A török oligarcha elárulta, hogy Orbán Viktor támogatja Erdoğant és a török „demokráciát”

  • Urfi Péter
  • 2016. augusztus 27.

Belpol

Az Orbán család közeli barátja, Adnan Polat jó nagyokat nyilatkozott.

Adnan Polat fényes karrierjéről, magyar kapcsolatairól és az Orbán családhoz fűződő viszonyáról a Magyar Narancs történetének egyik leghosszabb cikkében számoltunk be idén júniusban, amit tehát itt esélyünk sem lehet érdemben ismertetni. Már csak azért sem, mert a lényeg éppen az, hogy mennyire sokféle és erős ez a kapcsolódás. Polat a magyar–török kereskedelem mindkét irányát befolyása alatt tartja: ő a Török Külgazdasági Kapcsolatok Bizottsága (DEIK) magyar tagozatának elnöke, ugyanakkor most már 9 (!) magyar kereskedőházat üzemeltet Törökországban, Görögországban, Cipruson és Iránban. És miközben a magyar államtól már milliárdokat kapott utóbbiak működtetéséért, a cégei nekiálltak Tiborcz Istvánhoz köthető cégekkel üzletelni.

Az állami, üzleti és családi kapcsolatok keveredését semmi sem illusztrálja jobban, mint a lenti kép. Ezen Polat mellett a fia ül, aki Orbán Ráhel telefonját veszi át éppen, a miniszterelnök lánya mellett pedig Rahói Zsuzsanna, a Miniszterelnöki Kabinetiroda tanácsadója, Orbán Viktor korábbi főtanácsadója látható.

Orbán Ráhel átveszi Kerim Polat telefonját

 

Fotó: Németh Dániel

Cikkünk júniusi megjelenése óta sem állt meg az élet.

– A BDPST Zrt., aminek Tiborcz fizette be az illetékét, és amely alapítása után két Polat-cégben is tulajdont szerzett, a turai mellé begyűjtött még egy kastélyt, a bodajkit.

– Varju László DK-s képviselő arról érdeklődött az NGM-től: „Mennyi pénzhez juthat a kastélyfelújításra adott adókedvezménnyel a miniszterelnök veje, egy jordán olajmágnás és a török elnök oligarchája?” Tállai András tartalmas válaszát itt olvashatják.

– Cikkünkben megjövendöltük, és úgy is lett: a Magyar Nemzet adta hírül, hogy Polat cége kapta a 3,3 milliárdos kereskedőházas megbízást. Később azt is kiszúrták ugyanott, hogy az eddigi 8 után az iránival bővült Polat magyar kereskedőház-hálózata.

– Ami annak ellenére tarolt a pályázatokon, hogy a 444 cikke szerint semmilyen üzletet nem sikerült összehoznia eddig.

– A hvg.hu annak járt utána, miért volt nagyon előnytelen, hogy az összes isztambuli magyar külképviselet összeköltözött Polat nem éppen ideális elhelyezkedésű irodaházában. (A Polat Ofisban székel az Isztambuli Magyar Intézet, az Isztambuli Magyar Főkonzulátus, az Eximbank isztambuli képviselete, valamint a Magyar–Török Kereskedőház is.)

– Az Átlátszó pedig arról írt, hogy a BDPST és egy holland Polat-érdekeltség közös tulajdonában lévő AMX HS ügyvezetője Tiborcz régi ismerőse lett. Egy Városligeti fasori villából alakítanak ki luxusirodaházat.

Aztán jött a törökországi puccs és a megtorlás.

false

 

Fotó: MTI/EPA

Az ottani belpolitikát jól ismerő török és külföldi forrásaink sem tudják megmondani, pontosan mi (volt) a pozíciója Polatnak a konfliktusban, ami felperzselte az országot. Erdoğan elnök régi szövetségesét, Fethullah Gülent vádolja a puccs megszervezésével. A hitszónokkal Polat régen biztosan jóban volt, erről a júniusi cikkben is megemlékeztünk, de videók is fennmaradtak abból az időszakból. Eközben Polat a barátjának mondja Erdoğant, aki törvényekkel is segítette, elismerően nyilatkozott róla, az egyik szélerőműparkját maga adta át, de más jelek arra mutattak, hogy a viszonyukban voltak hullámvölgyek.

Fethullah Gülen Hocaefendi, Kanal 6 TV'de Serhat Ulueren'in sunduğu Sporvizyon proğramına konuştu

A puccs óta viszont biztosnak tűnik Polat helyzete, mondjuk, igyekszik is nagyon. A hvg.hu írta meg, hogy a kereskedőházas cége magyar újságírókat utaztatott ki Törökországba, hogy azok megírják, milyen jól mennek ott a dolgok, süt a nap, semmi baj, tessék csak odautazni. (Ez nem sokkal azután történt, hogy a török kormány arra kérte a magyart, hogy zárasson be egy gülenizmussal vádolt pesti iskolát.) A hvg-nek az utazáson részt vevő ATV-s újságíró azt mondta, hogy elvileg Polat alkalmazottjai kísérgették őket, „de azért az fura, amikor egy elvileg turisztikai cég alkalmazottjának a rendőr előre tiszteleg”.

Kirsehir, 2015

Középen Erdoğan és Polat – Kirsehir, 2015

 

De mit gondol a történtekről maga Polat? Hazájában gyakorlatilag rendeleti kormányzás van, bírósági eljárás nélkül börtönöznek be ezreket, rendszeresek a kínzások, a független sajtót felszámolják, vagyis rohamléptekben épül ki egy kemény diktatúra. Polat mindeközben – a Starnak adott augusztus 4-ei nyilatkozata szerint – optimista tudott maradni: „A normális az, hogy egy puccs alatt lévő országban a gazdaság összeomlik. Mi most úgy küzdünk, mint az oroszlánok. Nem lehet azt mondani, hogy egyáltalán nem volt hatása, de nem mondanám, hogy nagy volt ez a hatás. Azt gondolom, hogy mostantól sokkal jobb lesz. Azonkívül az egész üzleti világot csak jobban motiválta. Mindenki fel van lelkesedve. Mi ezt még jobban fogjuk csinálni. Még többet fogunk dolgozni, és mintha pályára lépő futballisták lennénk, annyira motiváltak lettünk arra, hogy létrehozzuk azt a gazdasági felemelkedést, amire Törökországnak szüksége van.” Annyira rendben lesz minden, hogy gyorsan bele is vág egy milliárd dolláros szélenergiai fejlesztésbe.

Pedig a puccs alatt az élete is veszélyben volt, legalábbis ez derül ki az alábbi furcsa történetből: „Azon az estén Istinyében voltam. Amint megkaptam a hírt, a tengerpartra mentem, és ott leparkoltam az autót. Csónakkal mentem át Kandillibe. A katonák megállították a járműveket és igazoltatták az embereket. Mivel közel lakom a Kuleli Katonai Gimnáziumhoz, ezért hallottam az összecsapásokat. Ha sikerült volna nekik, a mi csónakunkat is lelőtték volna, és most a Boszporusz fenekén lennénk.”

Ugyanitt Polat elmeséli találkozóját Orbán Viktorral. Ez azért érdekes, mert ők ketten hivatalosan még soha nem találkoztak. Egyetlen közös fotójuk egy amatőr felvétel egy török–magyar zuglapból, és semmilyen híradás, közlemény nem említi őket együtt.

false

 

Fotó: Facebook

Most Polat tolmácsolta is barátja szavait: „Találkoztam a magyar miniszterelnökkel. Ő elmondta, hogy a török demokrácia mellett van, és a választott kormányt és elnököt támogatja.” Polat azt is elmondta, hogy a magyarországi cégeinek vezetője, Suat Gökhan Karakus elmagyarázta a törökországi helyzetet a nagy bankok vezetőségeinek és a befektetőknek. Akármit is jelentsen ez.

Szijjártó Péter volt az első nyugati politikus, aki a puccs után Törökországba utazott, és olyan szépeket nyilatkozott, hogy a török kormányfő kijelentette: az EU-nak a magyarokról kellene példát vennie. Szeptemberben látogatóba megy Orbán Viktor is.

Figyelmébe ajánljuk