A túl sok koronás beteg miatt egy napra leállt a Honvédkórház stroke ügyelete

  • narancs.hu
  • 2021. november 23.

Belpol

Súlyos következményekkel járhat a stroke-os betegeket ellátásának leállása.

Egy napra leállt a Honvédkórház neurológiai osztály sürgősségi ellátása, így a stroke ellátás és a betegfelvétel is – írja Facebook-oldalán Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. 

Kunetz megosztotta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vonatkozó határozatát is, amely szerint november 22-e délelőtt 11 és 23-a délelőtt 11 között a Honvédkórház helyett a stroke ügyeletet, és a kórházhoz tartozó neurológiai ellátást igénylő betegeket más kórházaknak kellett ellátnia.

A szakértő külön kiemelte a határozat indoklását, ebben ugyanis idézik a Honvédkórház NNK-nak küldött levelét, miszerint a kórházban a

"Neurológiai Osztályon a fekvőbetegeknél észlelt COVID-19 megbetegedés halmozott előfordulása miatt a mai napon (...) a stroke-thrombolyzis és a sürgősségi ellátást igénylő neurológiai osztályos fekvőbeteg felvételt (...) nem tudjuk ellátni". 

Magyarul a kórház neurológiai osztályán annyi volt a koronavírusos beteg, hogy emiatt nem tudták ellátni az ügyeletet. 

Kunetz emlékeztet arra, hogy a stroke egy olyan megbetegedés, amely – bizonyos esetekben – az időben elvégzett kezelés hatására akár maradványtünetek nélkül is gyógyítható, de az "időben elvégzett kezelés" a tünetek kialakulásától számított 3 és fél óra. Nagyjából ennyi ideje van betegnek arra, hogy megkapja az ellátást, amely után jó eséllyel teljesen felépülhet, így bármi miatt is áll le egy ilyen szolgáltatás, az potenciálisan életveszélyes, vagy maradandó károsodást okozó helyzetet teremt. A szakértő ezért végül az oltásra buzdított. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk