„Abba kellene hagyni a Jobbik-hisztit” – Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjelöltje

Belpol

Európai Egyesült Államok, euró és bérfelzárkóztatás: ezt ígéri EP-programjában a Demokratikus Koalíció. Molnár Csaba ügyvezető alelnök szerint az igazi veszély nem Vona Gábor és a Jobbik, hanem Orbán Viktor és a Fidesz.

magyarnarancs.hu: Április 6. után az EP-választáson önállóan indulnak. Belpolitikai vagy uniós szempontból fontosabb ez a választás?

Molnár Csaba: Gyakori az a fanyalgás, hogy az európai parlamenti választások a belpolitikáról szólnak. Én nem fanyalognék, egyrészt mert ez mindenütt így van Európában, másrészt végre az európai politikát belpolitikának tekintjük. Mi vagyunk az egyetlen magyar párt, amely azt gondolja, hogy létre kellene hozni az Európai Egyesült Államokat, mi beszélünk a leginkább többes szám első személyben Európáról, hiszen Európa mi vagyunk. Márpedig akkor a magyar belpolitika és az európai egymásnak megfeleltethető.

magyarnarancs.hu: Az, hogy Gyurcsány Ferenc a DK listavezetője, és ha szerez is mandátumot, nem megy Brüsszelbe, egyéni vagy stratégiai döntés volt?

MCS: Abszolút stratégiai döntés volt, ahogy egyébként az Együtt–PM is így tesz Bajnai Gordonnal. Azt akarjuk megmutatni, hogy mennyire fontosnak tartjuk az európai parlamenti választást, hogy a DK nagyon erősen Európa-párti. Az, hogy a listán az első a párt elnöke, a második a párt ügyvezető alelnöke, a harmadik Niedermüller Péter, a párt alelnöke, és csupa vezető politikus van a listánkon, mind azt mutatja, hogy nem leértékeljük ezt a választást. Sokakkal ellentétben az EP-t nem politikustemetőnek tartjuk, épp ellenkezőleg, a politikacsinálás egyik legfontosabb helyszínének.

magyarnarancs.hu: Programjukban kiemelten kezelik az Európai Egyesült Államok létrehozását. Miért lenne ez jó nekünk?

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

MCS: A DK programjának ez az egyik legkarakteresebb pontja, hiszen ezt senki más nem képviseli a magyar politikában. Azt mondjuk, ez történelmi szükségszerűség, az Európai Egyesül Államok létre fog jönni. Persze, nem rögtön akarjuk, ezért is van a programunkban, hogy történelmi távlatban, mondjuk néhány évtized múlva. Az Európai Egyesült Államokat fel kell építeni, mert csak ez tud versenyképes lenni az USA-val, Japánnal, Indiával, vagy az éppen feltörekvő Brazíliával szemben. Aki azzal érvel az Európai Egyesült Államok ellen, hogy brüsszeli centralizmus lesz és megszűnik a sokszínűség, az nem tudja, hogyan működik az Amerikai Egyesült Államok, vagy a világ legnagyobb demokráciái. Ez egy sokszínű világ sok nyelvvel, autonómiával, nemzettel, de egy egységes európai szövetségi rendszerbe, konföderációba ágyazva. Szerintem azt, hogy ez mindenféleképpen létre fog jönni, a Fideszben és az MSZP-ben is tudják. Mi abban különbözünk tőlük, hogy mi ezt akarjuk is.

magyarnarancs.hu: A társadalom mennyire nyitott erre?

MCS: Márciusban készítettek egy reprezentatív kutatást tíz európai tagállamban – ebből kettő volt kelet-közép-európai, mi és a lengyelek, a többi régi tagállam. Az eredmény szerint az összes közül Magyarországon a legmagasabb a támogatottsága annak, hogy legyen szorosabb integráció és föderatív Európa – ami nem más, mint az Európai Egyesült Államok. Vagyis abból, hogy a Jobbik nyomja a „lépjünk ki az EU-ból” politikát, a Fidesz pedig az „utáljuk az uniót”, tévedés levonni azt a következtetést, hogy a magyar választók is ezt akarják.

magyarnarancs.hu: Egyedülálló programpontjuk az is, hogy azonnali euróbevezetést szeretnének. Elbírná ezt az ország?

MCS: Nem elbírná, imádná. Jót tenne a magyar gazdaságnak és a devizahiteleseknek is, a legkönnyebben úgy lehetne őket megmenteni, ha megszűnne az árfolyamkockázat. A maastrichti konvergencia-kritériumok közül valóban egynek nem felelünk meg, az államadósságnak, de akik nálunk korábban léptek az euró-övezetbe, azok sem mindig teljesítettek minden kritériumot, és mégis bevezethették a közös pénzt. Nem az a gond, hogy Magyarország nem tud belépni az euró-övezetbe, hanem hogy az Orbán-kormány nem akar. Ez nem gazdasági döntés, hanem politikai. Orbán nem hajlandó ezt a fajta biztonságot megadni az országnak. Ez egy igazi nemzetellenes vétek.

magyarnarancs.hu: Európai bérfelzárkóztatási programról és alapról beszélnek, illetve kardoskodnak a minimálbérek emelése mellett.

MCS: Jelenleg az EU átlagos gazdasági teljesítményének kétharmadát hozza Magyarország, a béreink színvonala viszont az uniós átlag alig több mint egyharmada. Tehát az, hogy azért olyan alacsonyak nálunk a bérek, mert a gazdaság is rosszabbul teljesít, nem igaz. És nem igazságos, hogy ugyanannál a cégnél, ugyanabban a munkakörben, ugyanannyit dolgozó munkavállaló jóval többet kap Franciaországban, mint például Bács-Kiskun megyében. És nem azért nincs rendben, mert én most épp a szociális populizmus csapdájába tévedek, hanem mert pont az ilyen különbségek megszüntetésére jött létre az Európai Unió. Ez nyilván sok pénzbe kerül, de megéri a Nyugatnak is, hiszen ők meg attól félnek, hogy a kelet-európaiak elöntik a munkaerőpiacaikat. Ebbe az irányba egyébként ma már vannak lépések az EU-n belül is, tehát aki minket populizmussal vádol, nemcsak velünk vitázik, hanem az új európai fősodorral.

magyarnarancs.hu: A szociáldemokrata frakcióba készülnek, holott programjukban vannak liberális elemek is.

MCS: A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéhez kívánunk csatlakozni, az oka egyszerű: a DK balközép párt. Azt vitatnám, hogy a programunk alapján lehetne a liberálisokhoz csatlakozni, a pontok kétharmada szociális és gazdasági ügyekről szól, a fele pedig kifejezetten szociális és bérügyekről. Ez egy klasszikus értelemben vett progresszív balközép program.

magyarnarancs.hu: Egy vitán azt mondta, az egyik legjobb dolog, ami Magyarországgal történt az elmúlt ezer évben, hogy az EU tagja lett, de az Európai Tanács működésével nincs teljesen megelégedve. Mi vele a probléma?

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

MCS: Kettéválasztanám a kérdést. Nagyon elegünk van abból a baloldalon gyakran előforduló jelenségből, hogy még az Európa-pártiak is csak bírálják az uniót. Van Magyarországon egy világos pozíció a jobboldalon: van, aki ki akar lépni, ez a Jobbik, van, aki a pokolba kívánja az egészet, ez a Fidesz. Ezzel szemben rossz az a politika, hogy állandóan „de” kezdetű mellékmondatokban mondjuk el, mi a bajunk ezzel. Nyilván, mint minden ember alkotta mű, az EU rendszere sem tökéletes, de nem ez a kérdés, hanem hogy összességében sikeresnek, vagy kudarcosnak tartjuk-e. Mi sikeresnek tartjuk, és nem akarunk abba a zsákutcába bemenni, amiben nem ritkán a baloldali politika van, azaz, hogy képtelenek vagyunk büszkék lenni a saját teljesítményünkre. A másik fele: a Tanácsról azt mondtam, nagyon átláthatatlanul működik. Hogy mi történik a Tanács ülésén, ami társ-jogalkotó a Parlament mellett, arról még jegyzőkönyv sem készül. Fontos lépés lenne, ha megszűnne a Tanács és helyette létrejönne az Európai Parlamentnek egy második kamarája – ez a klasszikus német modell, ahol az alsóházban ülnek a választott képviselők, a második kamarában pedig a tartományok képviselői. Ezt képzeljük el az EU-ban is. Így egy átlátható rendszer jöhetne létre, a jelenlegi titkolózás helyett.oHogy

magyarnarancs.hu: Az Európai Bizottságnak új elnöke lesz, idén először a frakciók állítottak jelölteket, akik közül az Európai Tanács választ. Hogyan értékeli ezt?

MCS: A dolog nagyon pozitív, de őszintén mondom, csata lesz. Egyre többen mondják a tagállami állam- és kormányfők közül, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a csúcsjelöltek közül fognak jelölni. Ez viszont megengedhetetlen, a Parlament arculcsapása lenne, és ha arcul csaptad a Parlamentet, akkor arcul csaptad az 500 millió európai polgárt is. Ez egy igazi nagy útelágazódás lesz az Unió történetében: a Parlament megszerzi-e magának végre azt a jogot, hogy ő dönt arról, hogy a végrehajtó hatalmat ki vezeti. Ha viszont a Tanács meg meri csinálni azt, hogy nem a csúcsjelöltek közül választ, akkor ott háború lesz, egy intézményi harc a Tanács és a Parlament között. Mi persze a baloldali jelölteknek szurkolunk, de annál, hogy Schulz vagy Juncker lesz-e az elnök, fontosabb, hogy kettejük közül legyen valamelyik, ne pedig olyasvalaki, akit nem neveztek meg előre jelöltként.

magyarnarancs.hu: A DK szerint a Jobbik szavazóival kellene szót érteni és nem a Jobbik vezetőivel, ezért nem vitáznak a párttal. De egy ilyen vitán keresztül nem lehetne őket elérni?

MCS: Ha nyilvános vitára ülünk le a Jobbikkal, akkor teljesítjük azt az álmukat, hogy hivatalosan is a tisztességes demokratikus közösség tagjai közé soroljuk őket. Mi egy újnáci, újfasiszta pártnak tartjuk őket és egy tisztességes országban a tisztességes politikusok egy ilyen pártot politikai karanténban tartanak. Egyetlen kutatás sem igazolja azt a manapság terjedő érvelést, miszerint a Jobbik erősödésének az az oka, hogy nem ültünk le velük egy asztalhoz, ezért nincs igaza az Együtt-PM-nek és az MSZP-nek abban, hogy vitatkozni kell a Jobbikkal. A bojkottpolitika helyett nem párbeszéd politikát kell csinálni, hanem a nem tökéletes bojkottból kell tökéleteset csinálni. Ebből a politikai karanténból nem kiengedni kell őket, hanem a karantén ajtajára fel kell tenni a lakatot. Egyébként pedig abba kellene hagyni a Jobbik-hisztit. Elsősorban ugyanis nem Jobbik- és Vona-veszély van Magyarországon, hanem Fidesz- és Orbán-veszély. A mi életünket elsősorban nem Vona Gábor teszi tönkre, hanem Orbán Viktor. És amikor a Jobbikkal vitatkozunk, akkor azt csináljuk, amit Orbán elképzelt, ez ugyanis az orbáni centrális politikai erőtér politikájának az elfogadását jelenti. Amikor leülünk vitatkozni a Jobbikkal, Orbán hátradől és kér magának még egy kávét.

magyarnarancs.hu: Akkor hogyan lehet megszólítani a Jobbik szavazóit?

MCS: Van sok olyan ügy, amit tabuként kezelt a magyar baloldal az elmúlt néhány évben, és a Jobbik e tabuként kezelt ügyek szélsőséges kifacsarásával tudott magának szavazókat szerezni.  Ezeket az ügyeket nem szabad tabuként kezelni a jövőben, persze úgy, hogy nem fogadjuk el a Jobbik válaszait. Ezek a bűnözéssel, szegénységgel, a társadalmi együttéléssel kapcsolatos ügyek.

magyarnarancs.hu: Mire számítanak az EP-választáson? Azt mondták, elégedettek lennének, ha két képviselőjük bekerülne.

MCS: Két és fél éves párt vagyunk, soha nem indultunk önállóan, ez a DK életében a „first kiss”. Ezért különösen készülünk rá, és azt gondoljuk, jó kampánnyal, jó politikával, jó programmal tud lenni két képviselőnk az EP-ben.

magyarnarancs.hu: Mi történik, ha nem érik el az 5 százalékos bejutási küszöböt? Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem mond le.

MCS: Július 14-re összehívtunk egy nagy pártértekezletet, ott nyilván előfordulhat egy rossz szereplés esetén, hogy úgy döntünk, fel kell ajánlani a lemondásunkat. De nagyon elméleti konstrukcióról beszélünk, mert a DK-nak nyugodtan, problémamentesen meglesz az 5 százalék.

Figyelmébe ajánljuk