A Jobbik is népszavazást kezdeményez az EU-s tagságról

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 8.

Belpol

Gyöngyösi Márton szerint Orbán célja kivezetni Magyarországot az EU-ból. 

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be hétfőn a Nemzeti Választási Bizottságnál Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője; az ellenzéki politikus azt szeretné elérni, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból (EU) való kilépéséhez vezethet – írja az MTI. 

A kezdeményezés benyújtása előtt tartott sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton arról beszélt, az alaptörvény tiltja, hogy nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget érintő kérdésről tartsanak referendumot, miközben a kormány a kétharmados parlamenti többség birtokában bármikor kivezetheti az országot az EU-ból.

Egy ilyen súlyú kérdésben megkerülhetetlen a népakarat, ami kizárólag népszavazás útján jeleníthető meg – fogalmazott, jelezve, kezdeményezése abban a kérdésben kérné ki a polgárok véleményét, egyetértenek-e azzal, hogy „az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti”. 

Hozzátette, három éve, az európai parlamenti választás kampányában pártja már azt nevezte tétnek, „megengedjük-e Orbán Viktornak, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból”; akkor ezt a kijelentését az ellenzéki pártok is megmosolyogták, ám a miniszterelnök legutóbbi tusványosi beszédből teljesen egyértelművé vált, hogy ez a célja.

A politikus jelezte, a kezdeményezést technikai okokból magánszemélyként nyújtotta be, mert még nem jegyezte be a bíróság pártelnökké választását, a Jobbik elnöksége azonban támogatja a lépést.

Az MSZP-s Ujhelyi István vasárnap jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez; azt a kérdést tenné fel a párt a választóknak, hogy „egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”. A Momentum több képviselője jelezte, hogy óriási hiba lenne egy ilyen népszavazás. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?