• MaNcs 29. évf. 23. sz. (2017. 06. 08.)
  Interjú

  „Péter felolvasott, én meg eljátszhattam az úristent”

  Dés László zeneszerző

  Pályafutása legnagyobb kihívásának tartja A vágy villamosa balettváltozatát, de nem azért, mert a nagyszabású színpadi mű bizonyos értelemben visszatérés a jazzhez. Szerinte soha nem lett hűtlen a műfajhoz, csak éppen mindennek megvan a helye és a szerepe, John Coltrane igézetében is lehet popdalokat írni.

  2017 / 23
 • Jávor Benedek

  Kibocsátás és megbocsátás

  A klímaegyezmény Amerika nélkül

  Donald Trump előre megmondta. Legendás Twitter-fiókjában már a választási kampányban egyértelművé tette, hogy szemben a 99 százalékos tudományos konszenzussal ő úgy véli, a klímaváltozás kínai hoax, amelynek célja tönkretenni az amerikai munkavállalókat.

 • Ercse Kriszta

  A színtiszta gonoszság

  A Patyomkin-oktatáspolitika Taigetosz-törvénye

  A kormányzat megvonta a diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával küzdő, BTMN besorolással rendelkező gyerekektől azt a lehetőséget, hogy bizonyos tantárgyak esetében mentesüljenek az osztályzás alól.

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  Tarzan futása

  Ha nagyvárosi maratont közvetítenek a tévében, néhány perc erejéig mindig rácsodálkozom, mennyien nézik a helyszínen, az út mentén állva a versenyt.

 • A szerk.

  Pestisünk

  Feljelentés érkezett a székesfehérvári rendőrségre, mely szerint az ellenség már a koronázó városba is betette a lábát, nézzék meg, tisztán látszik, ott van a lábnyoma: színes! S tényleg, a történelmi városrész egyik elhanyagolt utcájában (az esetet dokumentáló képeken jól látszik a kénfoltos, hulló vakolat), valaki, már azt is tudjuk, ki, színesre festette az ugyancsak módfelett lelakott térkő néhány elemét.

 • A szerk.

  Áradatban

  A főzsidó ide akarja hozni a négereket (arabokat) a nyakunkra, hogy ő legyen itt a főnök, és úgy menjenek a dolgok, ahogy ő akarja.

 • A nácizmus és a kommunizmus emlékezete az Európai Unióban

  Önkezűség kizárva

  A keleti uniós tagállamok politikusai háborítatlanul mossák össze a kommunizmus és a nácizmus bűneit, s azon munkálkodnak, hogy Brüsszelben emlékműve is legyen sajátos történelemfelfogásuknak.

 • Felmérés a magyar civil társadalom helyzetéről

  Szükségből erényt

  A rendszerváltás után Magyarországon gyors fejlődésnek indult a civil szféra, és az újonnan alakult szervezetek kulcsfontosságú szerepet játszottak a demokratizálódás folyamatában. A civil társadalom helyzete azonban 2010 óta jelentősen romlott.

 • Mozgáskorlátozottak irányított autóvásárlási támogatása

  Piacvédelem

  Csak Suzukit vásárolhatnak azok a mozgássérültek, akik állami támogatáshoz jutnak, ráadásul egyetlen cégen keresztül, egyetlen biztosítóval, bankkal szerződve. Utóbbinál a meglévő önerő mellett is kötelező a kölcsönfelvétel.

 • A 3-as metró szerelvényeinek beszerzése

  Keletről jött ötlet

  Tarlós István és minden más érintett folyamatosan tagadta, hogy a végül nyertesként kihozott orosz Metrovagonmas útját előre kikövezték, de a pályázati procedúra körül akadtak furcsaságok.

 • Interjú

  „Nagy szemfényvesztés”

  Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár Paksról, érdekkörökről és a rezsicsökkentésről

  Közben az állami propaganda továbbra is csak kábítja a lakosságot a rezsiharc kamueredményeivel.

 • tévéSmaci

  Gólyakarika

 • Rádió

  Magasfutball, tömegopera

  Popkultúra a Klubrádióban

  Azok a kora nyári hétvégék, amelyeken a legnépszerűbb sportág legnépszerűbb sorozatának döntőjét szokták rendezni, általában émelyítően és kikerülhetetlenül, reggeltől estig erről az eseményről szólnak.

 • Film

  A kertész titka

 • Film

  Utóhatás

 • Animációs film

  WireLess

 • Interjú

  „Kemény, hideg és fényes”

  Pataki Szandra animációs filmrendező

  WireLess című kisfilmjét a cannes-i filmfesztivál Short Film Corner programjában mutatták be. Nem egy vidám történet, így elsősorban arra voltunk kíváncsiak, miért fest ilyen negatív világképet a húszas évei elején járó pályakezdő filmes.

 • Honlap

  50 éves a Száz év magány

 • KÖNYVMELLÉKLET

  EQ rulez

  Három gyerek- és ifjúsági könyv

  Felmérések szerint az olvasó gyerekek empatikusabbak, és érzelmi életük gazdagabb, mint nem olvasó társaiké – bár az okozati összefüggés nem egyértelmű.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Keletre, nyomorultak!

  Ziemowit Szczerek: Jön Mordor, és felfal minket, avagy a szlávok titkos története

  Lehetett sajnálni a szükségállapotos lengyeleket a nyolcvanas évek elején, de a többség inkább csak lesajnálta – ugye, emlékszünk még a húsjegyes viccekre? –, vagy egyszerűen alacsonyabb rendűnek gondolta őket; a „lengyel” a seftelő szinonimája volt ekkor, nem a jó baráté.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Spuni cuni fait

  Wolfgang Amadé Mozart – Válogatott levelek és dokumentumok

  Megannyi hozzáértő jól megalapozott ítélete szerint ugyan Mozart zenéje is komoly figyelmet érdemel tőlünk, de azért, mi tagadás, az élete és a személyisége körül még így is tartósan (fel)fokozottabb az érdeklődés.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Az utazó hazatér

  Andrea Wulf: A természet feltalálója – Alexander von Humboldt kalandos élete

  A 18. és a 19. század a csodálatos utazók kora, akik bejárták a világ addig rejtett zugait, és eközben az általuk összehordott apróbb-nagyobb építőkövekből, a lepréselt, gombostűre tűzött és katalogizált kollekciókra alapozva, mintegy mellékesen, megszületett a modern természettudomány számos ága.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Arafat szakállára

  John Le Carré: Galambok alagútja

  „Ha egy író egy nép jellemzőit kívánja ábrázolni, nem teszi rosszul, ha a titkosszolgálata körül vizsgálódik” – pompás megállapítás, sok hasonlót rejtett még el visszaemlékezéseiben David Cronwell egykori brit hírszerző, aki John Le Carré néven érdemelte ki hajdani főnökei haragját és az irodalomkedvelők szeretetét.

 • KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

  „Tele vagyunk magyarviccekkel”

  Daniel Bănulescu író

  Költőként indult, de Ceaușescu utolsó éveiről írt regénytrilógiájával lett népszerű. A második kötet, A Sátán a szívedre vadászik most jelent meg magyarul. A mesebeli diktátorról, gusztustalan emberekről, politikai korrektségről és a kedvenc magyarvicceiről kérdeztük a szerzőt.

 • „Eltűntek innen” - Kemény István író

  A Fidesz morális bukásával végleg megbukott az összes rendszerváltó – állítja a nagy hatású költő, aki nemrég megjelent, Lúdbőr című esszékötetében az irodalom mellett a politikáról is szenvedéllyel ír. És azt reméli, hogy sikerül provokálnia.

 • KÖNYVMELLÉKLET – Merre dől a könyvpiac?

  Tájkép földrengés után

  A vártnál több Alexandra-könyvesboltot nyitnak újra a versenytársak, és a márkanév sem tűnik el teljesen. A kiadók azonban állami segítség nélkül aligha látják viszont a könyvóriáshoz vándorolt pénzüket.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Számvetések, tőszavak

  minimum tizenegyes! a magyar narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

 • A fakitermelő bajnokságról jelentjük

  Nyúl a bokorban

  Erő, dinamizmus, robbanómotor, szakadatlan heavy metal zene: ez a fakitermelő bajnokság. Regionális selejtező, Keszeg, Nógrád megye, patakpart, napsütés és jó levegő.

 • Elporladtak – Atombomba kiállítás a Sziklakórházban

  Egy Japánból érkezett, rendhagyó kiállítás figyelmeztet arra, hogy mi maradna belőlünk, ha egyszer mi lennénk a tömegpusztítás célpontjai.

 • A névadás rögös útjain

  Kovács Frodó hívja Szabó Nérót

  Miért lehet a gyermekünk Bentli, de Zidane nem? Utánajártunk, milyen szabályok alapján válik egy utónév hivatalosan is elfogadhatóvá vagy kerül éppen tiltólistára.

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...