• MaNcs 29. évf. 7. sz. (2017. 02. 16.)
  Lesz-e fővárosi népszavazás az olimpiáról, és mikor lesz?

  Összegyűltek

  Egy utolsó pillanatban előrángatott jogértelmezési vita is veszélyeztetheti a Momentum Mozgalom kezdeményezését. Nem 138, hanem 150 ezer érvényes aláírásra hajtanak, és közben már a népszavazási kampányra készülnek.

  2017 / 7
 • Szalvétagyűjtés

  „Szegény óhazai rokonok”

  Sokan csak gyerekjátéknak tartják, mások elsüllyedt hobbinak. Magyarországon az 1950-es évek végén volt a legnépszerűbb, de ma is vannak lelkes gyűjtők, több tízezres gyűjtemények.

 • A gyermekvédelmi törvény módosítása

  Büntetni szükséges

  Kötelezővé tétel, szankció, szülői felelősség: ezek a kulcsszavai a gyermekvédelmi törvény legújabb módosításának, na meg egy gumifogalom, az együtt nem működés. A döntéshozók így reagálnak a közelmúlt gyermektragédiáira, reformok és pluszforrás nélkül viszont esélytelen az előrelépés.

 • Interjú

  „Ott van az a pici rezgés”

  Stépán Gábor gépészmérnök

  Rezonáló gépek, „simiző” kerekek, furcsa rezgések, emberi eredetű időkésés, a semmiből fellépő forgalmi dugók, rejtélyes turbulenciák, a robotok érintése – ezekről beszélt nekünk a Műegyetem tudományos iskolát alapító professzora.

 • Aki kiáll - Botka László pályaképe

  Az MSZP örök ígérete végre beváltaná a hozzá fűzött reményeket, és maga vezetné csatába az ellenzéket jövő tavasszal Orbán ellen. Ki ő, és mit tud felmutatni Szegeden? Autoriter vezető vagy csak nagyon határozottan irányít?

 • Keszthelyi András

  Optikai csalódás

  Illúziók nélkül a romániai tüntetésekről

  Vajon mit látunk valójában Bukarest és néhány erdélyi nagyváros utcáin ezekben a forró hetekben? Bretter Zoltán barátom e lapban megjelent lelkes cikke szerint (Az éjféli rendelet, Magyar Narancs, 2017. február 9.) „tömegtüntetések kezdődtek Románia-szerte”, melyek során „a román polgár” lázadt fel; a szerző később „az 1989-ben még meg sem született fiatal generáció” győzelméről beszél.

 • Spronz Júlia

  Lopakodó szigor - A kormány újabb támadása az abortusz ellen

 • Uitz Renáta

  Ott a helyük!

  Mit keresnek az újságírók a Parlamentben?

  Bár az újságírók kitiltása a Parlamentből az elmúlt években szinte nemzeti sportunkká lett, korántsem hungarikum: az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a minap egy macedón ügyben vizsgálta a sajtómunkások országgyűlési kitiltásának emberi jogi vonatkozásait (Selmani és mások kontra Macedónia).

 • A szerk.

  Nem tűri, hogy ellopják

  Mármint Orbán Viktor nem tűri, hogy ellopják a közpénzt – a miniszterelnök szíves közlése ez, a hekkelés miatt immár sajtótörténetté nemesült karácsonyi interjújában üzente ezt meg az ő népének (és e szavakat tényleg ő mondta).

 • A szerk.

  A rendszer ifjúsága

  „Egy derűlátó, optimista, vagány nemzedék válik épp felnőtté” – mondta Balog Zoltán, a derűlátó, optimista, vagány humánminiszter a Magyar Ifjúság Kutatás 2016-os gyorsjelentésének minapi bemutatóján. Novák Katalin családügyi államtitkárral szinkronban dicsérték a kormány ifjúság- és oktatáspolitikáját, melynek eredményeképp állítólag egyre többen tartják jó helynek Magyarországot, nő a fiatalok családalapítási kedve, és még a nemzeti érzésük is erősödik.

 • Interjú

  „A mosolygó, bajuszos munkás”

  Konstanty Gebert politikai elemző a Lech Wałęsával szembeni ügynökvádakról

  Január végén újabb, Lech Wałe˛sa ügynöki múltjára utaló iratok kerültek napvilágra Lengyelországban. Forrnak az indulatok az exelnök körül, aki konzekvensen hamisításról beszél. Az ország határain is túlmutató jelentőségű esetet a Gazeta Wyborcza munkatársával, a 80-as évek földalatti sajtójának veteránjával tekintjük át.

 • Interjú

  „Sikerült erőt mutatni”

  Soproni Tamás alelnök, momentum mozgalom

  Az aláírásgyűjtés tapasztalatairól és a mozgalom jövőjéről beszélgettünk.

 • Interjú

  „Presztízsveszteség lenne”

  Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) alapítója

  Nyitott lenne a népszavazásra, de a Momentum kezdeményezését elkésettnek és politikailag motiváltnak tartja. Elismeri, hogy az olimpiarendezésnek lehetnek előre nem látható költségei, de ez nem feltétlenül baj. Kajakszlalompályára pedig szükség van.

 • tévéSmaci

  Lófolyosó

 • Tévé

  Időzavar

  KrizShow

  Az ATV háza táján oly mozgalmasan telt elmúlt hetekben nemcsak az örök pályakezdő, Hajdú Péter, de egy valódi tévés is csatlakozott a csatorna változatos összetételű csapatához: Krizsó Szilvia.

 • Könyv

  Karin Fossum: Elszabadul a pokol

 • Könyv

  Sörtelenítés

  Zalán Vince: Film van, babám!

  Cudar valami volt az ún. cseh­szlovák új hullám, nem is csak az volt a baj vele, hogy viszonylag rövid úton kinyírták, hanem az is, hogy túlélt.

 • Könyv

  A vallomásgép elárulja alkotóját

  Győrffy Ákos: A hegyi füzet

  A hegyi füzet egy helyen hosszasan beszéltet egy zseniális hajléktalant, T. J.-t, akit „általában csak úgy nevezünk: őrült”. (Az idézés egyébként nem jellemző az elmélkedésekből, emlékekből, álmokból összetevődő szövegre.

 • Kiállítás

  Örömember

  Tót Endre: Nagyon speciális örömök

  A művészt nem ismerem, de pár éve egyszer találkoztunk; beszállt mellém a házunk liftjébe. Míg felfelé utaztunk, folyamatosan azon gondolkodtam, hogy megszólítom. Csupán egyetlen mondatot mondtam volna: „Örülök, hogy egy liftben utazhatunk.

 • ZSINÓRPADLÁS

  „Azt hitték, én vagyok a súgó”

  Színházi akadálymentesítés látás- és hallássérülteknek

  A vak vagy siket közönség egyre könnyebben jut el színházba, audionarrációval és jelnyelvi tolmácsolással még a táncot és a rapet is el lehet mesélni. Közben nem titkolt cél a látó és halló publikum formálása sem.

 • „Ugrani nagyon szeretek” - Leblanc Gergely balettművész

  Olyan profin áll föl a fotózáshoz az operaház legfelső teraszának korlátjára, mintha naponta gyakorolná. Persze a Don Quijote pas de deux-jét táncolni majd húsz percen keresztül lényegesen nehezebb – ezzel aratott sikert legutóbb a mindössze 24 éves táncos, a Magyar Állami Operaház Basilja, Spartacusa, Diótörő hercege, Lenszkije és Anyeginje.

 • ZSINÓRPADLÁS

  Szép történet, mínusz Isten

  Thomas Mann: József és testvérei

  Ami hosszú, az jó. Gyakran gondolom, tapasztalom ezt a maratoni színházi előadások esetében. A nagy vállalásokban van valami igazi szellemi, esztétikai nekigyürkőzés, ami aztán vagy sikerül, vagy nem. Az ilyen darabok (mondjuk, úgy 8 órától fölfelé) gyakran színháztörténetet írtak.

 • „Vertek már meg” - Nagy Zsolt színész

  Az Örkény Színház öltözőjében ülünk, nem sokkal az esti Tartuffe kezdése előtt. A tolvaj politikusoktól a bibliai időkig, a Kohlhaas Mihály-i ellenállóktól a NOlimpiáig, a József és testvéreitől a kungfuig sok mindenről beszélgettünk a színház 40 éves művészével.

 • ZSINÓRPADLÁS

  Felvonásköz

  A budapesti színházi élet 1956 után

  Enyhe fellazulás és fokozódó szigor, a nyugati színművek és a levert forradalmat köpdöső kurzusdarabok egymásmellettisége jellemezte az ’56-ot követő évek színházi életét. Sok színész disszidált, mások épp ekkor tértek haza, s volt olyan, aki el is ment – és vissza is jött.

 • ZSINÓRPADLÁS

  „Ha változást akarunk, akkor nekünk kell kezdeményeznünk”

  Kelemen Kristóf, Rétfalvi Tamás és Tarr Judit

  Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk – ez Kelemen Kristóf előadásának címe. A kiindulópontja pedig egy Békés András rendezte forradalmi, de visszhang nélkül maradt 1969-es színészvizsga Peter Handke Közönség­gyalázás című színpadi szövegéből.

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...