A Jones-levél: Hazugságözön

  • K. R.
  • 1999. május 27.

Belpol

Három fideszes politikai államtitkár és 31 fideszes és kisgazda "szenátor" a Lockheed Martin (LM) cég egyik középvezetőjét ajánlotta az USA következő budapesti nagykövetének. Az iromány mindenkit meglepett, különösen Peter Tufo jelenlegi nagykövetet, akivel mindenki meg van elégedve, állítólag maguk az aláírók is. A levélnek magának nem sok értelme volt, hiszen Steven M. Jones nagykövetként nem képviselhetné az LM érdekeit. A botrány immár nemcsak maga a levél ténye, hanem az is, amit az érintettek és a kormány első ijedtségükben nyilatkozgattak róla.

Három fideszes politikai államtitkár és 31 fideszes és kisgazda "szenátor" a Lockheed Martin (LM) cég egyik középvezetőjét ajánlotta az USA következő budapesti nagykövetének. Az iromány mindenkit meglepett, különösen Peter Tufo jelenlegi nagykövetet, akivel mindenki meg van elégedve, állítólag maguk az aláírók is. A levélnek magának nem sok értelme volt, hiszen Steven M. Jones nagykövetként nem képviselhetné az LM érdekeit. A botrány immár nemcsak maga a levél ténye, hanem az is, amit az érintettek és a kormány első ijedtségükben nyilatkozgattak róla.

Soha ekkora zavarodottság nem volt még kormánykörökben, mint a levélügy kapcsán. Ahányan megszólaltak róla, annyifélét állítottak. Az egyik aláíró, Balsay István politikai exállamtitkár például egyfajta "kamarai" ajánlólevélről tett említést, Selmeczi Gabriella másik politikai exállamtitkár meg egy texasi kollégáknak írt ajánlólevélről, Stumpf kancellár pedig "egy amerikai üzletembert támogatásukról biztosító" "levéltervezetről" beszélt. Stumpf helyzetértékelése szerint az ügy súlyos nemzetközi következményekkel járt, míg Orbán Viktor súlytalannak tartja ezt a cécót. (A CNN hírszerkesztői úgy látták, hogy érdemes egy hosszas riportban is foglalkozni a Fidesz-Lockheed-botránnyal és az államtitkárok lemondásával.)

A levélügyből azért lett ekkora botrány, mert mint kiderült, Balsay, Selmeczi és Gyuricza kapcsolatban álltak a Lockheeddel. Balsaynak, Székesfehérvár egykori polgármesterének állítólag azt ígérte a cég, hogy ha az LM nyeri a magyar vadászrepülőgép-tendert, akkor az óriáscég központja választási körzetében lesz. A repülőgéptender az utóbbi idők legnagyobb volumenű állami beszerzése lenne, a zsíros üzlet reményében több világcég is aktívan lobbyzott Magyarországon. (A döntést évek óta halogatják a politikusok, az előző kormány végül már 2003-at emlegetett.) Selmeczi Gabriella barátja révén érintett az ügyben. Rónai Gábor az LM alkalmazásában áll, és az a feladata, hogy megszervezze az LM beruházásait. Selmeczi nem tagadta, hogy jó viszonyt ápol Steven M. Jonesszal. (Nem is tagadhatná, ugyanis többször mutatkozott vele nyilvánosan.) Gyuricza Béla, Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadója, akinek lapzártánkkor érkezett halálhíre, több ízben is járt az LM amerikai központjában.

Szerzői jogok

Egyelőre azonban az sem világos, hogy hány levél íródott és mikor. Selmeczi szenátor február végén vagy március elején (nem emlékszik rá) írt alá egy darab "jó szándékú" támogató levelet, amit ma sem szégyell. Egyes fideszes parlamenti képviselőknek viszont úgy rémlik, mintha már tavaly decemberben a parlamenti büfében orruk alá nyomtak volna egy Jones nevű pofát támogató papirost. Bánki Erik képviselőtársuk, az aláírásgyűjtő akció egyik állítólagos fő szervezője tagadja, hogy ő lett volna az egyik fő szervező. (A másik állítólag Gyuricza Béla volt.) Más fideszes képviselőtársak úgy emlékeznek, hozzájuk csak februárban érkezett el a körlevél. Kétely egyiküket sem gyötörte, a papírt előttük már aláírta három fideszes élpolitikus, és őket ez megnyugtatta. Állítólag többen nem is tudtak volna mit kérdezni, a levél ugyanis angolul íródott, márpedig ők no szpík inglis. Mások magyar nyelvű szövegre emlékeznek, bár ők sem feszegették, miről szól a levél. Egyelőre nem világos, hogy melyik szövegváltozatot csúsztatták a két kisgazda képviselő elé, csak az, hogy Vincze Lászlónak és Kékkői Zoltánnak gőze sem volt arról, hogy mit ír alá. Surján László az ügyet vizsgáló Fidesz-frakciótag viszont azt mondta, hogy még tavaly decemberben leállították az aláírásgyűjtést.

A Jonest támogató képviselők és államtitkárok azt állítják továbbá, hogy a Népszavában megjelent levél hamisítvány, nem stimmel a fejléc és a dátum, és hogy ismeretlenek a két texasi szenátor neve helyett Jesse Helmsnek, a szenátus külügyi bizottsága republikánus elnökének és Joseph R. Bidennek, a külügyi bizottság rangidős demokrata tagjának a nevét csempészték a fejlécre. Selmeczi szerint az egész úgy kezdődött, hogy Jones úr saját maga kérte meg a fideszeseket: segítsék őt nemes törekvésében. Selmeczi pedig úgy érezte, a férfi megérdemli támogatását, ezért autogramjával látta el fogalmazványát. Aztán gondolkodóba esett, és kisvártatva megsemmisítette a papírt. Stumpf miniszter viszont úgy tudja, az eredeti példány még itt van Magyarországon. Valami kukában, biztos.

Selmeczi állítja, hogy a (megsemmisített?) levelet nem küldték el Amerikába. Peter Tufo - aki a szenátusnál érdeklődött a levél felől - ezzel szemben kijelentette, hogy a levél megérkezett Washingtonba. A sajtóban közzétett levélen egy faxszám is olvasható: az LM-é. Valószínű, hogy a levelet elfaxolták Texasba, ahonnan Jones úr továbbküldte Washingtonba. A Népszabadság szerint létezik egy március 5-i keltezésű levél, amit két texasi szenátornak címeztek, és egy ezzel teljesen azonos szövegű, április 30-i dátumú levél, ami a külügyi bizottság elnökének és rangidős tagjának szól. (Ez utóbbi került nyilvánosságra.)

Balsay és Selmeczi szenátorok erős lelkiismeret-furdalásukban beadták lemondásukat: azért, mert nem egyeztettek. Orbán két nap múlva elfogadta kérésüket. Selmecziért annyira fájt a szíve, hogy egy füst alatt megszüntette a társadalombiztosításért felelős államtitkárságot is, és a pénzügyi alapok kezelését és felügyeletét rábízta a pénzügyminiszterre.

Ennyi biztos. Más nem.

K. R.

Figyelmébe ajánljuk