„A kormány kőkemény veszélyt jelent a társadalomra” – Megszólal Gulyás Márton

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. ápr. 14., 09:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Interjúnkban beszél a fogva tartás körülményeiről, a tüntetésekről, és elmondja, hogy mit jelent számára az ítélet.

Majdnem nyolcórás, szürreális jelenetekkel teli tárgyalás után találták bűnösnek s ítélték 300 óra közmunkára Gulyás Mártont, akit hétfő estétől őrizetben tartott az ügyészség (a tárgyalásról szóló beszámolónkat itt olvashatják). Az ítélethirdetés után, barátok és hozzátartozók gyűrűjében beszélgettünk az aktivistával a bíróság épülete előtt.

magyarnarancs.hu: Milyen volt az elmúlt 72 óra?

Gulyás Márton: Volt ennek az időnek egy olyan része, ami tök hasznos volt, mert volt lehetőségem arra, hogy gondolkozzam, rendszerezzem saját magam. Ebből a szempontból nekem nem volt ez egy megterhelő helyzet. Mondjuk, az borzalmas, hogy a BV-ben (Büntetés-végrehajtási Intézet – G. M.) nincs könyvtár. Egy kis fakkból előszedtek néhány kötetet, és akkor először háborús tudósításokat, meg hasonlókat tudtam olvasni.

false

 

magyarnarancs.hu: Most egy Nádas Péter-kötetet látok nálad.

GM: Igen, mert utána végre hoztak Nádas Pétert is. Csodálatos élmény volt olvasni. Abban a bezártságban tényleg nagyon nagy jótétemény, ha van egy kötet, amibe bele tudsz mélyedni. Ebből a szempontból nem volt egy tragikus helyzet, azt viszont nem gondoltam volna, hogy ilyen szégyenletes minőségű zárkákba raknak embereket manapság. Az én zárkámban a matrac, amin feküdtem, gyakorlatilag A tanúval egyidős, kompletten le lehetne vele forgatni azt a filmet. Ez nem a BV-dolgozókat minősíti, itt arról van szó, hogy a magyar állam és a felelős szervek ennyire telibe szarják, hogy az embereknek hogyan korlátozzák a szabadságjogait, és hogy milyen minőséget biztosítanak a fogva tartásukra. És ez tényleg kemény.

magyarnarancs.hu: Az ítélet után elmondható, hogy mostantól megpróbálják megfélemlíteni, bíróság elé állítani, aki nyilvánosan véleményt nyilvánít, tüntet?

GM: Ezt nem kell jövőidőbe tenni, ez jelenleg is zajlik Magyarországon. Az én esetem egy kirívó példa, de bocsánat, itt szerkesztőségeket zárnak be, embereket a munkahelyükön ellehetetlenítenek a véleménynyilvánítás miatt, és nemcsak kormányközeli helyeken, hanem a versenyszférába tartozó cégeknél is. Ezt semmi esetre se tegyük jövő időbe, a magyar kormány és a különböző csatolmányai most is kőkemény hadjáratot folytatnak a magyar nép ellenében, korlátozandó a véleménynyilvánításukat, korlátozandó a szabadságjogaik gyakorlását. Hogy velem most ez történik, az a jéghegynek a csúcsa, de ezek a dolgok folyamatosan zajlanak közben. Az én ügyem kirívóan nagy figyelmet kap, ami helyes, de nem miattam, hanem azért, mert hátha egyre többeknek nyílik fel a szemük, hogy milyen világban élünk itt, Magyarországon.

magyarnarancs.hu: Számodra mit jelent ez az ítélet?

GM: Ez egy nem jogerős ítélet, bízom abban, hogy a másodfokú eljárás keretében engem föl fognak menteni a vádak alól. Ilyesfajta szabálysértések ugyanis napi szinten történnek ebben az országban. Az, hogy valaki összeken egy felületet valamivel, az gyakorta történik ebben az országban. Hogy ez bűncselekménynek minősül, az teljesen abszurd. Nyilvánvaló, hogy ez nem tudja kiállni a másodfok próbáját. De ha esetleg a másodfokú bíróság mégis így döntene – ami elég meglepő lenne –, akkor majd a Kúria vagy valamelyik másik szerv meg fogja semmisíteni ezt az ítéletet, mert ez valóban abszurd. Én a társadalomra semminemű veszélyt nem jelentettem, az a hatalom, ami ellenében cselekedtem, na, az viszont kőkeményen. Csak sajnos az a baj, hogy a magyar ügyészség ma nem ennek a felszámolásában érdekelt.

false

 

magyarnarancs.hu: A tárgyalás elején azt mondtad, azt bánod igazán, hogy eddig nem cselekedtél így. Ezt hogy érted?

GM: Az engedelmességet, amiben élek, azt nagyon bánom. Nekem vannak aktivista ismerőseim Törökországban, Ukrajnában, Egyiptomban, és látom az ottani helyzetet: nagyságrendekkel rosszabb, mint a hazai, nem kérdés. Amiben azok az emberek élni kényszerülnek, és amiben vállalják a politikai véleményüket, közelében nincs annak, amit nekünk itthon meg kell élnünk. De Európában, az Európai Unió területén, Magyarországon, ahol elvileg megtörtént egy rendszerváltás, ez példa nélküli. Nem azt kell nézünk, hogy még nem vagyunk Észak-Korea, vagy hogy a törökországi helyzet is nagyságrendekkel durvább. Ez még nem jelenti azt, hogy Magyarországon minden rendben lenne. Egyáltalán nincs rendben, a magyarországi demokratikus fejlődésben óriási visszalépés az, amit ez a hét év produkált. Akkora visszalépés, hogy fogalmam sincs, mennyi idő lesz majd visszaépíteni azt a szintet, ami 2010-ben volt, és ami egyébként szintén nem volt kielégítő. De ilyesfajta regressziója a kormányhatalomnak, ami most van, azért akkor nem volt. Mi az, hogy magánegyetemeket zárnak be? Mi az, hogy nagyjából annyi idő alatt, amennyi alatt engem elítéltek, rászabnak egy intézményre egy törvényt és megszüntetik? Mi az, hogy szerkesztőségeket zárnak be? Magyarországon brutális módon megy neki az államhatalom annak a konszenzusnak, ami kialakult az elmúlt két és fél évtizedben.

magyarnarancs.hu: Szerinted sikeresek lehetnek a mostani kormányellenes tüntetések?

GM: Visszavonták a lex CEU-t? Nem! Akkor azt kell mondani, hogy ezek sajnos nem működnek. Ez a tüntetés (az Oktatási Szabadságot vasárnapi demonstrációja – G. M.) ugyanakkor megmozgatott nagyon sok embert, és ez jó. Tízezrek, országosan százezrek állnak a CEU mellett, mert pontosan tudják, hogy ez nem csak a CEU-ról szól. Szóval nem volna szabad ezt most elengedni, nem volna szabad azt mondani, hogy üljenek le a tárgyaló asztalokhoz, mert ezek nem ülnek tárgyaló asztalhoz, ezek mindig csak kiválasztják, mindig csak megalázzák az ellenfeleiket. Ezek tárgyalásos úton még soha nem léptek vissza azokból az önkényes, védhetetlen és menthetetlen cselekedeteikből, amiket egyébként a magyar nép kárára gyakorolnak. Azt remélem, hogy az én példám talán megnyithat bizonyos kapukat. Nagyon szépen kérem a tüntetőket: ne féljenek attól, hogy az államhatalom föllép velük szemben! Mert amíg egy-két ember cselekszik, addig ezt megtehetik. De ha itt százak vetemednek majd arra, amire én vetemedtem, akkor már nem merik megtenni! Ha azt szeretné a bíróság, hogy ilyen jellegű cselekedetek ne történjenek többet, akkor föl kell számolni ezeknek az okát. És ezeknek nem az az oka, hogy a Gulyás nem bír magával és nem fér a bőrébe, hanem az, hogy ez a kormányzat nem fér a bőrébe és nem bír magával. Gyakorlatilag teljes einstandot folytatott a magyar közigazgatás összes szegletével szemben, és ezt kizárólagosan a saját igényének a kielégítésére használja. Ezt kell fölszámolni.

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. ápr. 14., 09:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Gulyás Márton
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 18
  harcolj
  2017. április 15., szombat 10:31
  Összeesküvéselméletek:

  1.Gulyás mint fideszbérenc

  2.Rumata mint debilbérenc
 2. 17
  szegedi789
  2017. április 14., péntek 22:16
  Legyen Gulyás fizetett ember ! Nádast olvasott! Áhá !!!
  Ezek a kiadók megérik a pénzüket, ami a marketinget illeti. Múltkor lepedőnyi hirdetés ÉS-ben, könyvesblog szinte kis túlzással egész tavasszal Nádassal foglalkozott. És most már egy bebörtönzött aktivista is ! Ennél ütősebb könyvpromó ,azért valljuk be rumata, nincs a jólfésült tüntető európaiak közösségében ...
  Tehát nem fidesz bérenc, de ...
  És majdnem megúszta !
  Ha rumata fizetett provokátor-érzékelője nem kapcsol be... Hajjaj...
 3. 16
  szegedi789
  2017. április 14., péntek 22:08
  Előtte is volt huzakodás rendőrökkel, dobálás, úgyhogy ez a nagy idillt szétdobáló Gulyás történet kicsit tényleg sántít. Ettől a tüntetések valószínűleg épeszű embert nem rémített meg, nem botránkoztatott meg. Gulyás "dobálása" inkább az igazságszolgáltatásban működő rendszerszintű hibákat/elfogultságokat/veszélyeket mutatta meg, ami engem, mint állampolgár rendkívüli nyugtalansággal tölt el. Mondjuk egy politikai aktivistától ennél több, mint felhívja a bajra a figyelmet, t.képpen nem várható el. De ezen a "dobáláson" való lamentálást nem is értem. Miért nem akadunk ki azon kapásból, hogy áderre becsmérlő szavakat használt a fővárosi fiatalság ??? Vagy miért nem csatlakozunk züllött kormánypárti médiához, hogy brühüm-brühüm, akadályozzák a forgalmat, Soros repteti őket, esetleg lehurrogják köztévé emberét ??? Vagy csak nem szeretünk egy adott személyt... Akkor viszont ez a hét is könnyen elszállt ...
 4. 15
  Niki
  2017. április 14., péntek 21:41
  Gulyás Márton vallomása, amelyben elnézést is kért:

  https://www.youtube.com/watch?v=BTbM_6a6wAY
 5. 14
  yoyo
  2017. április 14., péntek 21:16
  Rumata, rengeteg példa van a világtörténelemben arra, hogy a dolgok egy tapodtat nem mozdulnak előre provokációk nélkül.

  Lehet a provokátor szótól képeket vágni, és tény, hogy a provokáció nagyon sokszor aljas vagy beteg cselekedet, de igenis van olyan forma, amikor a társadalmi közmegegyezéssel ellentétes módon kell fellépni, különben minden marad a régiben.

  és itt lehetne képezni egy rettentő hosszú listát azokból a témákból, amiket szinte kizárólag sokakat megbotránkoztató provokátorok vittek be a köztudatba, a nők választójogától, a melegség dekriminalizációjáig, vagy pl. bizonyos vallási tabuk közéletből való eltávolításáig

  Valamenyik másik posztnál kifejtettem azt is, hogy az épület megdobása mint tiltakozási forma tudatosan választott cél volt, ugyanis éppen ez a hatalom mondta ki, hogy nem egy fal, hanem a melegfelvonuláson résztvevők tojással való megdobálása belefért a véleménynyilvánítás fogalmába.

  Mennyit ártott? ezzel vagdalkozol itt már a sokadik kommentedben.
  Semennyit nem ártott sem rendőröknek, sem más élő személyeknek, a békés tüntetés békés maradt.

  Az nevetséges érvelés, hogy ha nem lettek volna mindenkori gulyások, nem lett volna hivatkozási alapja Horthynak, Rákosinak, ahogy most lett Orbánnak Gulyása, így vége mindennek.

  A garázdaság ismételgetése szabó lászlói magasságokba emel téged, már ne haragudj, pont olyan vagy, mint a kádár korszak párthű médiája, amikor a rendszerellenes tevékenységeket cimkézte ilyen módon.

  Elfogadom, hogy vannak olyan emberek, akik a törvényesség útját kívánják járni, még olyankor is, amikor a törvények már nem méltók a tiszteletre, de az elfogadáson kívül sajnos nem megy akceptálni is ezt a felfogást.
 6. 13
  Rumata
  2017. április 14., péntek 20:42
  Yoyo,

  értsd már meg, hogy nemem nem Gulyás "politikai álláspontjával" van bajom.

  Hanem azzal van bajom, hogy egy békés tüntetésen garázdálkodott.

  A beszédében pedig erre semmi értelmes indokot nem tudott mondani.

  Hanem azt hazudta, hogy "kénytelen volt dobálással tiltakozni".

  Aminek pont az ellenkezője az igaz.

  Éppenhogy annak ellenére dobált, hogy senki sem várta ezt tőle.
 7. 12
  Rumata
  2017. április 14., péntek 20:34
  Kedves Yoyo,

  még mindig nem sikerült kinyögnöd, hogy mi értelme volt annak, hogy Gulyás megdobálta a rendőröket.

  Miért nem volt elég a békés tüntetés?

  Mi az, amit Gulyás dobálás nélkül nem tudott elérni, de a dobálással elért?

  Próbálj már végre valami érvet is mondani, azon kívül, hogy Gulyást fényezed.

  Az ugyanis pontosan lemérhető, hogy mennyit ártott Gulyás a dobálással.

  De mondd már meg, hogy szerinted mit használt?

  Talán kitört tőle a forradalom?
 8. 11
  yoyo
  2017. április 14., péntek 20:00
  Rumata, a kérdéseidre maga az elítélt kimerítő válaszokat adott, kár, hogy előítéletes sejtéseidre építesz fel mindent.

  És el kell mondanom, a tököm tele van azzal, hogy ha valaki nem ért egyet valaki más politikai álláspontjával, akkor az csak bérenc lehet. Ahogy ócska dolog a sorosbérencezés, miközben elég nyugodtan ki lehet jelenteni, a 70 ezer tüntető igen nagy hányada egy buznyákot nem kapott soribácsitól, rettenetes az is, amikor a másik oldalon lefideszbérenceznek momentumot, lmp-t, most épp gulyást, vagy épp, aki arra jön.

  Gulyás tudatos politikai aktivista, aki, mint valamelyik másik poszt alá írtam, nálad sokkal többet és hatékonyabban tesz a hatalom lebontásáért.
 9. 10
  Rumata
  2017. április 14., péntek 20:00
  Gxuri49:

  Lehetnek olyanok, akik békés tüntetést akarnának szervezni Orbán intézkedései ellen.

  És lehetnek olyanok is, akik forradalmat akarnának kirobbantani Orbán megdöntésére.

  Mindkét alternatíva mellett szólhat érv.

  A békés tüntetés keretében a rendőrsorfalhoz vágott festékesdoboz viszont semmiféle értelmes céllal nem indokolható.

  Hacsak azzal nem, hogy Gulyás szándékosan akarta a békés tüntetést lejáratni és maga ellen a hatósági eljárást kiprovokálni.

  Előre tudni lehetett, hogy Orbán rendőrsége és bírósága provokatív módon fog Gulyással bánni, hogy a CEU ügye helyett mindenki Gulyással foglalkozzon.

  De az ég szerelmére, Gulyást mindössze 300 óra közmunkára ítélték!

  EZ volna az a dráma, ami indokolná, hogy még mindig Gulyás hülyeségén kérődzünk?

  Gulyást senki sem kényszerítette arra, hogy megdobálja a rendőrsorfalat.

  Ha a többi 80 ezer tüntető meg tudta állni rendőrdobálás nélkül, akkor Gulyás nem hazudhatja azt, hogy "arra kényszerült, hogy tiltakozásképpen dobáljon".

  Gulyás maga provokálta ki magának azt, amit kapott.

  Tehát nem kéne Gulyáson sajnálkozó cikkekkel telenyomni az összes újságot.
 10. 9
  Rumata
  2017. április 14., péntek 19:42
  Yoyo:

  Ennek semmi köze érzelmekhez, hanem csak az elemi logikához.

  Egyszerűen csak nem hiszem el, hogy Gulyásnak nem tűnt fel az, hogy ez egy békés tüntetés, ahol mindenki tudatosan tartózkodik a törvénysértéstől, hogy ne adjon okot a rendőrségnek a közbeavatkozásra és a tüntetés betiltására.

  És nem hiszem el, hogy Gulyás nem tudta, hogy ha a rendőrsorfalon keresztül akarja az elnöki rezidenciához vágni a festékesdobozt, akkor abból garantáltan letartóztatás és bírósági ügy lesz.

  Meg azt sem hiszem el, hogy Gulyás "véletlenül" tartott magánál a festékesdobozt, és csak hirtelen felindulásból dobta oda.

  Ha viszont ezeket nem tudom elhinni, akkor el kell hinnem azt, hogy Gulyás előre megfontolt szándékkal provokálta ki a saját letartóztatását és elítélését, noha pontosan tudta, hogy ezzel lejáratja és elhitelteleníti az CEU melletti 80 ezres tüntetést, és eltereli a közvélemény figyelmét a CEU ügyéről.

  Vagyis Gulyás vagy egy idióta, vagy egy fizetett provokátor.

  És mivel rworse szerint Gulyás nem hülye, hanem egy intelligens ember, marad egyedüli lehetőségként az, hogy Gulyás egy rohadék fideszbérenc.

  - - -

  Kedves Yoyo,

  nyugodtan szólj csak, ha a történtekre neked van bármiféle más értelmes magyarázatod.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország