A pince mélyén - Az emberölés gyanúja miatt letartóztatott fideszes képviselő pályája

  • Magyar Krisztián
  • 2016. augusztus 27.

Belpol

A gyilkosság gyanújába keveredett dunaújvárosi fideszes képviselő, Gál Roland továbbra is előzetesben van, ráadásul közben elbukott egy ellene indított pert, amelynek következtében súlyos milliókat fizethet. Gál és emberölési ügye körül egyre több a kérdőjel, összeszedtük a legfontosabb információkat.

Tart még a nyomozás a dunaújvárosi volt fideszes képviselő, Gál Roland és társai ellen, akik a gyanú szerint 2013-ban megöltek egy dunaföldvári vállalkozót, majd a holttestet egy családi ház udvarán található pincébe rejtették. A gyilkosság után rengeteg pletyka terjedt a városban, és a Gál lemondása miatti időközi választás kampányában is téma volt az előzetes letartóztatásban lévő politikus ügye. (Az más kérdés, hogy a baloldali ellenzék impotenciája miatt – a DK és az MSZP nem volt hajlandó közös jelöltet indítani – ismét fideszes induló, Lassingleitner Fruzsina került be az újvárosi testületbe Gál Roland helyére, lásd: Elvannak magukban, Magyar Narancs, 2016. június 16.)

A június 5-i időközi választás és az azzal járó közéleti aktivitás után persze alábbhagyott a gyilkossági ügyet kísérő figyelem, és a Fidesz is mindent megtesz azért, hogy fel se merüljön nyilvánosan a téma. A vádemelés – már ha lesz – bizonyosan odébb van, hiszen a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságról a napokban azt az információt kaptuk, hogy fél éven belül lezárul a nyomozás, az iratokat ezt követően kapja meg az ügyészség.

Befalazott hulla

A dunaföldvári vállalkozót 2013. május elsején ölték meg a saját házában. A gyanú szerint Gál Roland és két társa, G. A. és Sz. J. a gyilkosság után egy dunaújvárosi ház pincéjébe vitték a holttestet. A meredek pince legvégén építési törmeléket hordtak a minden bizonnyal bántalmazás miatt meghalt férfi tetemére, majd bebetonozták, és később a pince fölé egy épületet is felhúztak. A földvári vállalkozó eltűnését 2013. május 4-én jelentette be testvére a Paksi Rendőrkapitányságon, ezután közigazgatási eljárás keretében keresték – nem sok sikerrel. 2014-től a kapitányság bűnügyi osztálya is bekapcsolódott az ügybe; idén január elején már gyilkosság gyanúja miatt rendeltek el büntetőeljárást. A holttest feltalálási helyéről ekkor még nem volt információja a rendőrségnek. Az első gyanúsítottat, Sz. J.-t elfogása után rögtön előzetes letartóztatásba helyezték. A rendőrök Gál Rolandot február 9-én a saját lakásán tartóztatták le, két nap múlva pedig előzetesbe került. Ezután kezdték a holttest kiásását; a helyszíni szemle több napig tartott, a környéken élők szerint hatalmas volt a rendőrségi készültség, és kutyákkal is keresték az áldozatot. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság – azért van náluk az ügy, mert a meggyilkolt vállalkozó lakhelye Tolna megyéhez tartozik – rövid közleményben tudatta, hogy ember­ölés gyanúja miatt nyomoz G. R. és Sz. J. ellen. Hogy a G. R. kit takar, azt elsőként egy helyi hírportál, a Castellum hozta nyilvánosságra. Hamarosan a Liszt Ferenc repülőtéren elfogták a harmadik gyanúsítottat is, G. A.-t is, aki szintén előzetesbe került.

Helyszínelés

Helyszínelés

Fotó: police.hu

Az első hivatalos rendőrségi tájékoztatásokból nagyjából ennyit lehetett megtudni az ügyről, amely kisvártatva politikai színezetet kapott, hiszen Gál Roland egyéni önkormányzati képviselő lemondása miatt időközi választást kellett kiírni Dunaújvárosban. Gál írásos lemondása március legelején érkezett meg a helyi választási irodához. A Fidesz-központ ennél gyorsabb volt, Kósa Lajos frakcióvezető már február 12-én jelezte, hogy a párt felfüggesztette Gál tagságát. A dunaújvárosi képviselő-testület csak február 22-én hívta vissza a politikust minden bizottsági és felügyelőbizottsági tagságából, Szabó Zsolt (PM) a napirendi vitában azt javasolta, hogy a közgyűlés a közbizalom helyreállítása érdekében kérje meg Gál Rolandot, mondjon le képviselői mandátumáról – ám a fideszes többség ezt akkor még nem támogatta. Később szintén tárgyalt Gálról a testület, de a kormánypártiak leszavazták azt az ellenzéki javaslatot, hogy az immár gyilkosság alapos gyanújába keveredett képviselőt fosszák meg tisztségeitől, így néhány napig Gál Roland közbiztonsági tanácsnok maradhatott. A városházáról származó információink szerint az első közgyűlés után, amikor a kormánypártiak – legalábbis a szavazataikkal – kiálltak Gál Roland mellett, rögtön érkezett egy számon kérő üzenet a pártközpontból. Emellett „fentről” arra utasították a dunaújvárosi fideszeseket, hogy lehetőleg semmit ne mondjanak az ügyről, és ne nyilatkozzanak a témában.

Úgy tudjuk, Gál Roland kezdetben tagadta, hogy lenne bármi köze is a gyilkossághoz, vallomást sem tett. A volt képviselőt őrizetbe vétele előtt, idén januárban egyszer már tanúként is kihallgatták – nem sokkal ezután vitték el. Gál Roland ismerhette a másik két gyanúsítottat – ezt már az ügyet ismerő forrásunk állítja. Szerinte valaki vádalkut kötött a rendőrséggel, és megmutatta a holttest helyét, mert ennyi idő után máshogyan nagyon nehéz lett volna „a semmiből rátalálni” a dunaföldvári vállalkozó tetemére. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta lapunkat, hogy mind a három gyanúsított tett vallomást, de ezek egymástól eltérőek. Azt is megtudtuk, hogy egyikőjük előzetes letartóztatását a közelmúltban meghosszabbították, és ugyanezt indítványozta a rendőrség a másik két személy esetében is.

Balhés előélet

Információink szerint Gál Roland nem tartozott a helyi szervezet élvonalbeli politikusai közé, mi több, a 2014 utáni időszakban folyamatosan háttérbe szorult. „Azt mindannyian tudtuk, hogy Rolandnak megvoltak a maga korlátai, nem tűnt ő rossz gyereknek, de sosem az eszéért szerettük. Olykor volt egy-egy olyan megnyilvánulása, amellyel kellemetlen helyzetbe sodorta magát és a városvezetőket is, de amit kértek tőle, azt általában teljesítette” – jellemezte a volt képviselőt egy korábbi párttársa, aki azt is megjegyezte, hogy Gál egy tipikus „felfelé törtető helyi politikus” volt, de nem voltak meg a képességei „egy bizonyos szint fölé kerüléshez”. Gál túl nyers volt, a tárgyalásokon nem volt kellő mértékben higgadt, és a protokollal is akadtak gondjai. „Többször előfordult, leginkább az első ciklusában, hogy munkásruhában, koszosan és büdösen jött bizottsági ülésre, és olyan is volt, amikor a képviselő-testületi ülésen egy melegítőben jelent meg. A többiek sokszor csak nevettek a háta mögött, de azt, mondjuk, becsülhettük benne, hogy amihez nem értett, abban nem játszotta a nagyokost” – mesélte egy helyi forrásunk, aki több évig szerepelt egy bizottságban Gál Rolanddal.

A pokol

A pokol

Fotó: police.hu

Mielőtt a most 40 éves Gál Roland 2006-ban önkormányzati képviselő lett, a Dunaferrnél volt kazánkezelő, később a részben önkormányzati tulajdonú Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-, Hőszolgáltató Kft.-nél (DVCSH) volt alkalmazott. Érettségit és szakmát a helyi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskolában szerzett, géplakatosnak tanult, későbbi munkahelyein a szakmájában dolgozott. A DVCSH-nál művezető volt egészen addig, amíg februárban el nem vitte a rendőrség. Elvált, első feleségétől egy gyereke van, ahogyan jelenlegi élettársától is.

2005 körül csatlakozott a helyi Fidelitashoz, amelynek később elnöke lett, majd a Fejér megyei Fidelitas alelnökévé is megválasztották 2009-ben. A neve akkor forgott először a dunaújvárosi közéletben, amikor a 2006-os országgyűlési választások előtt néhány nappal az MSZP-s Besztercei Zsolt kocsiját és a politikust is leöntötte plakátragasztóval. Az akkor 30 éves Gál a társaival éppen plakátolt, amikor Besztercei elment mellettük kocsival; miután ráküldték a ragasztót, mindannyian elszaladtak. Gál egy darabig a Duna-parton bujkált, majd állítólag a helyi Fidesz-vezetők utasítására jelentkezett a rendőrségen. A fiatal aktivistát a Székesfehérvári Városi Bíróság 60 ezer forint pénzbüntetésre ítélte; a végzésből kiderül, hogy Gál Rolandnak nem ez volt az első ügye, 2003-ban a Dunaújvárosi Városi Ügyészség „bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt” megrovásban részesítette.

A volt fideszes politikust a választókörzetében sokan szerették. 2006-ban még csak alig 3 százalékos előnnyel verte szocialista riválisát, 2010-ben és 2014-ben viszont nem volt esélye egyetlen kihívójának sem. Abban a városrészben, ahol egyéniként indult, sok a munkás- és a még ottani viszonylatban is alacsonyabb jövedelmű család; ezekkel az embe­rekkel Gál egyből megtalálta a közös hangot. Az ott élők közül többen is úgy kommentálták lapunknak a letartóztatást és a gyilkossági gyanút, hogy az csak félreértés lehet, sőt volt, aki azt mondta, hogy „a mocskos szocik műve az egész, meg Gyurcsányé”. „Roland kijött az emberek közé, nem úgy, mint a bujkáló, öltönyös fideszesek többsége. Nyáron nemegyszer fagyit is hozott a gyerekeknek, és osztogatott mindent, amit csak be tudott szerezni” – mesélte az egyik férfi Gál választókerületéből. Több olyan beszámolót is találtunk, amely szerint a korábbi képviselő ruhákat és különböző adományokat gyűjtött a szegényeknek, és ingyengulyást is főzött a választóinak.

Gál Roland a város sportéletében is aktív volt, minden évben ő volt az egyik főszervezője egy nagy küzdősportgálának, és a helyi élvonalbeli kézilabdacsapat körül is rendre megfordult, több olyan fotót találtunk, amelyen Dorkota Lajos fideszes országgyűlési képviselővel és helyi kormánypárti politikusokkal együtt szurkol a lelátón. Sportolt maga is, a Dunaújvárosi Vízi Sport Club motorcsónak-versenyzője volt. Három éve majdnem meghalt a vízparton: megcsípte egy darázs, és egy allergiás reakció miatt elveszítette az eszméletét, újra kellett éleszteni. Kemény nyara lehetett 2013-ban, hisz a majdnem végzetes darázscsípés előtt néhány héttel éppen csak megúszott egy halálos kimenetelű autóbalesetet.

Pervesztés börtönből

Amikor a gyilkosság történt – 2013 májusában – Gál Roland éppen a közbiztonsági és társadalmi kapcsolatok bizottságának volt az első embere. A grémium üléseiről 2010 és 2014 között született jegyzőkönyveket átnézve kiderül, hogy ez a bizottság véleményezte egyebek közt a városi rendőrkapitány kinevezését, javasolt támogatást a helyi polgárőröknek, és ők tárgyalták meg első körben azt, hogy kiket jelöljenek a Dunaújváros Közbiztonságáért díjra. Utóbbi kitüntetést minden évben általában két helyi rendőr is megkapja, volt olyan alkalom, amikor a díjat személyesen Gál Roland adta az egyenruhások kezébe, de olyan is volt, amikor a pohárköszöntő jutott neki. Az utolsó ciklusban már „csak” közbiztonsági tanácsnok volt; amikor a Fidesz ügyeire rálátó forrásainkat arról faggattuk, hogy ez mit takart pontosan, úgy reagáltak: ez semmilyen komoly pozícióval nem járt, gyakorlatilag egy „vigaszdíj” volt, hiszen a tanácsnokoknak alapból magasabb valamennyivel a fizetésük, mint a sima képviselőknek, „Rolandnak pedig minden fillérre szüksége volt”.

false

 

Fotó: police.hu

Úgy tudjuk, Gál Roland a gyilkosság idején komoly anyagi gondokkal küzdött. Most sem áll túl jól. Sosem élt jólétben, szinte mindig komoly tartozásai voltak. Állítólag egy pénzügyi vita miatt lett neki és társainak konfliktusa az áldozattal, akivel évekkel ezelőtt közös munkahelye volt Gálnak, jól ismerték egymást.

A volt képviselő már előzetes letartóztatását töltötte, amikor idén május 26-án a Dunaújvárosi Járásbíróság nem jogerősen arra kötelezte, hogy 14 millió forintot és némi késedelmi kamatot fizessen volt munkaadójának, ahonnan 2010-ben kapott kölcsön 10 millió forintot. Gált a Perkons DHÖ Kft. perelte be, amely annak a Pomázi Csabának az érdekeltségébe tartozik, akinek egy másik vállalkozása közösen birtokolja az önkormányzattal a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-, Hőszolgáltató Kft.-t, ahol a letartóztatásakor dolgozott Gál Roland.

A politikai státuszát teljesen elveszítő Gál Rolandot tehát komoly adósság is terheli, így várja társaival a nyomozás végét.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.