Önkormányzati választás után

A helyhatóság én vagyok

  • B. I.
  • 2014. november 16.

Belpol

A Fidesznek változatlanul nincs ellenfele, ehhez képest rosszabbul teljesített, mint négy éve. A választások új színfoltja a lázadó jobboldali település. Még néhány év, és Orbán fideszes reformellenzéke megdönti a rendszert!

A Fidesz nagyon nyert, a baloldal a legjobb esetben is stagnál, a Jobbik nemcsak a kisvárosokban és a falvakban, hanem Budapest kivételével a nagyvárosokban is erősödött, az LMP-t a fővároson, néhány megyeszékhelyen és Pest megyén kívül jószerivel nagyítóval se látni – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi önkormányzati választások számai. Amiket, tesszük hozzá rögtön, a helyhatósági voksolás sajátosságai miatt nem árt óvatosan kezelni; hiszen pártlistás választás a fővárosban és a megyei jogú városokban nincs, továbbá minél kisebb a település, annál kevésbé számít a jelöltek párthovatartozása, és meghatározóbb az induló személye – hogy csak két olyan jellegzetességet említsünk, ami eleve bizonytalanná teszi a pillanatnyi választói pártpreferenciák rekonstruálását. Tovább kavarja a képet, hogy a baloldal – az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM – ezúttal változatos kombinációkban próbálkozott, így számos esetben eldönthetetlen, hogy mondjuk egy MSZP–DK, egy DK–Együtt felállásnál vagy egy hármas koalíciónál a rájuk adott voksokat hogyan osszuk fel pártszimpátia alapján.

 

Számok, mértékkel

A múlt vasárnap Magyarországon a 8 millió 170 ezer választópolgár 44,3 százaléka (3 millió 619 ezer fő) szavazott települése elöljáróira. A főpolgármesteri szék, valamint a 23 budapesti kerületből 17, a 23 megyei jogú városból 20 (és ezeken kívül még 587 település) polgármesteri posztja kormánypárti jelölteké lett. Valamennyi megyei és a budapesti közgyűlésben is többsége van a Fidesz–KDNP-nek. Amit a nagyvárosokban a Fidesz nem vitt el, az vagy a baloldalnak, vagy független jelölteknek (Budapest XXIII. kerület, Békéscsaba) maradt. Az előbbieknél egy esetben egyértelműen „tiszta” szocialista győzelem született (Budapest XIII. kerületében, hiszen ott az MSZP ellen az egyéni körzetekben elindult a DK–Együtt is), három esetben pedig valószínűsíthetően: Szegeden, mivel ott a 2002 óta városvezető szocialista Botka László bár közös jelölt volt, mostani nagy győzelmével elsősorban a pártját húzta magával; és Budapest XIX. és XX. kerületében ugyancsak a korábbi szocialista polgármestereket választották meg újra meggyőző fölénnyel.

A Jobbik 2010-ben megszerzett vidéki pozícióit jórészt megtartotta (Gyöngyöspata Gárda-behívó polgármestere bukott, de például az eddigi legnagyobb Jobbik-vezetésű településen, Tiszavasváriban simán újrázott a párt jelöltje). Mi több, két közepes városban, Tapolcán és Ózdon a párt jelöltjei leváltották a korábbi Fidesz–KDNP-s polgármestert – igaz, mindkét települési önkormányzatban maradt a kormánypárti többség. Összesen 14 polgármesteri címet szereztek a párt indulói, továbbá hat általuk támogatott jelöltből lett városvezető – például Békéscsabán, ahol azonban a nyertes, bár köszönettel vette a segítséget, magát nem vallja a Jobbik hívének.

Ami az összesített számokból kiolvasható, azt jól összefoglalja az előző oldalakon a Political Capital elemzője, Juhász Attila. Röviden a lényeg: a Fidesz jelentékeny anyagi erőforrásai és nyomasztó médiafölénye ellenére is lényegesen kevesebb szavazatot kapott valamennyi szinten (főpolgármester- és polgármester-választás, egyéni jelöltek, megyei közgyűlési listák), mint korábban. Budapesten a baloldal a jelenlegi zilált állapotában is képes volt javítani helyzetén a 2010-es összeomlás után. A főpolgármester-jelölti bénázás, és annak ellenére, hogy mindössze a választás előtt két héttel lett közös jelölt, Bokros Lajos csak besöpört 213 550 voksot (Tarlós István 290 675 szavazattal nyert). Érdemi stratégia, világos ideológia híján azonban a baloldal képtelen új szavazókat megszólítani, és bár összességében növelte a kapott voksok számát, legfeljebb annyi állítható, hogy az Együtt–PM, a DK és az MSZP együttesen szereztek nagyjából annyit, mint az MSZP listán a 2010-es országgyűlési választáson (azaz durván 900 ezer körül). (A Republikon Intézet kidolgozott egy módszert, amellyel az önkormányzati választás szavazataiból kikövetkeztethető az adott pártra országosan leadott voksok száma – ezeket használjuk mi is a továbbiakban.)

 

Egymásnak keresztbe

A május 25-i EP-választás után arra jutottunk, hogy a rendkívül alacsony választási részvétel (28,92 százaléka), illetve a választói aktivitás nagy területi szórtsága miatt az eredmény aligha mutatja pontosan a baloldalon belüli tényleges erőviszonyokat. (Lásd: Ki nyert itt?, Magyar Narancs, 2014. május 29.) Az ak­kori budapesti kiugró aktivitás (amely 10 százalékkal haladta meg az országosat), illetve a megyei jogú városok és általában a nagy települések átlagosnál nagyobb szavazási hajlandósága eleve az urbánusabb beállítottságú és elkötelezett hívekkel rendelkező szervezetek támogatottságát húzta meg: elsősorban a DK-ét, másodsorban az Együtt–PM-ét. Ám fiatal pártokról lévén szó, sem Gyurcsányéknak, sem az Együttnek nincs olyan hátországa a nagyvárosokon kívül, mint akár a roggyant MSZP-nek is; márpedig az önkormányzati választásoknak más a logikája, mint a tisztán listás EP-választásoké. (Például, ahogyan már említettük, a fővárosban és a megyei jogú településeken nincs pártlistákra szavazás.) Ezt a tényt azonban a baloldal pártjai idén májusban, az EP-választások után éppúgy figyelmen kívül hagyták, mint most. A különbség annyi, hogy akkor a váratlanul jó mutatókra hivatkozva a DK és az Együtt húzogatta a hózentrágerét, most meg az MSZP teszi ezt. Ennek az überkedésnek amúgy nincs sok értelme: hogy mást ne mondjunk, az október előtti ellenzéki koalíciós tárgyalásokat többek között az hátráltatta, hogy a DK és az Együtt egyetlen (a májusi) választás alapján követelt magának majdhogynem azonos pozíciót Angyalföldön, amiért a helyi szocialisták rendesen berágtak. Ráadásul a korábbi választások tanulságai alapján két hónappal ezelőtt is tudható volt, ami vasárnap óta faktum: Angyalföldön egyedül is mindent visz az MSZP, azaz okkal vártak nagyobb realitásérzéket partnereiktől.

Most viszont az MSZP érzi azt, hogy le kell nyomnia a másik két pártot. Tény, számszakilag most éppúgy van mire hivatkoznia, mint ahogyan nyáron volt a DK-nak és az Együttnek. Jelesül arra, hogy országosan egymaga többet kapott, mint összesen a DK és az Együtt (sőt az LMP is). Csak éppen azt nem látják a szocialisták (ahogyan nem látták Gyurcsányék sem), hogy egyazon szavazóbázisért versengenek, s mozgásterük így eleve behatárolt marad. Ez a perspektívanélküliség viszont előbb-utóbb a még mindig aktív, körülbelül 800 ezer – 1 millió baloldali-liberális tábor további erodálódásához vezethet. Hiszen az már most is kérdés, hogy a baloldal kevés kiugró eredménye mögött nem az adott jelölt személyisége volt-e a döntő? Aligha véletlen, hogy például Angyalföldön az MSZP egyéni jelöltjeit úgy reklámozták, hogy őket a helyben rendkívül népszerű Tóth József régi-új polgármester „ajánlja”. Ferencvárosban vagy Sopronban, ahol a baloldal támogatottjai, Gegesy Ferenc és Walter Dezső – mindketten korábbi sikeres városvezetők – kis különbséggel szorultak a második helyre, sokkal inkább az ő nevük volt csábító, mint az MSZP vagy a DK logója. De említhetjük a győztes Hajdú Lászlót, aki 2010 előtt rendre mindent megnyert a XV. kerületben, ám pártja akkor félreállította. Most DK-színekben tért vissza, és győzött is, viszont nem kapott maga mögé baloldali többségű testületet.

Ahogyan tehát az EP-választás eredményéből nem következett Gyurcsány vagy az Együtt baloldali térhódítása, az önkormányzati választás sem feltétlenül az MSZP visszaerősödésére utal. Ellenkezőleg: mindkét esemény azt mutatja, hogy jelenlegi szervezeti formájában és mentális állapotában a politikai baloldal tartósan kisebbségbe kényszerül a jobboldallal szemben.

 

Az új kor ellenzéke

Orbán Viktor ismét egyértelmű győzelmet aratott, de rendszerét, ha egyelőre kevéssé láthatóan, már most is kihívások érik a saját térfeléről. Nem elsősorban a Jobbikra gondolunk – bár ahogyan tavasszal Miskolcon, úgy most vasárnap Gyöngyösön vesztett a Fidesz a megerősödött szélsőjobb miatt (mindkét helyen a baloldali induló lett a nevető harmadik) –, hanem azokra az alapvetően jobboldali beállítottságú kezdeményezésekre, amelyek néhány (kevés) településen valósággal lesöpörték a színről a kormánypárt jelöltjét. (Négy évvel ezelőtt Esztergomban történt ilyesmi.) A helyzet persze nem egyértelmű, mert úgy tűnik, a lázadás egyelőre csak az irritáló fideszes városvezetők leváltásáig terjed, a fideszes közgyűlési többség viszont változatlan (ilyen Békéscsaba, Siófok).

A Fidesz a 2010-ben megszerzett hatalmát arra használta, hogy az intézmény- és választási rendszer radikális átalakításával monopolhelyzetbe hozza magát a politikai életben. Úgy is fog kimúlni (valamikor), mint a hozzá hasonló rezsimek. Ha nincs életképes ellenzék, előbb-utóbb a Nemzeti Együttműködés Rendszerén belül jelentkezik az a réteg, amely – akár gazdasági, akár demokratikus, akár közérzületi megfontolásból – szembefordul vele; nagyjából úgy, ahogyan azt (persze teljesen más körülmények között) a Kádár-korszak pártbéli reformellenzékénél láttuk. A fentebb sorolt jobboldali elhajlá­sok egy-egy településen azt mutatják, hogy a demokratikus deficit mértéke elérte a jobboldali közönség egyelőre erősen behatárolt részének az ingerküszöbét is. Az Orbán-rezsimben ugyanis az érvényesülés legbiztosabb módja a feltétlen lojalitás, ami szükségszerűen vezet kontraszelekcióhoz; például olyan polgármesterjelöltek kiválasztásához, akiket a közösség képtelen tolerálni vezetőként. Az ezzel szembeni elégedetlenség egyelőre nem tömeges, de figyelemre érdemes példái a fenti esetek.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.