• MaNcs 29. évf. 44. sz. (2017. 11. 02.)
  Interjú

  „Egy alkoholista családregény” - interjú Karafiáth Orsolyával

  Rettegés, beteg hierarchia, mindent uraló nagymama, alkoholista apa-anya. Karafiáth Orsolya új regénye, a Szirén több mint hagyományos családregény. A szerzővel mérgező szülőkről, női alkoholizmusról, a nők helyzetéről, közéletről beszélgettünk, meg arról, miért nem érvényes Marton László bocsánatkérése.

  2017 / 44
 • Dénes Ferenc

  Fél térden

  Politikai állásfoglalás és hivatásos sport

  Még a svájci–magyar vb-selejtező előtt gondolkodtam valami vicceskedő poszton: vajon a hazai válogatottat adó ősi helvét családok sarjai közül hányan térdelnek le a himnusz hangjaira, tiltakozva az elnyomatásuk ellen?

 • Orosz Anna–Prinz Dániel

  Értékek és tények

  Mit jelent a bal-jobb meghaladása a Momentum politikájában?

  A Momentum politikájáról és nemrég megjelent programjáról az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy valóban lehet-e a bal-jobb törésvonalat meghaladva, klasszikus politikai ideológia nélkül politizálni. A Narancs kritikája a programunkról (Teczár Szilárd: Éles részletek, Magyar Narancs, 2017.

 • Csáki Judit

  A cél, a tét és az ár

  Sárosdi Lilla, Marton László

  Ennek a történetnek egyetlen makulátlan szereplője van: Sárosdi Lilla. Az ő kiállásának ugyanis világos célja van, amelyet nemcsak a többi szereplő (Marton, az egyetem, a Vígszínház és az MMA), hanem a lankadatlan érdeklődést tanúsító közvélemény is szem elől látszik téveszteni.

 • A szerk.

  Tarvágás

  Megváltoztatta véleményét az LMP, mégis benne vannak a 2018-as parlamenti választásokon esedékes ellenzéki együttműködésben! Konkrétan Gémesi György pártjával, mással sajnos nem, ezért meg azért, leginkább azért, mert nem tetszik a pofája.

 • A szerk.

  Az utolsó leszállóhely

  Miután a katalán autonóm törvényhozás a múlt pénteken szűk többséggel, és a spanyol egységet támogató képviselők kivonulása után kihirdette a tartomány függetlenné válását, a spanyol szenátus még aznap, a spanyol alkotmány 155.

 • Lesz-e atomháború?

  „Majd meglátja!”

  Soha nem volt még ennyire feszült Észak-Korea és az Egyesült Államok viszonya. Kim Dzsong Un és Donald Trump nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzik. Elkerülhetetlen lenne a háború?

 • Interjú

  „Mondják Orbán szemébe”

  Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára a magyar kormány jogsértéseiről

  Az emberi jogok semmibevétele már ma is rengeteg kárt okoz Magyarországnak, az EU-nak és a nemzetközi közösségnek, ugyanakkor az AI főtitkára szerint célzottan a kormányt, nem pedig a magyar embereket kellene büntetni.

 • Javaslat a választójogi korhatár leszállítására

  Szavaz a kamasz

  A politikai apátiát is csökkentené, ha leszállítanák tizenhat évre a választójogi korhatárt – állítja az LMP. Számos országban szavazhatnak a tizenhat évesek, ugyanakkor több helyen az oktatás integráns része a társadalmi ismeretek, ami itthon egyelőre elképzelhetetlen.

 • A multik és az állami támogatások

  „Mindenki elmegy a falig”

  Három évig kellett pereskednie Szél Bernadettnek, az LMP miniszterelnök-jelöltjének, hogy megtudhassa, mely multik kaptak adókedvezményeket a magyar kormánytól 2012 és 2014 között. De miért titkolózik a kormányzat?

 • Film

  Dupla szerető

 • Film

  Suburbicon

 • Film

  Emlékszem rád

 • Interjú

  "Egyre könnyebben megy az elengedés"

  Törőcsik Franciska színésznő

  Számos remek film- és színházi szerep után most Mészáros Márta Aurora Borealisának főszereplőjeként nyújt emlékezetes alakítást.

 • Lemez

  Courtney Barnett & Kurt Vile: Lotta Sea Lice

 • Lemez

  Chopin: Nocturnes. Fazil Say

 • Lemez

  Blahalouisiana: Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi

 • mi a kotta?

  Hántogatom középig

 • Opera

  Játék a betűkkel

  Meyerbeer: A hugenották

 • Interjú

  „Magyarország egyik legnagyobb zeneszerzőjévé válhatott volna”

  Korcsolán Orsolya hegedűművész

  A Bécsben élő, nemzetközi hírű hegedűművész küldetése a holokausztban elnémított zeneszerzők műveinek felkutatása és megismertetése. Zenetörténeti ritkaság a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent, a fiatalon elhunyt Kuti Sándor műveiből összeállított Silenced című albuma.

 • Könyv

  Victor LaValle: Fekete Tom balladája

 • Könyv

  Georges Bataille filozófiája

 • tévéSmaci

  Piknikegér

 • Rádió

  Sírva vigadó

  Humorműsor a Klubrádióban

  „Vicc-e az, amiről állítanom kell, hogy vicc?” – tette fel ezt a kézenfekvőnek tűnő, de persze lét- és nyelvfilozófiailag is igen fogós kérdést korántsem tréfássága miatt emlékezetes utolsó kötetében Esterházy Péter.

 • „De jól van ez így, miniszter úr?” - Richard Quest gazdasági újságíró, a CNN műsorvezetője

  A minden hétköznap jelentkező Quest Means Business brit műsorvezetőjével a hírcsatorna manhattani központjában, a Time Warner Centerben beszélgettünk percekkel a Weinstein-botrány kirobbanása előtt. A médiában tapasztalható szexuális zaklatások mellett azért Quest híres Matolcsy-interjúja is szóba került.

 • rés a présen

  Határidőnapló, mikronovellákkal

  Várkonyi Judit író, sajtófőnök

 • Színház

  Velünk van

  Ádám almái

  Egy darabban játsszák az előadást; indokolt is, hogy egyetlen, tagolatlan tömbként lássuk ezt az érzelmes, de nem melodramatikus, felzaklató, de reményt is adó művet. Ahogy kék pólójában, szürke nadrágjában, tar fejével megáll nekünk háttal Pál András, kopasz tarkóján jókora tetovált horogkeszt és felirat „Gott mit uns”, vagyis: Isten velünk van.

 • Újjáéled a Zsidó Múzeum

  Megállított idő helyett

  Harminchárom év után megújult a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár állandó kiállítása. A frissített tárlatú egyházi múzeum ez esetben is a tematikus kiállítások bevett módszerével, a bemutatott tárgyak sokaságával tüntet, hatásosan.

 • étel, hordó

  Pola Pola

 • chili&vanília

  Erre csörög a dió

 • A reformáció emlékéve Németországban

  #luther2017

  A kultúrára fókuszálva, de a politikai gesztusokat és a belső vitákat sem mellőzve zajlanak a Luther-év nagyszabású eseményei Németországban. Az állam a németekről alkotott nemzetközi kép finomodását, az egyházak pedig a satnyuló közösségi élet és vallásos bizalom fellendülését remélik a reformáció kezdetének 500.

 • Interjú

  „Ez nem a türelmetlenek sportja”

  Fényes Lóránd asztrofotós

  A galaxisokat és csillagködöket megörökítő, díjnyertes asztrofotós olyan objektumokat kap lencsevégre, amelyek szabad szemmel nem láthatók.

 • A magyar szénhidrogénipar kalandos története

  A kút mélyén

  Hivatalosan idén ősszel ünnepli nyolcvanadik születésnapját a magyar szénhidrogén-kitermelés, és a gépek dübörögnek tovább szakadatlan.

 • A magyar matrózok mindennapjai

  Mint aki teljesen szabad

  Ők dobják ki a kötelet kikötéskor, és velük találkozni legtöbbször a fedélzeten. A kapitányra nem panaszkodnak, az itthoni fizetésekre igen. Utánajártunk, milyen a magyar matrózok élete.

Legfrissebb Narancs

A Lapcom átváltozása
Andy Vajna, a vidék hangja
Interjúk
Antal Nimród, Mizsei Kálmán, Kende Anna
Játszótér
Melléklet gyerekekről felnőtteknek
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...