A főváros megfúrta a könyvhetet

szerző
Hamvay Péter
publikálva
2016. márc. 24., 10:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kocsis Mátéék kidobták a rendezvényt a Vörösmarty térről.

Nemkívánatos az Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, így határozott a Láng Zsolt II. kerületi és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterek által vezetett Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság – erősítette meg lapunk információját Kocsis András Sándor, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke, aki hangsúlyozta: „A tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk.”

false

Az 1929 óta megrendezett, a legrégebbi és valódi nemzeti konszenzus övezte kulturális esemény azért nem települhet ki immár 87. alkalommal a térre, hogy ott „rend legyen”. Állítólag ezzel indokolták a város urai a lépésüket. A karácsonyi vásár nem zavarja őket, azt idén is meg lehet tartani, de a június 9-én kezdődő könyvhét, úgy látszik, méltatlan zsibvásár csak a szemükben. Az ügy háttérben talán az lehet, hogy a Vörösmarty téri vendéglősöknek ne kelljen egy hétvégére visszapakolni a teraszaikat, hogy átadják a helyet a könyves sátraknak. A rendezvény számára a Nemzeti Múzeum kertjét ajánlották fel. Ám ennyi idővel a könyvhét kezdete előtt lehetetlen áthelyezni azt, ráadásul kormánydöntés született a terület felújításáról, így hosszú távon úgysem használható az könyves rendezvényként.

Az MKKE felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a Vörösmarty tér – s a térbe torkolló utcák tér felőli szakasza – nem csupán egy helyszín a sok közül, hanem évtizedek óta a könyvhét budapesti központi rendezvényeinek a helyszíne, ezáltal Budapest kulturális életének szimbolikus tere. A helyszín előzmények nélküli, indokolatlan, váratlan megváltozta­tása – alig több mint két hónappal a rendezvény megnyitása előtt – beláthatatlan károkat okozna, súlyos következményekkel járna az üzleti tervüket jórészt a könyvhétre fókuszáló, a téren pavilont bérlő könyvkiadók és a megszokott nyár eleji kulturális programjának helyszínét elveszítő budapesti olvasóközönség számára egyaránt. De veszteség érné a fővárost is, hisz Budapest evvel a döntéssel a város kulturális életének egyik tradicionális, emblematikus, évről évre tízezrek által legitimált színhelyét számolná fel.

Frissítés: az újabb fejleményeket lásd itt!

szerző
Hamvay Péter
publikálva
2016. márc. 24., 10:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 21 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. március 25., péntek 08:03
  Hogy ki ez a taknyos? Hogy ki a Hugyos Máté? Egy nyikhaj a sok közül, akiket valamilyen rejtélyes ok miatt kizárólag a képességeiket meghaladó tisztségekkel szoktak megkínálni. A Párt fővárosi elnöke, kerületi polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, az olimpiai szereplést elbukó kézilabdázók politikai tisztje, a Fideszt erősítő csurkisták („kismiépesek”) bajtársi szövetsége polgári tagozatának a pecsétőr-gittrágója. Emellett bírósági végzéssel tudja igazolni, hogy heteró macsó.

 2. 20 loallat
  loallat
  2016. március 25., péntek 05:29
  Ki ez a taknyos Kocsis Máté?? Mivel gazdagította politikusi színrelépése előtt az emberiséget?
 3. 19 McR
  McR
  2016. március 24., csütörtök 20:16
  Javasolom, hogy június 9-től egy hétre Kocsis András Sándor, illetve a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése jelentsen be demonstrációt a Vörösmarty tér területére. Tekintettel arra, hogy a demonstráció nem engedélyköteles, hanem bejelentésköteles tevékenység, így a rendőrségnek csak tudomásul vételi joga van. Mivel a Vörösmarty téren nincs gépjármű forgalom, így az egyetlen indok - mely szerint a megmozdulás aránytalanul akadályozza a forgalmat -, nem áll meg, nem nagyon lehet ellenvélemény!
  Hajrá Magyarország! Hajrá Pedagógusok! Hajrá Könyvesek!
 4. 18
  2016. március 24., csütörtök 18:22
  Gratulálok! Aztán meg panaszkodnak, hogy az emberek nem olvasnak eleget. Pfff
 5. 17
  2016. március 24., csütörtök 17:58
  Arról van szó testvéreim Zúrban, hogy a vendéglősök több kenőpénzt tudnak fizetni! Az ilyen kódis kiadók, meg az olvasók érjék be Kőbánya-felsővel, vagy ilyesmi!
 6. 16
  2016. március 24., csütörtök 15:42
  Nem kő könvyvhét! Ne olvassá!! Butujjááá!!! Nézzed a jóbanrosszabanédeséletetatévékettőn!!!!
 7. 15
  2016. március 24., csütörtök 14:05
  Pénzt olvasnak!!!
 8. 14 Cheyenne
  Cheyenne
  2016. március 24., csütörtök 13:20
  Remek döntés! Végre. Így megnyílik a lehetőség, hogy az új 400 milliós állami támogatással épülő kozármislenyi futballstadion gyepszőnyege adjon majd otthont a rendezvénynek. Addig is, ideiglenes jelleggel a felcsúti aréna szakrális küzdőtere valamint L. Simon panziójának remek hangulatú földterületei kiváló ideiglenes megoldást nyújthatnak.

  Aki ma e honban könyvolvasó, vigyázó tekintetét a fenti szakrális pontok között feszülő tengelyre függeszti.. Ennyike.
 9. 13 yoyo
  yoyo
  2016. március 24., csütörtök 13:05
  "Ezeknek semmi sem szent???" kérdezi a 9. hozzászóló.

  az az ember, akinek teljesen átrendezik a valóságát, átnevezik az utcáját, bálás turit csinálnak a kedvenc mozijából, a környéken lévő szobrokat elviszik és másokat hoznak a helyére, a gyerekének hetente más tankönyvből tanítanak mindenféle zavaros dolgokat, a sportcsatornájára nótaműsort, a piedónés filmjei idejébe katolikus szentmisét raknak, a kisboltjai helyére diszkontáruházat építenek, majd azt vasárnapra jól bezárják, szóval ez az ember annyira érzi majd magát otthonosan, mint az ember a marson.

  Ebben az a szép, hogy ezek a politikai gyökerek prédikálnak folyton hagyományról, kulturális gyökerekről.

 10. 12 zabrazabra
  zabrazabra
  2016. március 24., csütörtök 13:05
  Mit szól ehhez a Jókai Anna boszorkány? Meg az ő sleppje, Mezei Katalin, Ács Margit stb?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra