Alföldi Róbert üzenete a Momentumnak: „Fiatalemberek elindultak, és melléjük állt az egész ország”

  • Gera Márton
  • 2017. március 15.

Belpol

A Momentum március 15-ei piknikjén jártunk – Helyszíni beszámoló.

„Egy kiszámítható, egy virágzó és egy modern Magyarországot fogunk építeni!” – mondta Fekete-Győr András a párt ünnepi piknikjén.

A Nagyrét felé véve azt irányt, az egyik sátorból különös ordibálást hallottunk. Interaktív színházi előadás zajlott, a Momentum ünnepi programjának részeként.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A nemrég párttá alakult Momentum a szokottól eltérő március 15-ei rendezvényt szervezett, nem voltak nagy szónoklatok, hosszú követelések, tulajdonképpen semmi különös nem volt, csak egy „ünnepi piknik”, ami talán egy majálisra hasonlított leginkább. Mégis, volt abban valami baromira európai, ahogy fiatalok és idősek együtt társasoztak, fogalmazták újra a 12 pontot, vagy éppen tollasoztak a szabadban.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta a magyarnarancs.hu-nak, hogy mindebben az a politikai szándék húzódik meg, hogy „ünnepeljük március 15-ét, és ne az legyen, hogy kiállunk, és a politikai agendát toljuk át, hanem jöjjön el ide bárki, érezze jól magát a szabadban”. Ugyanakkor ebből nem következik az, hogy a későbbiekben is inkább ilyen rendezvényeket szerveznek demonstrációk helyett, sőt, azt már be is jelentette, hogy

október 23-án valami „gigantikus esemény” várható.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 


Pár száz ember gyűlt össze a délután kettőkor kezdődő pikniken, de elég gyorsan cserélődött a közönség, persze olyan fiatalokkal is szép számban lehetett találkozni, akik leterítettek egy pokrócot, s ott vitatták meg, hogyan lehet sikeres a Momentum.

E kérdés részletes megválaszolására külön sátor szolgált, ahol Donáth Anna, Orosz Anna és Kádár Barnabás, a párt képviselői válaszolgattak az érdeklődőknek. A legtöbben persze azt szerették volna megtudni, mit tervez a jövőben a Momentum, összefog-e esetleg mégis valakivel, amire a válasz megint csak a szokásos volt, hogy összefogás nem lesz, de

ügyek mentén, mint a NOlimpia-kampány során is, együttműködnek másokkal.

A viták a magyar jövedelmi szintről, a szakképzés szerepéről szóltak, de az is szóba került, hogy a Momentum hogyan akar megoldani egy dunaújvárosi útproblémát.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Kicsivel arrébb a TÁP Színház sátrába egyesével lehetett csak bemenni, bár azt senki nem tudta, mi is vár rá odabent. Annyit lehetett hallani, hogy a sátorban azt skandálják: „Ne bántsd a fákat!” A performance, ha elsőre kissé meglepő is volt, azt bizonyította, hogy egy perc erejéig is be lehet valakit vonni egy történetbe, ami éppenséggel a Ligetvédők harcát mutatta meg interaktív formában.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Volt irodalmi és történelmi sátor, ahol nem sokkal öt óra előtt a kisebb csapatok

a harmadik magyar köztársaság 12 pontját fogalmazták meg,

vagyis az eredeti 12 pont szövegét modernizálták és értelmezték a ’89-es viszonyokra. Mellettük meg a családok és a kisgyerekek érezték jól magukat, legalábbis az elkészült, kézzel megalkotott huszárcsákók és kokárdák utáni mosolyokból erre lehetett következtetni. Volt olyan sátor is, ahol Alföldi Róbert és Bródy János mondta el videós üzenetben, mit is jelent neki március 15. Alföldi például úgy fogalmazott: „Fiatalemberek összeültek, elindultak, és aztán valahogy melléjük állt az egész ország. Nem véletlen mondom ezt.”

Este fél hatkor, mintegy zárásként, Fekete-Győr András mondott beszédet. A Momentum számára március 15-e a tettekről, a cselekvésről és felelősség vállalásáról szól – mondta. „1848-ban leraktuk egy modern Magyarország alapjait, március 15-e pedig megmutatta nekünk, hogy

a legsötétebb órákban is van helye a bátor cselekvésnek.

false

 

Fotó: Németh Dániel


’48 tapasztalata, hogy a nemzet képes a saját kezébe venni a sorsát.” A Momentum-elnök arról is beszélt, hogy az ő feladatuk a rendszerváltás befejezése, és egy új reformkor elindítása. „Fel kell számolnunk a közönyt, ami Magyarországon uralkodik. Egy olyan országot akarunk építeni, ahonnan senki sem akar elmenni. Egy kiszámítható, egy virágzó és egy modern Magyarországot fogunk építeni!”

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.