„Az EU-támogatások nem arra valók, hogy jutalomként osztogassák őket a pártembereknek”

  • narancs.hu
  • 2018. március 19.

Belpol

Az EP-bizottság elnöke is szeretné, ha a kormányfő végre tisztázná, hogy semmi köze az OLAF által felhozott vádakhoz.

Közös érdekünk, hogy az EU-s támogatások felhasználására ne vetődjön a gyanú árnyéka. Ezért azt hiszem, hogy egy valódi nyomozás a magyar ügyészség részéről igenis hasznos lenne, még a Fidesz számára is – mindezt Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke nyilatkozta az Azonnali.hu-nak adott interjújában.

Arra a vádra, hogy a kormány szerint a vizsgálattal beleavatkozik a magyar választási kampányba, Gräßle úgy fogalmazott: „Sem értük, sem ellenük nem teszek semmit. Nekem az a feladatom, hogy az uniós pénzek elköltésének hatékonyságát ellenőrizzem. Azt gondolom, hogy az eddigi tevékenységem éppen hogy jót tesz a Fidesznek – egy politikai pártnak, egy miniszterelnöknek saját jól felfogott érdekében áll, hogy minél gyorsabban és alaposabban feltárjon egy ilyen ügyet. Neki is fontos lenne, hogy egy érdemi vizsgálat során kiderüljön: semmi köze az OLAF által felhozott vádakhoz. Szlovákiában most nagyon jól látjuk, hogy mivé lesz egy olyan állam, amely falaz ezeknek az ügyeknek, eltusolva őket. Aki a Fidesznek jót akar, azt tanácsolja nekik: derítsék ki, mi történt. És higgyék el, én jót akarok nekik.”

Gräßle fontosnak tartja, hogy olyan tagállamok legyenek az Európai Unióban, akik a rendelkezésükre álló uniós forrásokat országuk hosszú távú fejlődésének szolgálatába állítják. „Azt szeretném, hogy az EU-pénzekből olyan polgármesterek által irányított városok is részesüljenek, akik nem a kormánypárt színeiben lettek megválasztva. Szeretném, ha lenne valódi növekedési és fejlesztési programja az országnak. Az EU-támogatások nem arra valók, hogy jutalomként osztogassák őket a pártembereknek. Ezen gyakorlat felszámolása az unió minden tagországának érdeke, és érdeke minden érett demokráciának is.”

Arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy megvonják a kohéziós pénzeket egy olyan országtól, amely nagy ívben tesz az OLAF jelentéseiben megállapított problémákra, a politikus azt mondta, ha csaláshullámot észlelnek, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?