Novák Előd holokauszttagadást követett el

Állítólag

  • narancs.hu
  • 2012. november 29.

Belpol

„A magyar kormány a leghatározottabban elítéli Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője parlamentben tett kijelentését. A kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól” – reagált a kormányszóvivői iroda kedden Gyöngyösi Mártonnak a parlamentben elhangzott antiszemita mondataira.

Most itt a helyzet! Novák Előd, a Jobbik alelnöke és parlamenti képviselője mai sajtóközleményében holokauszttagadást követett el.

Érti a viccet

Novák Előd


Novák Előd

Fotó: MTI

Novák Előd még szerda este kért minden parlamenti képviselőtől e-mailben tájékoztatást arról, hogy a magyaron kívül rendelkezik-e más állampolgársággal. A válaszokra Novák Előd 30 napos határidőt adott. A jobbikos képviselő Péterfalvi Attila állásfoglalására hivatkozott: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke megerősítette Jóri András adatvédelmi biztos korábbi kijelentését, amely szerint az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat közérdekből nyilvános személyes adat, így az erre vonatkozó tájékoztatást a képviselők kötelesek bárki számára megadni.

Ertsey Katalin, az LMP képviselője a Facebook-oldalán reagált a „kérésre”: „Rég köztudott, hogy izraeli–piréz állampolgár vagyok, magyar állampolgárságomat vásárlás útján szereztem be, kevéssel a jelöltségem előtt.”

Noha Ertsey viccnek szánta válaszát, Novák Előd mégis komolyan vette, mert ma már sajtótájékoztatón szólította fel őt a lemondásra, mivel „eltitkolta izraeli állampolgárságát”. Ertsey ezt követően az Indexnek azt nyilatkozta, hogy Novák félreértette ironikus szavait. (Novák kérésére az első válaszadó Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, fideszes képviselő volt, aki közölte: nincs a magyaron kívül más állampolgársága. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig szintén ironikus választ adott Novák Elődnek: ő vatikáni állampolgárnak vallotta magát.)

A jobbikos képviselő erre közleményt bocsátott ki: „Értettem én a viccet, csak nem szeretem, ha hazánk Izrael általi gyarmatosításáról van szó – röviden így foglalható össze Ertsey Katalin LMP-s képviselő humorosnak szánt, de az adatvédelmi biztos szerint törvénysértő válasza a közérdekű adatigénylésemre” – írta.

Kimerít

A közleményt így folytatja a képviselő: „A Simon Perez izraeli államelnök által meghirdetett felvásárlásunk kapcsán legalább olyan morbid humorizálni, mint amilyen az MSZP-s politikusbűnöző Zuschlag János elhíresült vicce volt a Terror Háza előtt a hidegben, miszerint a zsidók legalább nem fáztak, amikor állítólag »befűtöttek« nekik.”

Állítólag. A holokauszttagadást látszólag Zuschlag követi el, de erről valójában szó sincs. A Terror Háza előtt 2004 októberében ugyanis szó szerint ez hangzott el Zuschlag és Marsovszky Balázs, a FIB-ISZ akkori elnöke részéről:

Marsovszky Balázs: Gondold el, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szeren..., szegény...
Zuschlag János: Á, nekik már nem volt hideg. (Nevet.)
Marsovszky Balázs: Hülye!

Vagyis a Novák-közlemény legutolsó tagmondata már nem Zuschlag-idézet, abban nem hangzott el sem befűtés, sem állítólag. Ez a Jobbik alelnökének saját állítása, múltértelmezése.

Novák Előd nyilatkozata kimeríti a holokauszttagadás büntetőjogi tényállását – mondta a magyarnarancs.hu-nak Fleck Zoltán jogász. Fleck hozzátette, hogy ha valaki feljelentést tesz egy ilyen ügyben, és az ügy bíróság elé kerül, akkor annak a ténye, hogy a holokauszttagadást egy parlamenti képviselő követte el, ráadásul nagy nyilvánosság előtt, lényeges körülménynek számít. A bírónak mérlegelnie kell továbbá, hogy az elkövető vajon tudatában volt-e annak, amit cselekszik, vagy sem. (Novák mentális állapotát eddig senki nem kérdőjelezte meg.) A holokauszttagadást büntető törvény Magyarországon 2010-ben lépett hatályba. Azóta egyetlen eset volt, hogy a törvény alapján ítéletet hoztak valaki ellen. Idén júniusban a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon egy év hat hónap, háromévi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte N. Györgyöt, aki 2011. október 23-án, a „Nem tetszik a rendszer” demonstráción magasba tartott egy táblát, melyen héber nyelven „a holokauszt nem történt meg” felirat volt olvasható.

Novák Előd magyar nyelven, nagy nyilvánosság előtt kérdőjelezte ma meg a holokauszt valóságosságát. Ha a magyar kormány valóban komolyan gondolja, amit keddi közleményében állít, akkor csak egyetlen út áll előtte: és az, feljelentéssel a kézben, egyenesen a rendőrségre vezet.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.