpadon.

 • Színház

  Nem cukor, nem mese

  Brecht: Koldusopera

  A magyar színház ma vagy fölfelé mutogat, a vezetői réteg felé: és akkor itt vannak a királyok, királynők, polgármesterek, ilyen-olyan vezérek, akiken a mai világunk működése számon kérhető, vagy lefelé, az elnyomottak felé, akik az elszenvedők, a vesztesek.

 • Film

  Elemi szerelem

 • Film

  Samba

 • Interjú

  „Én nem, de ismerek olyanokat, akik igen”

  Eric Toledano filmrendező

  426 millió dolláros bevételével az Életrevalók a francia film nagy diadalmenete volt. Eric Toledano és Olivier Nakache új filmjében Charlotte Gainsbourg szeret bele az illegális bevándorlót játszó Omar Syba. A Samba című bevándorlásügyi romantikus komédiát már játsszák a mozik.

 • Kiállítás

  Cigánykodás

  Nincs ártatlan kép

  A roma test politikája című programsorozat első részeként realizálódó kiállítás elsősorban arra a gyakorlatra kíván reflektálni, amely a „beágyazódott idegengyűlölet és rasszista tendenciák”, valamint az ezt „újratermelő és újragerjesztő tömegmediális kulturális gyakorlatok” miatt a roma embereket „történelmileg konstruált, faji kategórián alapuló sztereotip kategóriákban látja, illetve láttatja”.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...