A szerk.

A jövő emberei

A szerk.

A hétvégén tisztújító kongresszust tartott a Magyar Szocialista Párt, s ki is cserélődött rendesen a vezetése.

A párt elnöke az 55 éves Molnár Gyula, korábbi XI. kerületi polgármester lett, a választmány élére pedig az 52 éves Hiller István került – ők a jövő emberei. Annál is inkább azok, hiszen e tisztújítás deklarált célja épp az volt, hogy az MSZP megújult erőkkel tudjon ráfordulni félidőben a 2018-as választásokra.

Ne mondja erre senki, hogy két veterán politikustól hogy az ördögben is lehet elvárni a párt megújítását! Mert ők valóban a jövő emberei. Igaz ugyan, hogy Hiller és Molnár jó rég, szinte ősidők óta a szocpárt élvonalában gyűrik az ipart, Hiller például már elnök is volt, igaz, nem túl sikeres. Molnár meg aztán tényleg minden volt, a párt budapesti elnöke éppúgy, mint polgármestere, fővárosi képviselője, a KISZ-titkárt már hagyjuk is, tán csak akasztott ember nem volt, pontosabban majdnem az is ugyebár, hiszen 2010-től gyakorlatilag idén tavaszig több büntetőeljárás is folyt ellene. Azt szokás mindig felhozni, hogy a 2010-es önkormányzati választás előtt az ügyészség azért gyanúsította meg – gyakorlatilag látványos élő tévéshow keretében –, hogy ekképpen hatástalanítsa a veszedelmes ellenfél egyik legerősebb fővárosi polgármesterjelöltjét. Csak a tiszta emlékezet biztosítása végett je­gyezzük fel: a 2010-es önkormányzati választások előtt az MSZP annyira ronggyá volt verve, hogy a fenti verziót nyugodtan minősíthetjük mesebeszédnek. Mindenesetre Molnár ügyei az igazságszolgáltatással csak idén tavasszal értek viszonylagos nyugvópontra, s lám, szinte abban az áldott pillanatban már be is jelentkezett pártelnöknek. Ugyan bizonyos megközelítések szerint az az ügyészségi ládafia, ami a 2007-es feljelentéstől máig kitartott, tán rejtegethet még ezt-azt, de momentán ilyesmiről szó sincs. Szerencsére.

Hiller veterán voltát sem kell különösebben bizonygatnunk, elég csak dicstelen elnökségét felhozni, mely végül megágyazott a baloldali kormány bukásának (a párt gyakorlatilag a teljes üzemidőben akadályozta a kormány tervei­nek megvalósítását). Aztán persze a szocik leszálló ágában úgy tűnt, hogy Hiller is eltűnt a politikai süllyesztőben, de szerencsére nemrég ő is hozzálátott harmadvirágzásához. E kikelet kezdő sípszavát talán meglepő módon maga Orbán Viktor adta meg valamikor tavaly ősszel. „A Hiller István-féle kultúrpolitikának is voltak dimenziói, amelyekben jutott hely és szerep a nemzeti kultúrának. Volt esély arra, hogy az MSZP-nek ez az arcvonása karakteresebbé váljon, de azzal, hogy összeeszkábálták a választási szövetségüket, egy csapásra visszaállt a régi internacionalista rend” – mondotta a nemzet focistája, s csoda, hogy szájon nem csókolta Istvánt e szép szavak után. Aki azóta hasít előre, tavaly ősszel a Heti Válasznak adott interjújában találta meg a szépséget Orbán kerítés- és menekültpolitikájában. Idén tavasszal, amikor a kulturális kormányzat kinyírta a Nemzeti Kulturális Alapot, illetve azt, ami még megmaradt belőle, és vele együtt a kulturális folyóiratokat, Hiller gyújtó hangú nyilatkozatok sorában szólalt fel a politikai motivációjú pusztítás ellen – vagyis nem, épp ellenkezőleg, hallgatott, mit szar a fűben, miként hallgatott az elmúlt hat évben minden alkalommal, amikor a kormányzat épp a tőle független kultúrát vagy épp a felsőoktatást taposta. Az MSZP volt oktatási és kulturális minisztere! A csúcsra épp e tisztújítás öldöklő hajrájában ért, az utolsó napon pompás interjút közölt vele a Népszava. Bocsánat, nem a Népszava, hanem a Magyar Idők, nagyon finoman szólva is szerfelett baráti kérdéseket intézve a jelölthöz.

Nem, nem mondjuk, hogy Tóbiás József óriásit alkotott pártelnökként, és most méltatlanul félreállították. (Azt éppen mondhatnánk, hogy Botka László – akit Hiller ütött el a választmányi elnöki poszttól – a párt utolsó használhatónak tűnő embere volt.) De ez mi a franc? A Fidesznek kell egy tartalék koalíciós partner 2018-ra – hisz a Jobbik momentán nem játszik, ahogy immár az önként schiffertelenített LMP sem –, s így került elő Molnár és Hiller? A tisztességes, nemzeti baloldal, ahogy a Fidesz elképzeli. Ha mégsem, akkor jön az ügyészség.

Most mondja valaki azt, hogy Molnár Gyula és Hiller István nem a jövő emberei. De még mennyire! Az ellenzék vezető ereje pedig Gyurcsány Ferenc lesz. Csak szólunk.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?