48 órát kapott a Fidesz – Tüntetés az internetadó ellen

Belpol

Az információ szabadságáért, az internetadó ellen tüntetnek jelenleg is Budapesten. A tüntetők a kormány alkalmatlanságáról beszélnek, Orbán szerintük digitális analfabéta. A József nádor térről a menet az Andrássy úton keresztül a Fidesz-székházhoz, a Lendvay utcába indult. (De több vidéki nagyvárosba, például Miskolcra és Pécsre is hirdettek demonstrációt.)
false

Fotók: Sióréti Gábor

Október 21-én, kedden jelentették be, hogy a Varga Mihály által jegyzett törvényjavaslat új adócsomagot foglal magában, amelynek része az internetadó is. Míg 2008-ban a Fidesz bőszen tiltakozott egy ilyesféle adó ellen, addig maholnap bevezetnék. A hírre felhördült az internetes közösség apraja-nagyja: számos Facebook-oldal alakult, és gyorsan demonstrációt is szerveztek. Ezt tartották meg ma este 6 órakor. (Eközben ma az is nyilvánosságra került, hogy állítólag Orbán Viktor saját ötlete volt az internetadó bevezetése.)

false





A demonstráció kezdete előtt bejátszották azt a felvételt, amelyen 2008-ban a fideszes Nyitrai Zsolt a tervezett netadóval kapcsolatos felhorgadását jelezte pártja nevében. A felvétel, így hat év elteltével, a mai politikai és társadalmi környezetben enyhén szólva ironikusan hatott. Különösen, hogy nem mindenkinek esett le, hogy ez a beszéd nem éppen mai, így sokan keresték a Fidesz vállalkozó kedvű szónokát, aki ki mert állni ma este a több ezer ember elé. Egyébiránt fütyülés, fújolás, na meg némi anyázás fogadta a felvételen megszólaló Nyitrait.

A tüntetés szervezői arra biztatták a jelenlévőket az előző napokban, hogy hozzanak magukkal régi elektronikai kütyüket, így volt, aki régi laptopot szorongatott, nejlonzacskóban kábeleket hozott, de olyan is akadt, aki egy egeret húzott maga után.

false



A József nádor tér megtelt, volt, aki be sem fért – becslésekbe nem bocsátkoznánk, de több ezren voltak, ez biztos, aztán majd a felettünk lebegő drón megmutatja a tömeget, és meg lehet számolni, amit meg kell. (A tömeg fél 8 körül ért a Hősök terére: az a tér is hamar megtelt.)

A szervezők közül csupán egyvalaki lépett színpadra, és beszélt az összegyűlt rengeteg emberhez. A szónok azzal a kijelentéssel kezdte beszédét, hogy „Nem lesz internetadó”, majd úgy folytatta, hogy azt mondják: nem lehet forradalmat csinálni a neten, viszont a jelenlévők közül, feltételezzük, mindenki úgy gondolja, hogy meg lehet akadályozni ezt az elborult ésszel kitalált adónemet.

false

A beszédet mondó hangsúlyozta, hogy ez egy törvényes tüntetés, mindenki vállalja az arcát a jelenlévők közül, mégsem az a fontos, hogy ki beszél, hanem hogy mit mond, egyébként meg ezt a demonstrációt nem támogatják milliárdosok, így arra biztattak mindenkit, hogy járuljon hozzá – akár utólag is – a költségekhez, mert a szervezők 48 órán belül elszámolnak mindennel. Ha pedig esetleg több pénz gyűlik össze, azt a következő tüntetésre fordítják – mert folytatják.

2008-ban még azt mondta a Fidesz, hogy az internetadó fölösleges és rossz, vagyis elvi alapon ellenezték. Kár, hogy azóta eltelt 6 év, és ma homlokegyenest mást gondol a kormánypárt. „Nem akarunk mást, mint a Fidesz 2008-ban!” A mostani internetadó-tervezetnek nemcsak a léte felháborító a szervezők szerint, de a mértéke is brutális. Hangsúlyozták továbbá, hogy „nem fogunk internetadót fizetni egy korrupt adóhatóságnak”. A színpadon álló felidézte azt is, hogy a jelenlévők tuti nem akarnak még több adót fizetni, ilyet főleg nem, pláne olyanoknak, akik közpénzt lopnak, medencés villát vásárolnak, vagy épp stadionjuk van a kert végében. „Azért, mert rosszul kormányoznak, ne az állampolgárokat terheljék, ha már látványosan alkalmatlanok, ezt pedig nem más mutatja, mint hogy folyamatosan egyre rosszabb helyzetben van az ország.”

false



„A szabad internetet veszélyeztetik! Ma csak az órát állítottuk vissza, nem az évszázadot” – hangzott még el, s közben újra meg újra szólt a „Nem hagyjuk!”. A szószóló szerint abban az esetben, ha nem érdekli a kormányt, hogy mekkora közfelháborodáshoz vezet az internetadó bevezetése, kijelenthetővé válik, hogy teljesen alkalmatlanok a kormányzásra.

Mindemellett szó esett arról is, hogy a miniszterelnök digitális analfabéta, és arról is megemlékeztek, hogy a nemrég indított Facebook-oldalakon többen vannak, mint ahányan a Fideszt lájkolják.

false



A szervezők hangsúlyozták, hogy közösen kell cselekedni, majd arra kérték a jelenlévőket, hogy tartsák fel a mobiltelefonjaikat, hogy azok fényével is jelezzék: sokan emelik most fel a szavukat az adótervezet ellen.

Majd következett az ultimátum: 48 óra haladékot kapott a Fidesz, hogy az utolsó betűig, teljes egészében visszavonja a törvényt, és soha többé, még gondolatban se tegyen kísérletet az internethasználat megadóztatására.

Ezt követően arra szólították fel a tüntetőket, hogy induljanak el együtt a Fidesz-székházhoz, a Lendvay utcába azért, hogy elhelyezzék a magukkal hozott elektronikai kütyüket, tartozékokat. (Cikkünket frissítjük, amennyiben fontos esemény történik a Lendvay utcában – C. D.)

Az ultimátum szerint ha keddig nem vonják vissza a törvénytervezetet, ugyanekkor (este 6 órakor) ugyanitt (a József nádor téren) folytatják. Mert folytatják!

Frissítések:

A Lendvay utcai Fidesz-székházat megdobálták a kütyükkel.

Később hárman bemásztak az egyik erkélyre. Tudósítónk szerint nem hallani, mit mondanak, de törnek az ablakok, redőnyök.

A tüntetők között ott volt André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ügyvivője is.

Rengeteg rohamrendőr érkezett a székházhoz, s ennek végül meglett a hatása: a tüntetők szép lassan elszállingóztak a helyszínről. Összecsapás a két fél között nem történt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.