Elégedetlen az Alkotmánybíróság döntésével az Alapjogokért Központ

  • narancs.hu
  • 2023. február 26.

Fekete Lyuk

Szerintük a testület „megfutamodott a Kúria genderaktivistát játszó bírói elől”.

A kormánypárti Magyar Nemzet idézi a Fidesz-közeli elemzőintézet, az Alapjogokért Központ Facebook-bejegyzését, amely szerint az Alkotmánybíróság (Ab) „megfutamodott a Kúria genderaktivistát játszó bírói elől a tavalyi gyermekvédelmi népszavazás »elmaradt kérdésének« ügyében, amikor érdemi elbírálás helyett tárgytalannak minősítette a vonatkozó indítványt”.

Az ügy hátterével kapcsolatban a hvg.hu emlékeztetett, a kormány tavaly áprilisban, a választással együtt megtartott „gyermekvédelmi” népszavazásának egyik, a Kúria által 2021-ben törölt kérdéséről van szó. A kérdéssel azt tudakolta volna a kormány, vajon támogatjuk-e, hogy kiskorú gyermekek számára is „elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések”, ám a Kúria nem engedte a szavazólapra a kérdést, mert nem tartotta egyértelműnek a megfogalmazást.

A kormány azért fordult – immár lényegében tét nélkül – ismét az Ab-hoz, mert szerintük a Kúria önkényesen értelmezte a törvényt, megsértette a kormány tisztességes eljáráshoz való jogát, és Alaptörvénybe ütközően korlátozta a hatáskörét.

Az Ab végül tárgytalanná válás miatt levette napirendjéről a kérdést – hiszen a népszavazás áprilisban lezajlott –, ez pedig mélyen felháborította a kormányközeli Alapjogokért Központot. Álláspontjuk szerint ugyanis „a gyermekvédelem ügye egyre hangsúlyosabb lesz, és csak remélni lehet, hogy »éles helyzetben« az Alkotmánybíróság nem a könnyebb utat választja majd”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk