• MaNcs 28. évf. 23. sz. (2016. 06. 09.)

  „Nekem Borsalino kalapom volt” – Ungvári Tamás író

  A könyvhétre jelenik meg Felperzselt ország című könyve, amely 1944–45 krónikája a korabeli emlékiratok tükrében, s elindul válogatásában a munkaszolgálatosoknak emléket állító könyvsorozat, a Tanúságtevők. A 85 éves író, irodalomtörténész, műfordító a New York-palotában, a „Mélyvízben” adott nekünk randevút – a saját asztalánál. Az asztallap alatt a portréja, szemelvények a díjaiból és a...

  2016 / 23
 • Interjú

  „Hiába vagy Európa legjobb jobbszélsője”

  Szőke István, az FTC és a válogatott egykori labdarúgója

  A magyar válogatott utoljára 44 éve szerepelt jól nemzetközi tornán: az Európa-bajnokság négyes döntőjébe jutottunk. Az akkori sorozatban kulcsfontosságú gólokat szerző hajdani jobbszélsővel beszélgettünk.

 • Káosszal jár a szemétszállítás államosítása

  A nagy biznisz

  Szemétbe fullad az ország, Budapest az új Nápoly, Kukakáosz országszerte. Ilyen, és ehhez hasonló címeket lehetett olvasni az elmúlt hetekben a szemétszállítás államosítása kapcsán. Noha a hulladékszállítás teljes leállását jósoló kijelentések túlzóak, az átalakítás valóban a csőd szélére sodorta az érintett cégek jelentős részét.

 • Bognár Róbert: Pont fordítva

  Mi van, ha rossz?

  Mármint a könyv, amelynek fordításával megbízzák az embert.

 • Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Huszonharmadik számla – Fölszállott a korona

  Födetlen arcú napsütésben irányítom kackiás lépteimet törzskocsmám felé; érzem, ma ásványvizes nap van, torkomat nem fertőzöm maró humorú alkohollal, ám ennek ellenére is állok elébe a kihívásnak, hogy végre megkezdjem döntőnek remélt előadás-sorozatomat a Magyar Mámor Történetéről, melyben azt is bizonyítani fogom majd, hogy a mámorok világában a magyar mámor valami különös species, és mint minden jelenségnek ennek is megvan a maga specifikus története, mely szoros összefüggésben áll a magyar történelemmel és annak úgynevezett történetfilozó­fiájával, melynek legmélyebb gondolatát SZEMERE MIKLÓS fogalmazta meg az 1897-es Széchenyi-lakomán mondott pohárköszöntőjében: – Nem boldog a magyar!

 • A szerk.

  A magányos szélhámos meséje

  Hétfőn a bíróság első fokon bűnösnek talált, és két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy férfit kétrendbeli befolyással üzérkedés miatt.

 • A szerk.

  A hatodik módosítás

  A „sors furcsa tréfája”: a minap szinte egyszerre repült a parlamentből Novák Előd személye és dicstelen politikai pályafutásának valószínűleg egyetlen pozitív tartalmakat is hordozó cselekedete, az tudniillik, hogy az év elején egyszerűen fogta magát, s nyilvánosságra hozta a Fidesz hatodik alkotmánymódosításra vonatkozó tervezetét.

 • Interjú

  „Nincs titkos paktum”

  Sakir Fakili, Törökország budapesti nagykövete az EU–Törökország-megállapodásról

  Nem igaz, hogy Törökország embertelenül bánik a menekültekkel – állítja Sakir Fakili. A budapesti török nagykövet bízik abban, hogy az EU és Törökország menekültügyi megállapodása fenntartható lesz, de ennek elengedhetetlen feltétele a török vízummentesség is.

 • Kórházi adósságállomány, konszolidáció

  Végtelenítve

  Hiába az eddigi, összességében 200 milliárdon felüli adósságcsökkentés és konszolidáció, a kórházak adósságállománya strukturális hibák miatt újra és újra fölhalmozódik. A rendszer átalakításra szorul, amire szakértők szerint pénz is volna.

 • „A teljes szétverése a nemzetnek”

  Törzsök Erika szociológus az Orbán-kormány nemzetpolitikájáról, Magyarország térségbeli pozícióvesztéséről

  Trianon óta semmi nem okozott akkora kárt a határokon túli magyaroknak, mint az Orbán-kormány etnicista szemléletű nacionalizmusa – állítja Törzsök Erika, aki a korai SZDSZ kisebbségpolitikai titkára volt, majd különböző beosztásokban állami tisztségviselőként is hosszú évekig foglalkozott a határon túli magyarok ügyeivel.

 • mi a kotta?

  E. M.

 • Lemez

  Pozvakowski: Iterum

 • Opera

  Figaro 2.0

 • Koncert

  A Fire! Orchestra

 • Lemez

  John Carpenter: Lost Themes II

 • Koncert

  Néhány perccel a kihalás előtt

  A Black Sabbath Budapesten

  Áll a 67 éves korára megmásíthatatlanul elanyókásodott Ozzy Osbourne a Sportaréna színpadán, reszketegen, kapaszkodva, mint egy újdonsült özvegy egy záporral vert temetés kellős közepén, tekintetét a szövegeket görgető dobozra szegezi, és a komoran dörgő számokban minden második sort kérlelhetetlenül negyed hanggal aláintonál: paródia is lehetne, de most valahogy mégsem az.

 • IX. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó

  Miénk itt a nézőtér

  A TESZT a térség egyik legizgalmasabb független színházi szemléje, szenvedélybeteg, visszatérő közönséggel. Az eddigi legbátrabb válogatást láthatta a néző, aki egyben az előadások témája is lett.

 • Színház

  Szegény uralkodónak nincs barátja

  Lessing: Emilia Galotti

  Ahhoz képest, hogy ezt a művet Kazinczy Ferenc fordította, a 19. század közepe óta nem került színre. Érdekes volna tudni, mit jelentett akkor, 1853-ban, egy kényes történelmi pillanatban ez a hatalomról szóló német darab a Nemzeti Színházban, ha ez még egyáltalán valahonnan rekonstruálható.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Magyari Péter: Bence és a türkiz Nabu

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Ingar Johnsrud: Követők

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Danny Wallace: Hamish és a RémDermesztők

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Bjørn Sortland: Az őszinteség perce

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Jeff Lindsay: Dexter halott

 • A kiborg Hamupipőke és a gyilkos hercegnők - Újraírt tündérmesék

  Elképesztő, miket művelnek a hanyatló nyugaton a legszebb meséinkkel! De váltig állítják, hogy nem csak provokálni akarnak.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Perpetuum horribile

  Pierre Clastres: Az erőszak archeológiája

  A fiatalon elhunyt francia antropológus és etnológus könyvében hat önállóan is megálló tanulmányt olvashatunk, nem mellékesen egy parádés stiliszta tollából.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  A Sáska évszázada

  Bartók Imre: Láttam a ködnek országát

  A metareflexív betét a kényelmes kritikusok utolsó mentsvára. Bartók Imre új regénye tele van ilyen betétekkel: a főhős könyves szakember, aki munkaköri kötelességeként keresztül-kasul bejárja Európát (Malmőtől Mallorcáig, Londontól Isztambulig), könyvvásárról röppen kulturális fesztiválra, kiadói mítingről exkluzív szakmai fogadásra – így hát utazás közben bőven van ideje az irodalom természetéről vagy a könyvpiac működéséről elmélkedni.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Ráklépésben

  Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

  Esterházy Péter sokat tud és gyakran beszél az író elemi illetlenségéről: arról a munkaköri kötelességről, hogy az íróasztal mellett nem szabad tekintettel lenni sem istenre, sem emberre (hogy a barátokról és családtagokról már ne is beszéljünk) – bár a gyakorlatban ez felettébb bonyolult alakzatokba rendeződik végül nála is.

 • „Apám volt a legnagyobb náci a családban” - Martin Pollack író

  1947-ben egy dél-tiroli bunkerben megtalálják a linzi Gestapo volt vezetőjének holttestét. A hamis személyi igazolvánnyal bujkáló, osztrák állampolgárságú, körözött háborús bűnöst, dr. Gerhard Bast SS-Sturmbannführert határátlépés közben lőtte le egy embercsempész.

 • KÖNYVMELLÉKLET - Minimum tizenegyes!

  Szájból mesélnek

  Idei első magyar irodalmi listánk sorrendje meglehetősen kiegyensúlyozott. A harmadik helyezett pontszáma a tizenegyedikének csupán kétszerese (volt ez az arány már ötszörös is), és olyanok maradtak le róla alig néhány ponttal, mint Centauri, Grecsó Krisztián, Röhrig Géza vagy Végel László új kötetei.

 • Torockó

  A hagymás rostélyos az 1980-as éveket idézi

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...