5 botrányos eset, amikor a NER nekiesett az újságíróknak

  • narancs.hu
  • 2017. május 5.

Belpol

Rángatás, megalázás, kiküldés, mikrofoneltolás, rászólás. Ilyen reflexek jönnek elő a NER-bürokratákból, ha újságírót látnak. Lista.

Ez a lista nem jöhetett volna létre, ha nem látogat el Simicskó és Varga miniszter egy kelenföldi iskolába, ahol reális problémaként próbálták eladni a kormány növekvő Soros-fóbiáját az ott lévő fórumozóknak. Ezen az eseményen ugyanis olyan történt, ami még a NER-ben is szokatlan sajtókorlátozásnak számít.

1. A 444.hu tudósítóját először nem engedték forgatni, majd kicsavarták a kezéből a telefont, és lökdösni kezdték a szervezők. A portál újságírója így idézte fel az esetet: „a karomnál fogva lerángatott az emeletről, és az épület előtt folytatta a fenyegetőzést. Több kollégája vagy barátja is körbeállt és azt mondták, hogy csak akkor kaphatom vissza a telefonom, ha előbb megmutatom nekik a kamerámat. Folyamatosan fenyegetőztek, és megpróbáltak megfélemlíteni. Körülbelül 10 percig kértem, hogy adják vissza a telefonomat, mindannyiuktól többször segítséget kértem”. Halász Júlia, a 444 munkatársa feljelentést tett a rendőrségen az eset után.

Közel sem példa nélküli a Fidesz, illetve a kormány részéről, hogy a sajtó nekik nem kívánatos részét egyszerűen odébb tolják, bár ez a történet talán minden eddigit felülmúl.

2. Pár napja Németh Lászlót, a kórházak fenntartásáért felelős Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatóját akarta kérdezni a Hír Tv a magyar egészségügy állapotától, de Németh kamera előtt megragadta és lefogta a riporter kezét. Hogy miért? Mert nem tetszettek a kérdések!

 

3. Januárban szintén a Hír Tv érdeklődött ezúttal Tállai Andrásnál a mezőkövesdi sportszálló költségéről. Gyönyörű pillanata volt a magyar média történetének, amikor Tállai erre semmi érdemit nem mondott, viszont asszisztense egyszerűen elvette a mikrofont a Hír Tv riporterétől.

4. A „neveletlen” újságírók megregulázásának koronázatlan királya, a műfaj megteremtője és állandó fejlesztője azonban egyértelműen Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtósa. Ő például egyszerűen kiküldte nemrég a Népszabadság brüsszeli tudósítóját Orbán Viktor sajtótájékoztatójáról, miután épp az Orbán-közeli erők szépen bezárták a Népszabadságot. Hogy kell megalázni valakit, akinek a munkahelyét épp nemrég zúzták be – ezt mutatta be Havasi. Ráadásul ritka gyenge érvvel: „kicsi lenne a terem, ha minden blog szerzőjét meghívnánk” – mondta úgy, hogy a teremben igen sok hely volt.

5. De Havasi csitította a hvg.hu újságíróját is a nyílt utcán, miközben elállta az útját, nehogy eljusson a miniszterelnökhöz. Deaz is parádés móka volt, amikor Havasi egy holland újságírótól védte Orbánt! Akkor valamiért azt nem lehetett megkérdezni Orbántól, hogy mit üzen Brüsszelnek. Ez a kérdés szerencsére ma már nem aktuális.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?