A Czeizel-ügy: Ez nem Amerika

  • - kr -
  • 1998. július 30.

Belpol

Emberkereskedelemmel foglalkozó szervezet keretében a családi állás hatrendbeli megváltoztatásával gyanúsítják Czeizel Endre orvos-genetikust és munkatársát, valamint további hét személyt. Az erről szóló vádemelési javaslatot a Központi Bűnüldözési Igazgatóság a napokban juttatta el a Fővárosi Főügyészségre. Hogy ez a vádpont mit is jelent pontosan, nem sokan tudják. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a rendőrség nagyon szeretné elkapni Czeizel doktort.
Emberkereskedelemmel foglalkozó szervezet keretében a családi állás hatrendbeli megváltoztatásával gyanúsítják Czeizel Endre orvos-genetikust és munkatársát, valamint további hét személyt. Az erről szóló vádemelési javaslatot a Központi Bűnüldözési Igazgatóság a napokban juttatta el a Fővárosi Főügyészségre. Hogy ez a vádpont mit is jelent pontosan, nem sokan tudják. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a rendőrség nagyon szeretné elkapni Czeizel doktort.

Egy 1991-ben vetített televíziós filmben Czeizel Endre egy anyát próbál meggyőzni arról, hogy adja örökbe gyerekét: "Meg tudnánk oldani ezt a problémát, de meg kell mondanom, hogy a párok döntő többsége bizonyos anyagi szolgáltatást is vár. És tudja, hogy van, aki kétmilliót kér? Ebben a füzetben őrzöm azoknak a családoknak a nevét és címét, akiknek nem lehet gyerekük. Nem tartja elképzelhetőnek, hogy megszüli a kisbabát, és odaadja nekik?... Boldoggá tenne egy meddő házaspárt, megoldódna a maga problémája."

"Én erre nem vagyok hajlandó" - válaszolt az anya. Czeizel doktor erre azt mondta, hogy ha egy Mercedesért ki lehet adni kétmillió forintot, akkor egy gyermekért ennyit fizetni helyénvaló, rendes dolog.

Odaát

A magyar-amerikai örökbefogadási botrány akkor tört ki, amikor egy tengerentúli adóellenőr a magyar származású, kanadai állampolgárságú, de az USA-ban élő Gáti Mariann vállalkozását vizsgálta, és kiderítette, hogy a cég engedély nélkül működik, és nem fizet adót. Gáti vállalkozó volt, magyar anyákat utaztatott az Egyesült Államokba, majd az ott megszületett gyermekeket pénzért eladta az örökbe fogadó szülőknek; 1993 és 1995 között tizenhét gyermeket hoztak világra magyar anyák az USA-ban. Az ottani törvények úgy rendelkeznek, hogy ha az újszülött az Egyesült Államok területén látja meg a napvilágot - függetlenül attól, hogy az anya honnan jött -, automatikusan amerikai állampolgárnak számít. Gáti Mariannt 1996-ban letartóztatták, ám azóta tisztázta magát, s az amerikai hatóságok megszüntették ellene az eljárást. Ám a magyarországiak még nem. A Narancs úgy tudja, hogy Gáti Mariann ellen elfogató parancsot adtak ki a magyar hatóságok.

Az ügy vizsgálatába időközben bekapcsolódtak a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) nyomozói is, és megállapították, hogy Gáti vállalkozását Magyarországról Gáti Békéscsabán élő szülei, illetve Czeizel Endre és munkatársa, Merhala Zoltán is segítették azzal, hogy terhes anyákat közvetítettek az USA-ba.

Ideát

A Narancsnak sikerült bepillantani a nyomozati anyagba, melyben ez áll: "A nyomozás során 17 magyar állampolgárságú nőt hallgattunk ki gyanúsítottként, akik azzal a céllal utaztak külföldre, hogy ott a Magyar Családjogi Törvénnyel ellentétesen anyagi ellenszolgáltatásért megszüljék és örökbe adják születendő gyermeküket külföldi állampolgároknak. Az általuk kapott pénzösszeg 1000 USD-tól 8000 USD-ig terjedt. A gyanúsítottak közül 13 személy az Amerikai Egyesült Államokban, 2 fő Kanadában, 1-1 anya pedig a Kajmán-szigeteken, Görögországban, illetve Párizsban szülte meg gyermekét."

A 17 anya közül hatot hoznak összefüggésbe Czeizel Endrével, aki vallomásában elmondta, hogy Gáti Mariannal 1992-ben került kapcsolatba. Akkor abban állapodtak meg, hogy azoknak a terhes anyáknak, akik örökbeadás miatt jelentkeznek nála, és nem sikerül a magyarországi örökbefogadás, megadja Gáti címét. Czeizel az ügyek lebonyolításával munkatársát, Merhala Zoltánt bízta meg, aki a kiválasztott nőkkel elvégeztette a szükséges orvosi vizsgálatokat, és közreműködött az örökbefogadás lebonyolításában.

"Adataink szerint dr. Czeizel Endre bankszámlájára 9000 USD-t utaltak át Gáti Mariann által felkért közreműködők. Dr. Czeizel Endre kihallgatásai során tagadta, hogy fenti tevékenységét pénzért végezte volna, de az előbbiekben említett pénzátutalások tényét elismerte, és azzal magyarázta, hogy az adott összegeket telefon-, fax- és az orvosi vizsgálatok költségeként kapta az intézet", olvasható a rendőrségi jelentésben. (Czeizel akkor még az Országos Közegészségügyi Intézet osztályvezetője volt, s később a vezetője lett; 1998 januárjában nyugdíjazták. Hivatalos indoklás szerint a nyugállományba vonulás és az örökbeadási botrány között nincs összefüggés.)

Pénzmozgás, ha volt

Magyarországon csak 1995 szeptemberében lépett hatályba az a törvény, amely kimondja: "A gyermek külföldre történő örökbefogadása... csak örökbe fogadhatóvá nyilvánított intézeti nevelt, valamint állami nevelt gyermek esetében engedélyezhető." Előtte nem volt olyan jogszabály, amely egyértelműen megtiltotta volna az örökbeadást külföldre. Czeizel Endre a napokban többször is azt nyilatkozta, hogy ezt a tényt a rendőrség is elismeri.

A rendőrség most nem is ezzel van elfoglalva, hanem annak bizonyításával, hogy kapott-e a genetikus jutalékot az örökbefogadásokért. Gáti Mariann állítólag 8000 dollárt akasztott egy-egy ügy sikeres lezárása után.

A rendőrség azt állítja, hogy Czeizel egy alkalommal 5000 dollárt kapott magánszámlájára Gáti Marianntól, továbbá azt, hogy két darab 1650 dolláros számlát állított ki nőgyógyászati vizsgálatokról.

Az ötezer dollár eredetéről Czeizel azt mondja, hogy azt két amerikai előadása után kapta honoráriumként. Ám amikor kiderült számára, hogy a pénz feladója és eredete nem teljesen tisztázott, az összeget azonnal közcélokra ajánlotta fel. A nőgyógyászati számlákról pedig a rendőrségen annyit mondott: azért állította ki őket, hogy amerikai partnerük lássa, mennyit kéne fizetniük, ha a vizsgálatok költségeit felszámolnák. Gáti Mariann állítólag többször is furcsállotta, hogy Czeizelék nem kérnek pénzt a munkájukért. A genetikus titkára erre küldött egy levelet Gátinak, amelyben leírta az összegeket.

"Gáti Mariann a titkáromnak mindig ajánlgatott, hogy végül is ő is dolgozik, ő ezért felveszi az ő pénzét, hát Magyarországon ez miért nincs? És egyszer, amikor anyagi gondban voltunk, mert az intézetem megtagadta azt, hogy kiadja az Egészségügyi Világszervezet éves jelentését, ami nekünk kötelességünk, és tulajdonképpen nagy postai és egyéb költség volt, akkor én valóban azt mondtam, hogy küldjön 3000 dollárt, neki az nem egy nagy ügy...", nyilatkozta Czeizel a zavaros pénzátutalásokról a TV 2-nek, és tagadta, hogy bármilyen jutalékot kapott volna. Leszögezte viszont, hogy az örökbefogadások révén kilátástalan helyzetű nőkön segített.

*

Az Egyesült Államokban az örökbefogadásért az örökbefogadónak fizetnie kell. Jelenleg 14-32 ezer dollárt kérnek az amerikai intézetek egy lebonyolításért. Magyarországon ez a szolgáltatás ingyenes, pontosabban az adópénzekből fizetik a költségeket. Külföldi örökbeadás Magyarországon most is létezik. Hivatalos keretek között csak tavaly mintegy száz magyar intézetis gyermek került más országba.

- kr -

Figyelmébe ajánljuk