Operaház

Rejtélyes tanácsadók

A szerk.

Lassan egy hónapja próbáljuk megtudni, hogy a Magyar Állami Operaház új tanácsadói mekkora juttatásban részesülnek. Az összegről (egyelőre) nem kaptunk felvilágosítást, így csak annyi biztos, hogy egymást foglalkoztatják a zeneművészeti intézmények vezetői.

Az operaház közvetlenül Orbán Viktor által kinevezett kormánybiztosa, Ókovács Szilveszter négy új tanácsadói szerződést kötött hivatalba lépése óta, többek közt (a jelenleg Müpa-igazgató) Káel Csabával – aki filmművészeti munkássága mellett arról is híres, hogy komoly érdekeltséggel bírt az első Fidesz-kormány idején hatalmas állami megbízásokat nyerő Happy End Kft.-ben –, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (barátainak csak Zeneakadémia) rektorával, Batta Andrással. Ahogy Battát az operaház, úgy Ókovácsot a Zeneakadémia látja el pluszmunkával: idén márciustól az operaház igazgatója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gazdasági tanácsának tagja, április 28-tól elnöke.

Bár az utóbbi hetekben többször feltettük az operaház vezetésének a kérdést, hogy fizet az intézményüknek való tanácsadás, egyelőre nem kaptunk értékelhető választ. A törvényes válaszadási határidő lejárta után mindössze annyit közöltek velünk, hogy a négy tanácsadó havi fizetése nem éri el Ioan Holender 5000 eurós megbízási díját. A bécsi Staatsoper volt igazgatója 2008-tól mostanáig volt az operaház tanácsadója – s miután nem hosszabbított vele szerződést Ókovács –, az ő juttatásának összegét minden további nélkül megismerhettük. A kissé szöveges feladatszerű válasszal azért is nehéz mit kezdeni, mert Holender és Káel Csaba elismertsége nehezen vethető össze.

A négyek feladatáról annyit árultak el, hogy „az előadásokat naplózzák, és ki-ki saját szakterületének megfelelő munkát végez az operaház részére”. Ókovács szerint azért sem ildomos a pénzükről faggatózni, mert ők tesznek szívességet: „baráti segítséget nyújtanak: a piacról sem őket, sem mást nem kapnánk meg ennyiért”. Hogy mennyi az ennyi, azt ugye nem tudni, az viszont kiderült, hogy a 2008-ban – a jogi szolgáltatások „kiszervezésekor” – a törvényben előírt végkielégítéssel távozó jogi osztályvezető nemrég lényegében azonos munkakörben tért vissza az operaházhoz, és immár a „kabinetfőnök” teendőit is ellátja.

A felkért tanácsadók szerződése állítólag december 31-én lejár, amit bemondásra kell elhinnünk, hisz' nem tekinthettük bele a kontraktusokba. Arra a kérdésre, hogy meghosszabbítják-e majd őket, szintén nem érkezett válasz. Levelezésünk azzal az ígérettel zárult, hogy az információkat nemsokára feltöltik az operaház honlapjára.

Figyelmébe ajánljuk