A kormány hiába fényezi magát, itt vannak az adatok: az uniós átlaghoz képest alig költ az egészségügyre Magyarország

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. augusztus 27.

Belpol

Ezt majd mivel magyarázza ki a Fidesz? Az Eurostatot is Soros György pénzeli?

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat napokban közölt adatai szerint Magyarország a többi tagállam többségéhez képest sokkal kevesebbet fordít az egészségügyre. A bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva, az egészségügyre fordított állami kiadás Cipruson (2,6 százalék), Lettországban (3,8 százalék), Romániában (4,2 százalék), Görögországban (4,5 százalék), Luxemburgban (4,6 százalék) és Lengyelországban (4,7 százalék) volt Magyarországénál (5,3 százalék) kevesebb 2015-ben.

Szűkös kilátások

Nekünk sokkal kevesebb jut

Fotó: Sióréti Gábor

A rangsor egészen más, ha az egészségügyre költött összeg az egyes tagállamok lakosságszámával áll összehasonlításban. Az egy főre jutó, 3000 eurót meghaladó, egészségügyre fordított tagállami kiadás Luxemburgban volt a legtöbb (4112 euró), majd a sorban Dánia (4094 euró), Hollandia (3194 euró), Svédország (3170 euró), Ausztria (3149 euró), Írország (3138 euró) és az Egyesült Királyság (3020 euró) következik. A lista másik végén Románia (340 euró), Bulgária (343 euró), Lettország (468 euró), Lengyelország (520 euró), Ciprus (532 euró) és Magyarország (592 euró) sorakozik.

Tehát Magyarországon a vizsgált időszakban az egy személyre jutó egészségügyi kiadások nem érték el a 600 eurót úgy, hogy az uniós átlag 2000 euró. Kíváncsiak lennénk, hogyan kommentálná mindezt az emberi erőforrások minisztere, hiszen Balog Zoltán nemrég azt hangoztatta, hogy a magyar egészségügyben nincsenek is olyan nagy problémák, mindezt csak az álhíreket gyártók próbálják elhitetni az emberekkel.

A színpadon Balog Zoltán miniszter, aki szerint nem az egészségügy szar, csak az arról szóló hírek hamisak

Csak bízni kellene, és minden rendben lenne. A Hír Tv tett közzé egy két és fél perces részletet az emberi erőforrások miniszterének hétfői, a Semmelweis-nap alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédéből. Balog Zoltán itt azt mondta, hogy nagy a csatazaj az egészségügy körül is, ami a közelgő választásoknak köszönhető, majd rátért arra, hogy tulajdonképpen nem is annyira rossz a helyzet, csak az álhírgyártók azt próbálják elhitetni az emberekkel.

Figyelmébe ajánljuk