Az áfacsökkentés és a CSOK nagy nyertese – Garancsi megint a tutiban

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. jan. 27., 16:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A miniszterelnökhöz közel álló Garancsi István lehet az egyik legnagyobb nyertese az állam által gerjesztett építőipari fellendülésnek. A Kopaszi-gát melletti beépítetlen területen lakások ezreit húzhatja fel a dúsgazdag vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég úgy, hogy az áfacsökkentéssel milliárdok maradhatnak az építőnél. A legfrissebb Narancsból ajánljuk.

A közelmúltban derült ki, hogy a Market Csoporthoz tartozó Market Asset Management Kft. és a River Dunainvest Kft. megvásárolta a Kopaszti Gát Kft.-t, és így hozzájutott ahhoz az 56 hektáros területhez, amelyen Budapest egyik legnépszerűbb parkja és egy hatalmas, beépítetlen terület található. Az új vevők között többségi tulajdonosként ott van Garancsi István, a miniszterelnök bizalmasa, a Videoton FC tulajdonosa, aki építőipari gigacégével minden eddiginél sikeresebben szerepel az állami közbeszerzéseken. Azt nem tudni, hogy Garancsiék pontosan mennyiért vették meg a területet a portugál vállalatcsoporttól, de az kiderült, hogy a vásárláshoz az állami Eximbanktól kaptak euróhitelt, nagyjából 16,5 milliárd forint értékben.

false

 

Fotó: Beliczay László / MTI

Elég valószínű, ha nincs a jó fideszes kapcsolat, akkor az új befektetők nem jutottak volna hozzá egy ekkora állami hitelhez, de a lakáspiacot nagymértékben meghatározó kormányzati döntések miatt is érdemes megvizsgálni a tulajdonosváltást. A tavaly decemberben bejelentett – 22 százalékos – építőipari áfacsökkentést és a 10 plusz 10 millió forintos otthonteremtési támogatás (CSOK) bevezetését meglovagolva Garancsi Istvánék Budapest egyik legértékesebb beépítetlen részén olcsóbban alakíthatnak ki sokat érő lakásokat, és a CSOK miatt várhatóan gyorsabban is értékesíthetik azokat.

A terület megvételéről már hosszú ideje tárgyaltak, a kérdés csak az: a régi tulajdonosok mennyire voltak tisztában azzal, hogy az országban – főleg Budapesten – hamarosan hatalmas lesz a kereslet az új építésű lakásokra. Ha nem voltak jól informáltak, akkor az új tulajdonosok a valós értéknél akár olcsóbban is hozzájuthattak a területhez, hiszen az értékesítő Mota-Engil és társai minden bizonnyal feljebb nyomják az árakat, ha pontosan tudják, mire készül a Fidesz-kormány.

A Kopaszi-gát és a mellette lévő beépítetlen terület zűrös tulajdonosváltásairól, az emiatt kialakult korábbi politikai adok-kapokról, és arról, hogy Garancsiéknak miért is lehet ekkora biznisz pont ide lakásokat építeni, a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashat bővebben.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. jan. 27., 16:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1 Cyrano
    Cyrano
    2016. január 27., szerda 20:50
    Remek. Ha beépítik a Kopaszi-gátat, akkor egész Lágymányos levegője megy a lecsóba. Ugyanis eddig ez volt a szélcsatorna. Tekintve a nyugati szélirányt, ezzel tisztult ennek a területnek a levegője. Így meg majd a Fehérvári útról, a Szerémiről (ami amúgy a környezetvédők lelkén szárad), a Budafoki útról szépen visszaterelődik a szmog.
    Érdeklődöm, hol a bánatos faxban van ilyenkor a Levegő Munkacsoport meg a nagy környezetvédő hős?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország