Akkora az orvoshiány, hogy urológus orvosjelöltre bíztak egy teljes sürgősségi osztályt

  • narancs.hu
  • 2017. május 26.

Belpol

Sopronban történt, de közel sem egyedi az eset.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportban kért segítséget kollégáitól az az urológus szakorvosjelölt, akit mindenféle szakmai felügyelet nélkül osztottak be éjszakai ügyeletre a sürgősségi osztályon – írja a 168 óra. Az Index cikkéből kiderül, hogy a Soproni Erzsébet Oktató Kórházról van szó.

„A kórházunk sürgősségi osztályán fennálló humánerőforrás-hiányt más osztály és szakma rezidenseinek, szakorvosjelöltjeinek teljes(!) műszakba való bevonásával oldotta meg és kívánja a későbbiekben is megoldani. De itt még mindig nincs vége…

Nem elég, hogy teljes műszak mellett a saját osztályunk engem nem lát, illetve én sem a szakmámat, hanem éjszakai műszakban teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül, (nincs műszakvezető, nincs sürgősségis orvos sem, tehát rajtam kívül zéró orvos) kell nekem, egy urológusnak az egykapus sürgősségi osztályt ellátnom – szól a szakorvosjelölt bejegyzése.”

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint általános gyakorlatról van szó, ami hátráltatja a rezidensek fejlődését választott szakmájukban, és a betegbiztonságot is veszélyezteti. Arra is volt már példa, hogy tragédiába torkollott, amikor egy szakorvosjelölt a kompetenciáját meghaladó feladatot vállalt.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke is elfogadhatatlannak nevezte az esetet a 168 órának nyilatkozva, bár hozzátette, „túlvédeni” sem szabad a rezidenseket.

Figyelmébe ajánljuk