A Kúria elnöke aggódik a bírákat ért nyilvános támadások miatt

  • narancs.hu
  • 2023. február 26.

Belpol

Varga Zs. András szerint a Kúria egyetlen bírája sem minősíthető politikai szempontok alapján.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke vasárnap kiadott közleményében fejezte ki aggodalmát a testület tekintélyének csorbulása miatt.

Közleményében a főbíró azt írja, a Kúria „egyre nagyobb aggodalommal szembesül azzal, hogy az elmúlt évek számtalan figyelmeztetése és kérése ellenére mindennapossá váltak a bírái elleni nyilvános támadások.”

„Elfogadhatatlan a bírák személyét érintő minden olyan kritika, amely a bírák kinevezésének törvényességét, függetlenségét vagy pártatlanságát kérdőjelezi meg. Esetenként csak alaptalanul, máskor önkényesen és egyre gyakrabban gyalázkodásig süllyedve”

– fogalmazott Varga Zs. András, hozzátéve, mindez azért elfogadhatatlan, mert sérti Magyarország alkotmányos működését.

Éppen ezért Varga Zs. leszögezte, „ismételten visszautasítok minden hasonló, korábbi vagy újabb kijelentést, származzon külföldről vagy belföldről, közszereplőtől, civil szervezettől, magánszemélytől, bíróságon belülről vagy akár bírósági vezetőtől.

A Kúria minden bírája törvényesen kinevezett bíró. A Kúria egyetlen bírája sem minősíthető politikai szempontok alapján.”

Bár a Kúria elnöke konkrét esetet nem nevezett meg, a közlemény megjelenése egybeesik egy kormányközeli szervezet, az Alapjogokért Központ részéről érkezett bírálattal, akik szerint az Alkotmánybíróság „megfutamodott a Kúria genderaktivistát játszó bírói elől a tavalyi gyermekvédelmi népszavazás »elmaradt kérdésének« ügyében, amikor érdemi elbírálás helyett tárgytalannak minősítette a vonatkozó indítványt”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk