Márki-Zay egységes, Fidesz-ügynökök nélküli ellenzéket akar

  • narancs.hu
  • 2018. április 21.

Belpol

Az egyik felszólaló Rogánnak is üzent, Márki-Zay pedig nagyon beszólt az ellenzéknek.

Elsőként Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója szólalt fel, aki főleg a civil aktivizmus fontosságára hívta fel a figyelmet. „Jelen kell lennünk mindenhol, minden nap az ország minden részében. Kicsiben kell kezdeni és nagyban folytatni” – mondta Móra, hozzátéve, hogy a történelem is ezt igazolja, ehhez viszont türelem kell és közös cél. Az Ökotárs igazgatója úgy látja, hogy tovább kell menni a kudarcok ellenére is, erre pedig képesek a civilek, akik azért dolgoznak, hogy Magyarország egy jó hely legyen – de egyedül nem megy. Szervezésre, pénzgyűjtésre és cselekvésre buzdítja a megjelenteket. „A demokráciát a hétköznapokban fogjuk felépíteni.”

false

 

Fotó: Bogdán Réka

Nem félünk!

Kiabálta a tömeg Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet újságírójának beszéde közben, aki többek között arról beszélt, hogy bízik benne, valamilyen formában megmenekül az újság, és tudják folytatni munkájukat. Ígéri, a jövőben is kritikusak lesznek a kormánnyal és az ellenzékkel is. Unyatyinszky ezenkívül felhívta a figyelmet arra, hogy készülőben van egy országos újságíró- és tudósítóhálózat. Az újságíró szerint a civilek meg tudják keseríteni ennek a „kamu kétharmadnak az elkövetkezendő éveit”, majd felszólította a tüntetőket, hogy ne a pártokra várjanak.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A beszédek között időnként videóüzeneteket játszanak be, az egyik ilyen Szentesi Éva írónő felvétele, aki többször gyógyult már fel a rákból. Az írónő azzal kezdi, hogy egy ismerőse egyszer azt mondta neki, hogy a Fidesz olyan, mint a rák. Szentesi szerint a Fidesz rosszabb, mint a rák, majd arról beszél, hogy senki se gyűlöljön.

Homonnay Gergő a közmédia manipulációjáról beszélt, és arról, hogy egy normális Magyarországon nem a dölyfös nagyurak mondják meg, hogy este mi lesz a híradóban. Arra a mondatára, hogy a „Fidesz sáskaként rabolja le az országot”, hatalmas kiabálással felelt a tömeg. „Elegünk van” – skandálták. Homonnay üzent Rogán Antalnak és a feleségének is: „Tónikám, lehet, hogy mi csak bolhák vagyunk a szemetekben, de Cilivel ne felejtsétek el, hogy a bolha csípése kellemetlen tud lenni.” Az este folyamán többször elhangzott, hogy segíteni kell a vidékieket és a fideszes szavazókat azzal, hogy a civilek elmagyarázzák nekik: hazugságokat hallanak a közmédiából. Homonnay szerint most a fideszes szavazókért is harcolni kell, mert nekik is joguk van a tisztességes tájékoztatáshoz.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A tüntetés utolsó felszólalója Márki-Zay Péter volt, akit hatalmas örömmel fogadott a tömeg. A hódmezővásárhelyi polgármester először arról beszélt, hogy az előző heti tüntetésen értette meg, mi ennek az egésznek az értelme. „Az az értelme, hogy van remény, hogy mi vagyunk a többség, hogy nem vagyunk egyedül. Ti adtok nekem erőt és a családomnak” – mondta a tüntetőknek, hozzátéve, hogy ezért fogadta el ezt a felkérést, mert a civil jelenlét segít neki abban, hogy Hódmezővásárhelyen szembeszálljon a gonosszal.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Márki-Zay egyébként egy ponton eléggé odaszólt az ellenzéknek, mondván, a magyarok nem bízhatják magukat olyanokra, akik nem képesek az összefogásra. Véleménye szerint a magyar nép megérdemel egy olyan ellenzéket, amely nem csak szavakban utasítja el a korrupciót. Továbbá hangsúlyozta az egységes, „Fidesz-ügynökök nélküli” ellenzék létrejöttének a fontosságát, és azt, hogy jobb-, illetve baloldal megfér egymás mellett. „Ti vagytok az új ellenzék!” – kiáltotta a polgármester, majd a beszéd vége felé arra kérte a tömegben állókat, hogy mindenki fogja meg a másik kezét, ezzel jelezve, hogy itt nincs helye a gyűlöletnek.

Figyelmébe ajánljuk