• MaNcs 28. évf. 23. sz. (2016. 06. 09.)

  „Nekem Borsalino kalapom volt” – Ungvári Tamás író

  A könyvhétre jelenik meg Felperzselt ország című könyve, amely 1944–45 krónikája a korabeli emlékiratok tükrében, s elindul válogatásában a munkaszolgálatosoknak emléket állító könyvsorozat, a Tanúságtevők. A 85 éves író, irodalomtörténész, műfordító a New York-palotában, a „Mélyvízben” adott nekünk randevút – a saját asztalánál. Az asztallap alatt a portréja, szemelvények a díjaiból és a...

  2016 / 23
 • Interjú

  „Hiába vagy Európa legjobb jobbszélsője”

  Szőke István, az FTC és a válogatott egykori labdarúgója

  A magyar válogatott utoljára 44 éve szerepelt jól nemzetközi tornán: az Európa-bajnokság négyes döntőjébe jutottunk. Az akkori sorozatban kulcsfontosságú gólokat szerző hajdani jobbszélsővel beszélgettünk.

 • Káosszal jár a szemétszállítás államosítása

  A nagy biznisz

  Szemétbe fullad az ország, Budapest az új Nápoly, Kukakáosz országszerte. Ilyen, és ehhez hasonló címeket lehetett olvasni az elmúlt hetekben a szemétszállítás államosítása kapcsán. Noha a hulladékszállítás teljes leállását jósoló kijelentések túlzóak, az átalakítás valóban a csőd szélére sodorta az érintett cégek jelentős részét.

 • Bognár Róbert: Pont fordítva

  Mi van, ha rossz?

  Mármint a könyv, amelynek fordításával megbízzák az embert.

 • Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Huszonharmadik számla – Fölszállott a korona

  Födetlen arcú napsütésben irányítom kackiás lépteimet törzskocsmám felé; érzem, ma ásványvizes nap van, torkomat nem fertőzöm maró humorú alkohollal, ám ennek ellenére is állok elébe a kihívásnak, hogy végre megkezdjem döntőnek remélt előadás-sorozatomat a Magyar Mámor Történetéről, melyben azt is bizonyítani fogom majd, hogy a mámorok világában a magyar mámor valami különös species, és mint minden jelenségnek ennek is megvan a maga specifikus története, mely szoros összefüggésben áll a magyar történelemmel és annak úgynevezett történetfilozó­fiájával, melynek legmélyebb gondolatát SZEMERE MIKLÓS fogalmazta meg az 1897-es Széchenyi-lakomán mondott pohárköszöntőjében: – Nem boldog a magyar!

 • A szerk.

  A magányos szélhámos meséje

  Hétfőn a bíróság első fokon bűnösnek talált, és két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy férfit kétrendbeli befolyással üzérkedés miatt.

 • A szerk.

  A hatodik módosítás

  A „sors furcsa tréfája”: a minap szinte egyszerre repült a parlamentből Novák Előd személye és dicstelen politikai pályafutásának valószínűleg egyetlen pozitív tartalmakat is hordozó cselekedete, az tudniillik, hogy az év elején egyszerűen fogta magát, s nyilvánosságra hozta a Fidesz hatodik alkotmánymódosításra vonatkozó tervezetét.

 • Interjú

  „Nincs titkos paktum”

  Sakir Fakili, Törökország budapesti nagykövete az EU–Törökország-megállapodásról

  Nem igaz, hogy Törökország embertelenül bánik a menekültekkel – állítja Sakir Fakili. A budapesti török nagykövet bízik abban, hogy az EU és Törökország menekültügyi megállapodása fenntartható lesz, de ennek elengedhetetlen feltétele a török vízummentesség is.

 • Kórházi adósságállomány, konszolidáció

  Végtelenítve

  Hiába az eddigi, összességében 200 milliárdon felüli adósságcsökkentés és konszolidáció, a kórházak adósságállománya strukturális hibák miatt újra és újra fölhalmozódik. A rendszer átalakításra szorul, amire szakértők szerint pénz is volna.

 • „A teljes szétverése a nemzetnek”

  Törzsök Erika szociológus az Orbán-kormány nemzetpolitikájáról, Magyarország térségbeli pozícióvesztéséről

  Trianon óta semmi nem okozott akkora kárt a határokon túli magyaroknak, mint az Orbán-kormány etnicista szemléletű nacionalizmusa – állítja Törzsök Erika, aki a korai SZDSZ kisebbségpolitikai titkára volt, majd különböző beosztásokban állami tisztségviselőként is hosszú évekig foglalkozott a határon túli magyarok ügyeivel.

 • mi a kotta?

  E. M.

 • Lemez

  Pozvakowski: Iterum

 • Opera

  Figaro 2.0

 • Koncert

  A Fire! Orchestra

 • Lemez

  John Carpenter: Lost Themes II

 • Koncert

  Néhány perccel a kihalás előtt

  A Black Sabbath Budapesten

  Áll a 67 éves korára megmásíthatatlanul elanyókásodott Ozzy Osbourne a Sportaréna színpadán, reszketegen, kapaszkodva, mint egy újdonsült özvegy egy záporral vert temetés kellős közepén, tekintetét a szövegeket görgető dobozra szegezi, és a komoran dörgő számokban minden második sort kérlelhetetlenül negyed hanggal aláintonál: paródia is lehetne, de most valahogy mégsem az.

 • IX. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó

  Miénk itt a nézőtér

  A TESZT a térség egyik legizgalmasabb független színházi szemléje, szenvedélybeteg, visszatérő közönséggel. Az eddigi legbátrabb válogatást láthatta a néző, aki egyben az előadások témája is lett.

 • Színház

  Szegény uralkodónak nincs barátja

  Lessing: Emilia Galotti

  Ahhoz képest, hogy ezt a művet Kazinczy Ferenc fordította, a 19. század közepe óta nem került színre. Érdekes volna tudni, mit jelentett akkor, 1853-ban, egy kényes történelmi pillanatban ez a hatalomról szóló német darab a Nemzeti Színházban, ha ez még egyáltalán valahonnan rekonstruálható.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Magyari Péter: Bence és a türkiz Nabu

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Ingar Johnsrud: Követők

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Danny Wallace: Hamish és a RémDermesztők

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Bjørn Sortland: Az őszinteség perce

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Jeff Lindsay: Dexter halott

 • A kiborg Hamupipőke és a gyilkos hercegnők - Újraírt tündérmesék

  Elképesztő, miket művelnek a hanyatló nyugaton a legszebb meséinkkel! De váltig állítják, hogy nem csak provokálni akarnak.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Perpetuum horribile

  Pierre Clastres: Az erőszak archeológiája

  A fiatalon elhunyt francia antropológus és etnológus könyvében hat önállóan is megálló tanulmányt olvashatunk, nem mellékesen egy parádés stiliszta tollából.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  A Sáska évszázada

  Bartók Imre: Láttam a ködnek országát

  A metareflexív betét a kényelmes kritikusok utolsó mentsvára. Bartók Imre új regénye tele van ilyen betétekkel: a főhős könyves szakember, aki munkaköri kötelességeként keresztül-kasul bejárja Európát (Malmőtől Mallorcáig, Londontól Isztambulig), könyvvásárról röppen kulturális fesztiválra, kiadói mítingről exkluzív szakmai fogadásra – így hát utazás közben bőven van ideje az irodalom természetéről vagy a könyvpiac működéséről elmélkedni.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Ráklépésben

  Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

  Esterházy Péter sokat tud és gyakran beszél az író elemi illetlenségéről: arról a munkaköri kötelességről, hogy az íróasztal mellett nem szabad tekintettel lenni sem istenre, sem emberre (hogy a barátokról és családtagokról már ne is beszéljünk) – bár a gyakorlatban ez felettébb bonyolult alakzatokba rendeződik végül nála is.

 • „Apám volt a legnagyobb náci a családban” - Martin Pollack író

  1947-ben egy dél-tiroli bunkerben megtalálják a linzi Gestapo volt vezetőjének holttestét. A hamis személyi igazolvánnyal bujkáló, osztrák állampolgárságú, körözött háborús bűnöst, dr. Gerhard Bast SS-Sturmbannführert határátlépés közben lőtte le egy embercsempész.

 • KÖNYVMELLÉKLET - Minimum tizenegyes!

  Szájból mesélnek

  Idei első magyar irodalmi listánk sorrendje meglehetősen kiegyensúlyozott. A harmadik helyezett pontszáma a tizenegyedikének csupán kétszerese (volt ez az arány már ötszörös is), és olyanok maradtak le róla alig néhány ponttal, mint Centauri, Grecsó Krisztián, Röhrig Géza vagy Végel László új kötetei.

 • Torockó

  A hagymás rostélyos az 1980-as éveket idézi

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...