• MaNcs 27. évf. 32. sz. (2015. 08. 06.)
  Kis Grófo és az új roma mulatós

  „Én, a bulibáró, sálom dilomálom”

  Amatőr énekesként kezdte, de ma már az egyik legnézettebb magyar előadó a YouTube-on. Sikerével a mulatós zene és a szórakoztató cigányzenész alakja is visszakerülhet a fősodorba.

  2015 / 32
 • A mulandóságról - Péniszmúzeum Izlandon

  Egy bikafasszal kezdődött minden. 1974 karácsonyán az akranesi iskolaigazgató, Sigurður Hjar­tarson az egyik kollégájától szárított bikafaszt kapott ajándékba, mivel beosztottjai tudták róla, hogy gyerekkorában ezzel az eszközzel terelgette a teheneket.

 • Villamosok magánkézben

  Ellenőr kizárva

  Különös módját választotta a hagyományőrzésnek egy budapesti egyesület. Megvettek pár leselejtezett villamost, hogy újjávarázsolják őket. Gond legfeljebb akkor van, ha használni szeretnék valamelyiket.

 • A hőségperiódusok háttere

  Forró epizódok

  A távlati klíma-előrejelzések a mostanihoz hasonló hőségperiódusok növekedését jelzik országszerte. Hogyan működik az izzasztó hőszivattyú?

 • A Manchester United és a Manchester City versengése

  A világ és a város

  Manchester, ha jobban belegondolunk, nem is olyan nagy város, lakóinak száma alig több mint félmillió. Mégis van két csapata, amelyek nemcsak az angol, de a globális futball meg­határozó szereplői. Mindkettő sokszínű szolgáltatásokat kínál, üzleti modelljük, sikerük titka mégis eltérő.

 • Ballai József

  A központi marok

  Az adóhivatal kormányzati beolvasztásának tervéről

  Nem mondhatni, hogy túl sok nyilvános kormányzati dokumentum foglalkozna a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövőjével – de az biztos, hogy készül valami.

 • Elindult egy úton

  Sinkó László (1940–2015)

  Elvétve akadnak korszakos színészek. Sinkó László korszakváltó színész volt: egy talán még ritkább típus megtestesülése. Tekintélyt parancsoló, vattafehér fürtjeivel, mesterien kiművelt orgánumával és önelégültséget sosem ismerő játszókedvével mindhalálig a magyar színházművészet oly sokszor leértékelt alaptőkéjét gyarapította.

 • Szociális farm

  Piros szalag a paradicsomon

  Miskolc külsőn, a Baráthegyi Otthon majorságában fogyatékos emberek végeznek változatos munkát az állattartástól a sajt­készítésig. Külföldön egy sor hasonló szociális farm van, itthon a működtetés jogi feltételei sem egyértelműek.

 • Lehet más az oligarcha - Sallai Róbert Benedek a kormány célkeresztjében

  Akad, aki azzal vádolja az LMP-s képviselőt, hogy bevásárolta magát az Országgyűlésbe, mások a jobboldal rejtett ügynökének tartják. Az agrártárca egyenesen „oligarchaként” kezeli az izgága túrkevei paraszt-mérnököt.

 • Népszavazás a 40 év munka utáni nyugdíjról

  Ami megfizethetetlen

  A nemek közötti egyenlőségre hivatkozva kezdeményezik a szakszervezetek, hogy 40 év szolgálati idő után a férfiak is nyugdíjba mehessenek. Több szakértő inkább a nőknek járó kedvezményt törölné el.

 • Kárrendezés a brókercsődök után

  Elfogyott a lendület

  Öt hónapja tudjuk, hogy három brókercégnél évtizedeken keresztül átverték az ügyfeleket, de a mai napig nem tudjuk, kik a felelősök. Vajon a felügyelet és a nyomozó hatóság mindent megtesz azért, hogy tisztán lássunk?

 • „Aki segít, az megkönnyebbül kicsit”

  Zsohár Zsuzsanna szóvivő, Migration Aid

  Több ezer ember oszt vizet, konzervet, ruhát a pályaudvarokon dekkoló menekülteknek, minden különösebb szervezettség nélkül – így dolgozik a Migration Aid. A politikát és a pénzadományokat elutasítják, inkább a spontaneitásra esküsznek.

 • mi a kotta?

  Tejesüveg és hegedű

 • Lemez

  Coal Chamber: Rivals

 • Lemez

  Wilco: Star Wars

 • SZIGETMELLÉKLET - Világzene

  Legyen tánc – itt is!

  A nagy visszatérők, a magyarok egy részének szemében a világzene egészét megtestesítő, macskajajos haknibalkán kompániák, vagyis Goran Bregović és Boban Marković nagyzenekarai versenyt versengenek a magyar táncos csizmákért – de ennek most vége: idén végre nem kell nélkülözni egyiküket sem, mert a Sziget hajdan – nem is olyan rég – talán legnagyobb merítéssel reprezentált műfaja, a világzene aktuális túlélőszínpadán mind a ketten fellépnek.

 • SZIGETMELLÉKLET - Elektronikus tánczene

  Táncolj, tapsolj, dalolj!

  Az elektronikus tánczenék rajongóit nem igazán kényezteti el idén a Sziget, de azért nekik is akad majd némi látni- és hallanivaló az élőben elővarázsolandó, vokális fajtából.

 • SZIGETMELLÉKLET

  „Állásfoglalást stimulálunk”

  Sebesi István – Magic Mirror

  A tizenötödik évéhez elérkező Magic Mirror a Sziget egyik méltán népszerű és jellegzetes szeglete. A kezdetekről és az idei évről, régi támadásokról és új bulikról a helyszín felelősét kérdeztük.

 • SZIGETMELLÉKLET - Pop és rock

  Lufireptetések előtt és után

  Ahogy a gyerekkönyvek felnőtt kritikusait, úgy a Sziget pop- és rockzenei kínálatát böngészve minket is okkal nyomaszthat a tény, hogy olyasmiről kell beszélnünk, amely immár deklaráltan nem nekünk szól.

 • Színház

  NEM – De hogy nem?

 • A könnymutatványosok légtornája - Mit adhat nekünk az újcirkusz?

  A magyar olvasó alig tudhat többet annál, mint hogy az újcirkuszban nincsenek állatok, de van valami történet. Pedig érdemes alaposabban megismerni, hiszen ez az egyik legdinamikusabban fejlődő színpadi műfaj, amelyet egyszerre övez a szakma és a közönség kiemelt érdeklődése, hiszen nemcsak a hagyományos cirkuszt újíthatja meg, hanem a kortárs táncot és a színházat is.

 • „Valamiféle perverz demokrácia” - Dömötör András színész, rendező

  A „legendás Máté–Horvai-osztály” tagjaként idén az ő életéről szólt az AlkalMáté Trupp előadása. A színészként indult rendezővel hazafiasságról, Darth Vaderről, felbomlott apaszerepről beszélgettünk, és arról, miért érezzük az életünket még szarabbnak a bulvárelőadások után.

 • Könyv

  Kiss Judit Ágnes: Szörnyszomszéd

 • Ács Pál

  „Valamit végzetesen elmértünk”

  A Kitömött barbár és egy eszme halála

  Péterfy Gergely regénye valójában nem a végén, hanem az elején fejeződik be – ezt akkor vettem észre, amikor másodszor is elolvastam a könyvet. (Nem bántam meg az újraolvasást.) A cselekmény nem zárul le a könyv utolsó lapjain a főhős, Kazinczy Ferenc testi halálával, hanem visszahajlik az elbeszélés kezdetéhez, ahol Kazinczy eszméinek pusztulásáról, a hős szellemi haláláról olvashatunk.

 • Kiállítás

  A két dandy

  Birkás Ákos: Polgári Magyarország

  A művész kétségkívül a kortárs magyar művészet egyik nagyágyúja – és itt nem feltétlenül a műtárgy­piacon betöltött sikeres szereplésére gondolok (bár az sem lebecsülendő), sokkal inkább arra, hogy a festői nyelvében a 2000-es években véghezvitt radikális változtatások óta minduntalan képes meglepni a befogadót.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...