Államosítják a gyakorlóiskolákat is

  • - vgy -
  • 2012. június 27.

Belpol

Futótűzként terjedt az érintett iskolák és egyetemek körében a hír, hogy az egyetemektől elveszik az eddig általuk fenntartott gyakorlóiskolákat. Az oktatási államtitkárság megerősítette értesülésünket.

Hetek óta tart az egyre erősödő szóbeszéd arról, hogy „a gyakorlóiskolákat is államosítják”. Tehát ezentúl nem az az egyetem fogja őket fenntartani, amely hallgatókat küld a pedagógusdiploma megszerzéséhez elengedhetetlen gyakorlótanításra. A pletykák szerint már el is készült az erről szóló törvényjavaslat, bár ezt még nem hozták nyilvánosságra. Az intézkedés egyetlen célja alighanem a közoktatás minden egyéb szegmensében is szorgalmazott központi, minisztériumi kontroll kiterjesztése lehet, ugyanakkor túl azon, hogy egy működő modell leépítésével bizonytalan financiális helyzetet teremt, jelentősen meggyengíti a szakmailag életbevágóan fontos kapcsolatot a felsőoktatás és a fogadóintézmények között.

Az első problémák márciusban jelentkeztek, amikor kiderült, hogy az ELTE az őt ért megszorításokat kénytelen továbbterhelni gyakorlóiskoláira, felborítva költségvetésüket és bizonytalanná téve működésüket. A Radnóti Gimnázium gyűjtése és anyagi helyzetének átmeneti stabilitása be is járta a sajtót akkoriban, de az érintett iskolák (az ELTE esetében a gimnáziumok közül az Apáczai és a Trefort érintett még) távlati finanszírozása továbbra is bizonytalan.

Erre hívta fel a figyelmet a Rektori Konferencia június 20-án kelt állásfoglalása a gyakorlóiskolákról, melyben a rektorok a kiszámítható finanszírozás garanciáit kérik a kormányzattól. A levélben ugyanakkor furcsa módon minden előzmény nélkül szóba kerülnek a fenntartás kérdései is. A levél – látszólag minden apropó nélkül – leszögezi a tényt, hogy „az állami és egyházi gyakorlóiskolák fenntartói az eddig bevált és jól működő gyakorlat szerint továbbra is a felsőoktatási intézmények”. A levél zárlatában ráadásul a pénzügyi stabilitás biztosítása mellett azt is kéri a Rektori Konferencia az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy „az új törvényi szabályozás adta keretek szerint továbbra is biztosítsa az állami (egyházi) gyakorlóiskolák fenntartásában a felsőoktatási intézmények fenntartói jogosultságait” – mindezt anélkül, hogy e jogosultságokat bárki hivatalosan elvitatta volna. Egyes értelmezések szerint a levél megpróbált elébe menni a kiszivárgott döntésnek.

Kerestük az ügyben az oktatási államtitkárságot is, és Gloviczki Zoltán helyettes államtitkártól a következő választ kaptuk: „A gyakorlóiskolák eddig is állami fenntartásúak voltak. Minden további velük kapcsolatos intézkedés az intézményvezetők tájékoztatása mellett történt és történik. A gyakorlóiskolák finanszírozása a közvetett egyetemi támogatás helyett valóban központi költségvetési irányból fog érkezni.”

Figyelmébe ajánljuk