A Magyar Nemzet pere a Narancs ellen: Ötbõl egy

  • Miklósi Gábor
  • 2004. június 24.

Belpol

Miután a fentiekben eleget tettünk kötelezettségünknek, a rend és a becsület kedvéért lássuk, ki mit nyert, és mit vesztett ebben a perben. A lapunk ellen a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. által benyújtott kereset öt pontban követelt sajtóhelyreigazítást. A jogerõs ítélet ebbõl négyet elutasított: ezekre nem érdemes több szót vesztegetni.

Miután a fentiekben eleget tettünk kötelezettségünknek, a rend és a becsület kedvéért lássuk, ki mit nyert, és mit vesztett ebben a perben.

A lapunk ellen a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. által benyújtott kereset öt pontban követelt sajtóhelyreigazítást. A jogerõs ítélet ebbõl négyet elutasított: ezekre nem érdemes több szót vesztegetni.

De miért buktuk el azt a pontot, amit elbuktunk?

Tény, hogy a Magyar Nemzet vesztes sajtópereirõl szóló cikkünkben azokat a helyreigazításokat, amelyeket a bíróságok a nyomtatott lapban rendeltek el közzétenni, mi a www.mno.hu-n kerestük, s e munkálatunkban a lap webes keresõmotorjának "Magyar Nemzet és Magyar Nemzet Online" opcióját használtuk. A keresés nem hozott eredményt, így a cikkünkben leírtakkal valóban azt a látszatot keltettük, hogy az internetes kiadásban nem fellelhetõ helyreigazítások a lapban sem jelentek meg. Ez tényleg nem volt szép dolog.

Az elsõfokú döntés megszületése óta azonban már csak a tisztánlátás végett is igyekeztünk korrigálni e hibánkat. Abban, hogy a másfél évnyi archív lapszám átnézése során egyetlen helyreigazítás sem kerülte el a figyelmünket, természetesen nem lehetünk teljességgel bizonyosak, de abban igen, hogy mindvégig a lehetõ legalaposabban és jóhiszemûen jártunk el. Cikkünkben 14 jogerõsen megítélt helyreigazításról állítottuk, hogy a www.mno.hu-n nem találhatók meg. A Magyar Nemzet kérdéses számait (2002. május 28.-2003. november 24.) végignézve kiderül, hogy a megjelölt 14-bõl öt valóban megjelent az újságban. Kilenc helyreigazítást viszont a vonatkozó jogerõs bírói ítéletek dacára nem közölt a Magyar Nemzet. Emlékeztetnénk olvasóinkat, hogy Liszkay Gábor, a Nemzet tulajdonos-fõszerkesztõje a Narancsnak adott nyilatkozatában kijelentette, a jogerõsen megítélt helyreigazítások csak véletlenül maradhattak ki a lapból, de õ amúgy sem tud ilyen esetrõl. A fõszerkesztõ könnyen megtehette volna, hogy közli a helyreigazítások megjelenésének pontos helyét és idejét, de õ sem a cikk születésekor, sem a keresetlevelében nem élt e lehetõséggel. Liszkay tavaly novemberben állítása szerint a Narancs munkatársától értesült arról, hogy Keller László az év augusztusában kártérítési pert indított a Magyar Nemzet ellen, miután az újság három jogerõs helyreigazítást nem közölt (ezek a helyreigazítások még a 2002-es országgyûlési választások elõtt megjelent cikkekre vonatkoztak, így nem szerepelnek a fent említett kilenc között). Keller László a minap arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kártérítési per során a Magyar Nemzet jogi képviselõje nemhogy nem bizonyította a helyreigazítások közlését, de a korábbi, már jogerõsen lezárt sajtó-helyreigazítási perekben benyújtott kereseteinek alaptalanságát próbálta újfent bizonyítani.

Mindez különös perviteli szokásokról tanúskodik - és ez még nem minden. A lap ugyanis információink szerint nemcsak a helyreigazítási, de fizetési kötelezettségeinek teljesítésével is hadilábon áll. A polgári napilap ellen korábban több felperest is képviselõ dr. Kárpáti Miklós a Narancsnak elmondta, hogy az egyik ügyfelének jogerõsen megítélt kártérítés összegét a lap nem volt hajlandó kifizetni, ezért azt inkasszóval voltak kénytelenek leemelni a lap bankszámlájáról.

Még rosszabbul járt Vásárhelyi Mária, akinek - mint arról beszámoltunk - személyiségi jogait és emberi méltóságát a bíróság szerint a Magyar Nemzet többször súlyosan megsértette. A mindezért jogerõsen megítélt összeg - 600 ezer forint kártérítés, valamint további, mintegy 200 ezer forintnyi illeték és ügyvédi költség - nagy részéhez azonban Vásárhelyi azóta sem jutott hozzá: a lap nem fizetett, a felszólításokra nem válaszolt, a cégbíróságon bejegyzett számláiról pedig inkasszóval sokadik kísérletre fél év alatt a pénz alig egynegyedét sikerült leemelni.

A Magyar Nemzet példája is azt mutatja, hogy a bíróságnak nincs eszköze egy jogerõs helyreigazítás megjelenésének "végrehajtására": a közlés az elmarasztalt lap tetszésére van bízva, a megjelenés ellenõrzése és a közlés elmaradása esetén ennek bizonyítása, a jogorvoslat kezdeményezése egyedül a vétlen felperes kitartásán múlik. A megítélt kártérítés bevasalása szintén kizárólag a jogaiban megsértett fél élelmességétõl és rámenõsségétõl függ. Sajtójogászkörökben régóta beszédtéma, hogy a média tisztességesebb eljárását az igazságszolgáltatás csak a kártérítések mértékének látványos növelésével tudná elérni. Amit viszont talán nem lenne muszáj megvárni.

Miklósi Gábor

A Fõvárosi Bíróság 19. P. 20.506./2004/3. számú jogerõs ítéletében a következõ közlemény közzétételére kötelezte lapunkat.

H

Helyreigazítás

Lapunk 2003. november 27-i számában, "A Magyar Nemzet sajtóperei - Hitelvesztésre állva" címû cikkében azt a valós tényt, hogy a www.mno.hu honlapon munkatársunk nem találta meg a jogerõs ítéletekben elrendelt helyreigazítások egy részét, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy ezzel a lap mulasztást követett volna el. A valóságban a bíróságok a nyomtatott lapban való helyreigazítást rendelték el, az egyik példaként felhozott, Medgyessy Péter által indított perben a helyreigazítást a címlapon közölték.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.