• MaNcs 28. évf. 39. sz. (2016. 09. 29.)
  Interjú

  „Szólni kell”

  Iványi Gábor a népszavazásról, kereszténységről és az egyházak megtöréséről

  Nem megy el a népszavazásra a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezető lelkésze, mert az nem a kereszténység védelméről, hanem a miniszterelnök politikai ambícióiról szól. Iványi Gábor úgy látja, a bevett egyházak hallgatásukkal a hatalom ágyasaivá váltak.

  2016 / 39
 • Lesz-e Baján földikutya-rezervátum?

  A katonáknak köszönhetik

  Néhány éve fedezték fel, hogy a város egyedülálló természeti kincsei nem a Dunában, hanem a város határában, a föld alatt vannak. Egy olyan területen, amit ipari parknak szemeltek ki.

 • A létéért küzd a Politikatörténeti Intézet

  A földdel egyenlővé

  A magyar állam elvette a levéltárukat, az épületüket, de a baloldali szellemiségű tudományos kutatóintézet még reménykedik a bíróságok függetlenségében. Úgy tűnik, a még az MSZP által alapított Politikatörténeti Intézet az Orbán-kormány szimbolikus politizálásának áldozata lett.

 • Mélyi József

  Az ajándékba kapott Mindszenty - Posztszovjet exportstratégiák

 • Rózsa T. Endre

  „Modigliani vagyok, festő és zsidó”

  Több visszaemlékezés említi, hogy az írásom címéül választott mondattal mutatkozott be néhanapján Amedeo Modigliani. Vagy Modi, ahogy a barátai nevezték.

 • Andor László

  Európa peremén

  Miért kell megtagadni a választ a népszavazáson?

  Az október 2-ra meghirdetett népszavazás látszólag demokratikus esemény, valójában ártalmas, manipulatív eljárás. Minden érvényes szavazat csak súlyosbítja a helyzetet. Akinek fontos Magyarország nemzetközi tekintélye, érdekérvényesítő képessége, az Európát nyomasztó menekülthullám konstruktív megoldása, és általában az Európai Unió jobb, számunkra is előnyösebb működése, a bojkott és az érvénytelen szavazat leadása között választhat.

 • A szerk.

  Gyere csak, majd jól megverünk és elkergetünk!

  „Agresszívak voltak, közölték velünk, hogy ha nem tesszük azt, amit mondanak, könnygázt fújnak ránk és megvernek. Nem adtak semmilyen papírt, és ujjlenyomatot sem vettek. Visszavittek minket a határhoz Kelebiánál, belenéztek az útleveleinkbe, majd átdobták azokat a kerítésen” – idézi fel az Amnesty International friss országjelentése egy 16 éves szíriai menedékkérő beszámolóját a magyar rendőrség fellépéséről.

 • A szerk.

  Nem a nemre

  A népszavazás nem hazudik. A népszavazásra feltett kérdés arról szól, amiről, és amiről a népszavazást indokló és magyarázó kormánypárti megnyilvánulások árulkodnak. Magyarország és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatáról és arról, hogy ez az ország hogyan bánjon azokkal a szerencsétlen sorsú idegenekkel, akik háborúktól menekülve kérnek bebocsátást a határain.

 • Ki hanyatlik? Orbán látomása a romló Nyugatról és a valóság

  A Nyugat a vesztébe rohan, a megoldásért kelet felé kell fordulnia minden józan döntéshozónak – állítja a magyar miniszterelnök. Elméletének ellenőrzéséhez elég körbenézni: nem Jürgen jön Debrecenbe dolgozni, hanem Péter megy Berlinbe, ráadásul nem egyedül.

 • Nem tartozik ránk - Közérdekű adatok blokkolása

  Az utóbbi években alattomos támadást indított a közérdekű adatok megismerhetősége ellen a kormány: ha valamit nem szeretnének kiadni, gyorsan hoznak egy korlátozó jogszabályt. Ez szerencsére nem mindig sikerül nekik, de a tendencia aggasztó.

 • Miről szavaz a nép?

  Kvótanóta

  A vasárnapi népszavazás és a folyamatban lévő kvótaper jogi értelemben aligha akaszthatja meg az uniós menekültügyi döntéshozatalt. A magyar kormány célja a politikai erődemonstráció.

 • tévéSmaci

  Kutyakert

 • Tévé

  A ló túlsó oldalán

  Magánszféra

  „Gábor, azt megkérdezhetem, hogy mit jelent ön számára a magánszféra?” – szegezi a kérdést Péterfi Judit Vona Gábornak, az ATV új, tabuk feltárására vállalkozó műsorának legelején.

 • Tv/animáció

  Egy kupac kufli

 • Film

  A hét mesterlövész

 • Film

  Snowden

 • Film

  A megbékélés

  Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál

  Kényelmetlenül ismerős minden. A film egyetlen tereként funkcionáló, kissé zsúfolt lakás tárgyi világa, a négyzetméterre tágas, ám minden szegletével a szűkösséget, bezártságot sugalló élettér.

 • Interjú

  „A bőrszínére gondolt”

  Stefan Ludwig filmrendező

  A Szemrevaló filmfesztiválon vetítik először idehaza a Mérges Buddhát. Az osztrák dokumentumfilmes a buddhista Dr. Ámbédkar Iskola alapítóinak, Orsós János roma származású Waldorf-tanár és a szociológus, a politikusi pályát otthagyó Derdák Tibor elszánt küzdelmét mutatja be a roma fiatalok felzárkóztatására.

 • Könyv

  Margit néni és a gyilkosok

  Sacha Batthyány: És nekem mi közöm ehhez?

  2007 októberében jelenik meg a Frankfurter Allgemeine Zeitungban a Thyssen család életrajzírója, David R. L. Litchfield cikke Batthyány Margit grófnőről, akit simán csak „pokoli vendéglátónak” nevez.

 • „Nem tudsz kívülről nézni” - Háy János író

  A Házasságon innen és túl egyik novellájából, a fővárosba került férfi lecsúszástörténetét elbeszélő Nehézből 2010-ben írt darabot, amelyet ugyanúgy Bérczes László rendezett és Mucsi Zoltán játssza benne a főszerepet, mint a most bemutató előtt álló A halottemberben, amiben egy világháborúban elesett katona özvegye addig gyászolja a férjét, amíg az vissza nem jön.

 • Bocanova

  Meghatódtunk a carbonara spagettin.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...