A Fidesz a korrupcióellenes népszavazás gondolatától is irtózik, még törvényt is módosítana, hogy megakadályozza

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 18.

Belpol

Gulyás Gergely a menekülési útvonalat is látja már.

Vágó Gábor már a második, a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott népszavazási kezdeményezéshez gyűjti támogatóival az aláírásokat.

Első kérdése, amihez már a nyáron megkezdték az aláírások gyűjtését, úgy hangzik, hogy

„Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”

Az állami cégvezetők bérplafonjáról szóló népszavazáshoz 200 ezer aláírást kell összegyűjteni november 21-ig.

Vágó másik kérdése a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról szól. A népszavazást kezdeményező Vágót ebben a gyűjtésben is segítik az ellenzéki pártok, és az egykori LMP-s politikus elmondása szerint e témában sokkal lelkesebbek segítői, mint a bérplafonról szólót illetően. A kérdés népszavazási szintre juttatásához szintén 200 ezer aláírás összegyűjtése szükséges, amiben a Párbeszéd, az Együtt, az LMP, az MSZP és a Momentum Mozgalom is kiveszi a részét. Az ellenzéki pártok egymásra licitálva ígértek több és több aláírást, a Jobbik még hezitál, de a Gulyás Márton által életre hívott Közös Ország Mozgalom is aktivitást ígért.

A kérdés az: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?”

Az aláírásokat január 13-ig kell összegyűjteni, de a cél az, hogy már az őszi parlamenti ülésszak ideje alatt összejöjjön a szükséges mennyiség. Ha ez sikerül, minden intézmény végzi a dolgát, időben megszámolják és időben kiírják a népszavazást, akkor Vágó szerint megtörténhet a népszavazás 2018-as választás előtt, és ez lenne a célszerű, mert ekkor lenne jóval nagyobb politikai súlya.

Eközben Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke az aláírásgyűjtés hírére reagálva közölte, hogy a Fidesz is indokoltnak tartja a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének meghosszabbítását, éppen ezért ehhez nincs szükség aláírásgyűjtésre. Gulyás Gergely látja az egérutat is.

(Lead kép: Vágó Gábor/Átlátszó)

Figyelmébe ajánljuk