Ami a mobilszolgáltatók marketingcsatája mögött van - Gyorsasági verseny

Belpol

Látszólag egy óriásplakát miatt feszül egymásnak hetek óta a T-Mobile és a Vodafone, pedig a mobil adatforgalmi sebességről szóló vita alapvetően meghatározhatja a következő évek piaci viszonyait is.
Látszólag egy óriásplakát miatt feszül egymásnak hetek óta a T-Mobile és a Vodafone, pedig a mobil adatforgalmi sebességről szóló vita alapvetően meghatározhatja a következő évek piaci viszonyait is.

A marketingcsörte egy tavaly év végi Vodafone-hirdetés apró betűs szlogenje - "Magyarország leggyorsabb hálózata" miatt kezdődött, amire a két cég marketing- és jogászcsapatain kívül ma már aligha emlékszik bárki is. A Vodafone kommunikációjában azonban januárra meghatározóvá vált ez az üzenet, amit a T-Mobile (illetőleg a Magyar Telekom) azóta egyre vehemensebben próbál cáfolni. A február közepén indított Vodafone-reklámkampány óta a felek a nyilvánosság előtt is harcban állnak. Az átlagos felhasználó ugyanakkor az üzeneteken túl - vagyis hogy mindkét szolgáltató "a leggyorsabbnak" hirdeti magát - nem sokat ért az egészből. Legfeljebb az világos, hogy a T-Mobile egy évek óta használt, korábban mindhárom mobilszolgáltató által elfogadott és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), (illetve korábban az elődje) kontrollálta módszertanra hivatkozik, míg a Vodafone egy német cégtől megrendelt vizsgálat eredményeire.

Stratégia és taktika

A szektorban kialakult status quo a dolgok jelenlegi állása szerint érdemben alig befolyásolható: mára sem az eladott mobiltelefonok számában, sem a tarifacsomagok árképzésében nem maradt piacrendező potenciál, a szolgáltatók piaci részesedése jószerivel változatlan. Csupán egyetlen szegmensben produkálható komoly, két számjegyű (18-20 százalékos) éves növekedés: a mobil adatforgalomban. (A növekedési rangsorban ezt a fizetős tévépiac egy számjegyű emelkedése, illetve a vezetékesinternet-használat 1-2 százalékos bővülése követi.)

A szolgáltatók emiatt arra készülnek gőzerővel, hogy a mobil adatforgalommal biztosítják az igazi bevételnövekedést (erről lásd bővebben Ötéves terv című keretes írásunkat). Ezt a magyar piacra, vagyis az 1,3 millió mobilinternetes SIM kártyára vetítve évente több százezres előfizetői növekedés prognosztizálható - és a mobilszolgáltatók felől nézve egyáltalán nem mindegy, hogy ebből melyikük mennyivel részesedik. Nem csak a bevételek miatt; ha - akár egy éven belül - a gyors adatforgalomra profilírozott negyedik generációs (ún. 4G) hálózatok megépítésébe kell fogniuk, tudniuk kell, hogy mekkora infrastruktúrára tervezhetnek. A nyugat-európai és tengerentúli piacok tapasztalatai azt mutatják, hogy elsőként és tömegesen azok indulnak el a 4G felé, akik a 3G-t is használták. És bár idehaza jelenleg a 3G előfizetésére puhítják a népeket - egy új fogyasztói kategóriát teremtve ezáltal -, hosszú távon ez határozza meg a szolgáltatók pozícióját.

Mobilnet és sebesség

A honi mobilnethasználat két jellemző formája alakult ki: a jelenleg nagyobb bevételt termelő, számítógépes csatlakozáson alapuló "mobilinternet", illetve az ún. "kézi internet", ami az okostelefonok sokrétű adatkapcsolatán és -forgalmán alapszik. A kettőt teljesen eltérő felhasználói közeg és mód jellemzi, és bár jelenleg a vezetékes net felől érkezők generálnak nagyobb adatforgalmat, az okostelefon-piac épp a tavalyi utolsó negyedévben robbantott, és növekedési dinamikája jelenleg is sokkal erősebb. Az okostelefonok áresése miatt e szegmens a 2009-es tízszázalékos mobiltelefon-piaci részesedésről tavaly decemberre 40 százalékra nőtt. Mindkét mobilnetes csomag felhasználóinak mintegy fele a T-Mobile ügyfele. (A mobilinternetes piac aktív előfizetések szerinti megoszlásában a Vodafone 28, a Telenor 23 százalékot mondhat magáénak.) A mobilnethasználók elsősorban a sebesség alapján ítélik meg a szolgáltatás minőségét. Így már érthető, hogy a Vodafone miért nem például a lefedettséggel vagy az előfizetői számmal reklámozta magát. És az is világos, hogy amikor a sebességi adatokat helyezte marketinghadjárata középpontjába, az miért érintette érzékenyen a T-Mobile-t. (Az NMHH tavalyi adatai szerint a T-Mobile 3G-adathálózatára a 2453/818 kbps le-/feltöltési sebesség a jellemző, a Vodafone-éra pedig 1415/381 kbps. A Telenor mindkét értéke lényegesen kisebb, vélhetően ez a magyarázata annak, hogy e vitába nem szállt be.)

Mivel e területen a T-Mobile jár legelőrébb, a Vodafone éppen időben támadott ahhoz, hogy ebben a versenyszámban labdába rúghasson: hiszen a 4G elindításáig csökkentenie kell a kettejük közti különbséget. A piacot jól ismerő forrásunk szerint a sebességkampány ezért legfeljebb 3-4 hétig lesz intenzív; a felek 80-100 millió forintot elköltenek reklámra, hogy üzenetüket a köztudatba verjék. Ha a két cég magatartása racionális marad, a vita március végére elcsitul, ám a Vodafone várhatóan más frontot nyitva lép majd föl a T-Mobile kihívójaként.

Ötéves terv

Az idei barcelonai Mobil Világkongresszusra (2011. február 14-17.) időzítve jelent meg a Cisco tanulmánya, amelynek alapján a két magyar szolgáltató közti vita valódi tétje is érthetőbb. A prognózis szerint 2015-ben a világ mobil adatforgalma a tavaly mért 237 petabyte-ról több mint huszonhat és félszeresére növekszik. (Egy petabyte picivel több, mint egymillió gigabyte; egy ekkora méretű hd minőségű videó szünetek nélküli megtekintése több mint 13 évet venne igénybe.) Az évente lényegében duplázódó adatmennyiség nem egészen öt év múlva eléri a 6300 petabyte-ot, amit 5,6 milliárd darab személyes használatú mobileszköz mellett másfél milliárd gép-gép közti vezeték nélküli adatforgalom generál.

A prognózis szerint a mobil videoforgalom a jelenlegi, közel 50 százalékos arányról a kétharmadosig nő. Ennek biztosítására a szolgáltatóknak folyamatos, nagyléptékű infrastrukturális fejlesztéseket kell végezniük, és több más tényező mellett az adatforgalmi sebesség drasztikus emelése is szükséges. Noha az átlagos mobilhálózati sebesség 2009-hez képest mostanra megduplázódott, öt év alatt a jelenlegi tempó tízszeresére lesz szükség. Kelet-Közép-Európa a most világátlagot jelentő 215 kbps-os sebességnek alig több mint felét (117 kbps) produkálja, de a Cisco előrejelzése szerint az elkövetkező években lehetséges a hátrányok mérséklése.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza

Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja. Nemcsak előttünk: az egykori szovjet tömb valamennyi, 1990-ben szabaddá vált országa előtt.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.