Az új Esztergom – Polgármester vs. fideszes többség Siófokon

  • Magyar Krisztián
  • 2015. július 6.

Belpol

Siófokon tavaly október óta harcol egymással az új polgármester és a testület többségét adó Fidesz. Sorra derülnek ki az előző ciklus botrányos visszaélései, nemrég a kormánypárt frakcióvezetője is lemondott. A helyi Fidesz szerint minden rendben van.

Balázs Árpád (Fidesz) tavaly október 13-ig húsz éven át vezette a várost, hosszú idő óta egyértelmű jobboldali többségű testülettel. Utóbbi nem változott, ám a városvezetőnek mennie kellett. A függetlenként induló Lengyel Róbert tavaly októberben több mint 62 százalékot kapott – pedig Balázs semmit nem bízott a véletlenre. Szinte az összes helyi médium őt és a Fideszt tolta, és mit ad isten, éppen a választások hétvégéjén rendeztek halfesztivált a városban, amelyen Balázs Árpád személyesen biztathatta a helyieket arra, hogy szavazzanak rá. Lengyel hiába szeretett volna egy standot a fesztiválon, nem kapott rá engedélyt, így a rendezvénytől néhány sarokra süthetett keszeget bará­taival és a támogatóival. A halfesztivál harmadik napjára már megvolt a forgatókönyv: az esti koncert kellős közepén a Fő téren ünnepeltette volna magát Balázs, miután kiderül, hogy újabb cikluson át vezetheti Siófokot. Lengyel azonban nem várt fölénnyel győzött a választáson, noha a Fidesz a nyolc egyéni választókerületből hetet elhozott. Egy forrásunk így emlékezett a választás éjszakájára: „Sose felejtem el azt a pillanatot, amikor Balázs Árpád elindult, hogy gratuláljon a győztesnek. A két csapat egymástól nem messze bérelt magának helyet, de a Fidesz végül csak nagyon visszafogottan ünnepelt. Már sötét volt, amikor a volt polgármester leszegett fejjel elindult, bement Lengyel Róberthez, kezet fogott vele, majd megfordult, és eltűnt a sötét úton. Látszott rajta, hogy még ő maga sem hitte el, mi történt.”

Bihari Puhl Lebente alkotása Balázs Árpádról

Bihari Puhl Levente alkotása Balázs Árpádról

 

A siófoki közéletben otthonosan mozgók szerint Balázs Árpád fejében meg sem fordult, hogy ­vereséget szenvedhet, jóllehet a ­környezetében lévők érzékelték az elégedetlenséget. Sokaknak az sem tetszett, ahogyan a Fidesz a kampányban megpróbálta lejáratni Lengyel Róbertet. Amint a város volt rendőrkapitánya bejelentette, hogy indul a polgármesteri székért, jött a szokásos karaktergyilkolás: a helyi kormánypárti politikusok kritizálni kezdték régebbi rendvédelmi tevékenységét, próbálták összemosni a baloldallal, és arra is utaltak, hogy veri a nőket: „Mi a véleménye és a személyes hozzáállása a nők elleni erőszakkal kapcsolatban? Alkalmas olyan ember közszereplőnek, a város első emberének, aki nőket súlyosan bántalmaz?” – olvasható az egyik akkori hivatalos Fidesz-közleményben. A sokszor nevetségessé vált lejárató kampány mellett az is hozzájárulhatott Balázs Árpád vereségéhez, hogy a helyiek között elterjedt, hogy a volt polgármester és köre nem tűri a kritikus hangokat, aki beszól, könnyen elveszítheti az önkormányzati, illetve a városi fenntartású intézményekben betöltött állását. A volt városvezető korábbi kabinetjének egyik tagja arról mesélt lapunknak, hogy miután az önkormányzat egyik vezető tisztségviselőjével összetűzésbe keveredett egy „őszinte megjegyzés” miatt, áthelyezték, majd nem sokkal később megszüntették azt a munkakört, amelyben dolgozott. „Nem egy ilyen esetről hallottunk, különösen Balázs polgármesterségének utolsó éveiben vált jellemzővé az, hogy nem tűrték a belülről érkező kritikus hangokat” – mesélte forrásunk, aki szerint a Siófokon élőknek az is feltűnt, hogy a korábbi városve­zető már nem kommunikál a választópolgárokkal, annak ellenére sem, hogy régebben épp a közvetlenségéért kedvelték a helyiek.

Minimális mozgástér

A helyhatósági választások után rögtön világossá vált, hogy a független polgármester és a többséget adó Fidesz-frakció (11 képviselői helyből 7 lett az övék) álláspontja eltér a város vezetését illetően. A Fidesz nem volt hajlandó elfogadni Lengyel Róbert javaslatát az alpolgármesterre és a külsős bizottsági tagok névsorára. Utóbbi esetben a Fidesz ajánlását – benne számos pártközeli emberrel – szavazta meg a testület, míg az alpolgármesterekről kötött kompromisszum értelmében a kormánypárti képviselők elfogadták Lengyel Róbert második javaslatát a főállású alpolgármester személyére. Cserébe a Fidesz is jelölhetett egy embert, a függetlenként bejutott Hamvas Csaba Pétert. Hamvas az utóbbi időben leginkább a kormánypárti frakció álláspontjával ért egyet.

A kezdeti fideszes erődemonstrációt követően sokaknak úgy tűnt, Siófok lehet az új Esztergom, ahol a független Tétényi Éva polgármestersége idején (2010–2014) gyakorlatilag működésképtelenné vált a város egyebek közt azért, mert a Fidesz ott tett keresztbe a városvezetőnek, ahol csak tudott (lásd: Magára maradt, Magyar Narancs, 2014. szeptember 4.). Az, hogy a Balaton-parti településen ez még nincs teljesen így, főleg a polgármester türelmének köszönhető, és annak, hogy a helyi kormánypártiak ugyan próbálják szűkíteni a városvezető mozgásterét, de azt nem olyan minősíthetetlen stílusban teszik, mint egykor esztergomi párttársaik.
A konfliktus így is nyilvánvaló: a siófoki Fidesz-frakció egyik első dolga az volt, hogy Lengyel Róbertet szinte az összes jelentősebb, önálló hatáskörben hozható döntési jogkörtől megfosszák; az önkormányzat tulajdonosi jogköreit a testületre, illetve a fideszes vezetésű és többségű pénzügyi bizottságra ruházták. A korábbi évekkel és az általános gyakorlattal szemben a polgármesternek minden szerződéskötéshez és -módosításhoz, a kötelezettségvállalásokhoz és a személyi ügyekhez is testületi jóváhagyásra, továbbá a pénzügyi bizottság elnökének ellenjegyzésére van szüksége. A fideszesek szerint nem korlátozzák a városvezető jogait, csak „visszavették azokat a hatásköröket, amelyek a törvény értelmében a képviselő-testületet illetik”. Az elmúlt ciklusokban sosem vélték túlzónak az akkori polgármester jogkörét, sőt, Balázs Árpád munkájával annyira meg lehettek elégedve, hogy a tavaly októberi alakuló ülésen még megszavaztak neki és helyettesének két-, illetve másfél millió forintot végkielégítés jogcímén.

A csókosok szemétdíja

Amikor az új polgármester kijelentette, hogy szeretné átvilágíttatni az önkormányzat és a városi cégek korábbi működését, a kormánypárti képviselők úgy tettek, mintha ezt támogatnák. Ma már viszont látható, hogy próbálják megakadályozni a feltáró munkát. Pedig kétes ügyletek minden bizonnyal voltak, ezt mutatják az eddig napvilágot látott részletek is. Rögtön feljelentéssel végződött az az ügy, amelynek során kiderült, hogy 2014-ben 150 kivé­telezett személy a térség hulladékgazdálkodását végző cégnek semmilyen szemétszállítási díjat nem fizetett. A listán szerepelt az előző képviselő-testületből majdnem mindenki, és információink szerint a korábbi polgármester, illetve önkormányzati cégek vezető munkatársai is. Lengyel Róbert lapunknak elmondta, hogy minderre a hulladékgazdálkodást is végző, 50 százalékig Siófok tulajdonában lévő cég új vezetője hívta fel a figyelmét, mégpedig úgy, hogy megkérdezte: ő is igényt tart-e a kedvezményre. „Természetesen jeleztem, hogy nem szeretnék élni ilyen és ehhez hasonló kiváltságokkal, de egészen meglepődtem, hogy az említett listán csaknem százötvenen szerepeltek. A térségi hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás elnö­keként feljelentést is tettem az ügyben, mert azt gondolom, hogy azok, akik erről a listáról döntöttek, nem jól kezelték a vagyont. Ha bebizonyosodik a felelősség, mindent az utolsó forintig vissza fogok perelni” – hangsúlyozta Lengyel, aki kiemelte, hogy milyen nagy volt a felháborodás a városban, amikor ez kiderült.

Lengyel Róbert

Lengyel Róbert

 

A volt polgármesternek és a Fidesznek az sem jöhetett jól, hogy 2011-ben Balázs Árpád és kísérete közel 3 millió forintot költött a város kasszájából egy amerikai utazásra. A kaliforniai testvérváros csak Balázst és a feleségét hívta meg, de a siófokiak úgy gondolták, kibővítik a delegációt, így többek között ott volt a polgármester gyermeke is, az akkori alpolgármester és a felesége, önkormányzati képviselők és a családtagjaik, és az egyik önkormányzati intézmény vezetője. Úgy tudjuk, a repülőjegyet nem, de a szállás- és vízumköltségeket, valamint a járműbérleti díjakat is a város pénzéből fizette a kilencfős delegáció. Emiatt is feljelentést tett Lengyel Róbert, információink szerint a rendőrség a közelmúltban foglalt le néhány iratot, ám a nyomozást nehezíti, hogy az elvileg korábban iktatott papírok egy része nem található meg a hivatalban.

A legnagyobb botrány a Balaton-parti Kft. átvilágítása miatt tört ki. A strandok üzemeltetésével, ingatlankezeléssel és -hasznosítással is foglalkozó önkormányzati tulajdonú cég múltbéli gazdálkodását feltáró vizsgálat elindítását a Fidesz-frakció tavaly támogatta, ám a jelentés áprilisi elkészülte óta nem hajlandó érdemben tárgyalni róla. Az összefoglaló még nem nyilvános, de úgy tudjuk, több szabálytalanságot és bűncselekménygyanús ­korábbi ügyletet, például sikkasztásra utaló jeleket is feltárt. A Fidesz-frakció a májusi testületi üléseken egyszerűen levetette a napirendről a jelentés megtárgyalását. Indoklásuk szerint azért, mert a vizsgálat „egyoldalú volt, hiányos és a gondos szakmaiságot nélkülöző”, majd bejelentették, ők inkább az Állami Számvevőszéket kérnék meg az átvilágításra. Mindez – a cég korábbi ügyeire is rálátó helyi forrásunk szerint – csak műbalhé a kormánypárti képviselők részéről, akik vélhetően tisztában vannak azzal, hogy a Balaton-parti Kft. az előző városvezetés egyik kifizetőhelye lehetett. Lengyel a jelentés alapján többrendbeli bűncselekmény gyanúja miatt májusban feljelentést tett, és a rendőrség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Balaton-parti Kft. gazdálkodása után.

Szintén városházi forrásainktól tudjuk, hogy a Balaton-parti Kft.-t – más önkormányzati cégekkel együtt – az előző városvezető arra is használta, hogy azon keresztül finanszírozza a legutóbbi kiírásban az NB II-ben szereplő FGSZ Siófok labdarúgócsapatát. A most kieső helyen végző csapatnak – amely talán mégis maradhat a másodosztályban – úgy folyósíthattak jelentős pénzeket, hogy a városi költségvetésből először önkormányzati cégeknek utaltak, azok pedig leszerződtek a klubot üzemeltető kft.-vel. Bár az önkormányzatok elvileg közvetlenül nem támogathatják a profi klubokat, értesüléseink szerint 2014-ben 100 millió forintnál is magasabb lehetett az az összeg, amit az önkormányzat különböző módszerekkel a csapatnak folyósított. Ezt a gyakorlatot beszüntette a jelenlegi polgármester, de idén májusban egy testületi döntés még született arról, hogy muszáj utalni a csőd szélén táncoló klubnak. Mivel a klub üzemeltetője több hónapja nem tudott fizetni a játékosainak, segítséget kért az önkormányzattól. A városvezető nem volt hajlandó pénzt adni erre, de a Fidesz elintézte: a párt új frakció­vezetője, Szajcz Adrián javaslatára és képviselőtársai hozzájárulásával az utánpótlás támogatására biztosított 55 millió forintból 27,5 milliót átcsoportosítottak úgy, hogy azt a felnőttcsapatra lehessen fordítani.

Az FGSZ Siófok első embere a tavalyi választások után személyesen is felkereste a polgármestert azzal a kéréssel, hogy a város a korábbi módszerekkel továbbra is támogassa a futballcsapatot. Miután ezt Lengyel Róbert elutasította, a Fidesznél kezdtek kilincselni a klubvezetők. Nem meglepő, hogy a szezon végén szervezett szurkolói ankétra a fideszes városatyákat és az országgyűlési képviselőt is meghívták, a polgármestert viszont nem. Úgy tudjuk, e fórumon többször is céloztak arra, hogy a városi támogatások kiesése miatt szerepelt rosszul a csapat. A klubnál azért van minek örülni, hiszen a siófoki aréna felújítására is akad pár százmil­liója az államnak. A korábbi elképzelés az volt, hogy a 600 milliós központi forráshoz még 400-at hozzátesz a város, de ezt Lengyel Róbert és az új testület megvétózta. Új terveket kell készíteni, az építkezést állami pénzből kell megoldani.

Balázst is betolták

A fenti ügyek és egy fontos személyi kérdés is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a siófoki Fidesz egysége megbomlott. Bár ezt a párt több fórumon is tagadta, helyi forrásaink állítják: Szamosi Lóránt májusban azért mondhatott le a frakció éléről, mert nem értett egyet néhány fideszes állásponttal. Amikor idén márciusban nyilvánosságra került a szemétszállítási VIP-lista, a Fidesz azon képviselői, akik nem voltak benne az előző testületben, és így nem is lehettek a kedvezményezettek között, kijelentették: etikátlannak tartják a kivételezést. Szamosi Lóránt azt kérte, hogy mindenki fizesse be az elmaradt számlákat, és az érintett frakciótagokat írásban szólította fel ar­ra, hogy maguk kezdeményezzék a szemétszállítási díj utólagos megtérítését. A frakcióvezető lemondásához végül egy személyi ügy vezethetett: az egyik májusi testületi ülésen arról kellett döntenie a képviselőknek, hogy a 44 százaléknyi tulajdoni hányaddal rendelkező Siófok kiket javasoljon a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tisztújító közgyűlésén. Lengyel Róbert polgármester listáját a hajózási cég vezérigazgatói posztjára, a felügyelőbizottságba és az igazgatóságba, a Fidesz lesöpörte az asztalról. Az egyik kormánypárti képviselő előállt egy másik javaslattal, de úgy tűnt, hogy e névsort nem mindenki ismerte a Fideszből, vagy legalábbis nem mindenki értett vele egyet. A nevek között szerepelt az előző városvezetőé is, Balázs Árpádot a Bahart igazgatóságába ajánlották. Ez már sok lehetett Szamosinak, aki állítólag nem is szavazott a napirendi pontnál – bár a többség így is meglett –, és pár nap múlva lemondott frakcióvezetői pozíciójáról. A helyi ügyekre rálátó több forrásunk szerint is ez egy háttérből, egyenesen Balázs Árpád köréből irányított döntés lehetett, amellyel nem tudott egyetérteni a volt frakcióvezető.
A helyi Fidesz a közleményében ezt cáfolja: eszerint Szamosi, aki a Somogyi TISZK vezetője, munkahelyi elfoglaltságai miatt mondott le a képviselőcsoport vezetéséről. Az új frakcióvezető Szajcz Adrián lett, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Witzmann Mihálynak a titkára és a ­siófoki Fidesz elnöke.

A siófoki polgármester így jellemezte lapunknak a városban kialakult helyzetet: „Jelenleg ez inkább ilyen húzd meg, ereszd meg állapot. Kétségkívül elég egyedi és nehéz a szituáció, de azt gon­dolom, nem lehetetlen így sem a közös munka. Működik a város, bármekkora az ellenszél, mert a józan kompromisszumokat megkötöm. Tőlem tisztességtelen dolgot nem is lehet kérni: ami belefér az értékrendembe, és úgy érzem, hogy a város érdekét szolgálja, abba hajlandó vagyok belemenni. Ezenfelül más szempontok kiszolgálását ne várja tőlem senki.” Mint megjegyezte, tudja, hogy a jelenlegi állapotok nem tesznek jót Siófoknak, de „ezeket a csatákat az elején meg kell vívni, mert romokra nem lehet építkezni”.

A válasz: Nem

Szerettünk volna személyesen is találkozni a Fidesz frakcióvezetőjével, de Szajcz Adrián nem tudott minket fogadni, így kérdéseinkre – szűkszavúan – írásban reagált. Amikor arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte a jelenlegi helyzet hosszabb távon ­árthat-e a városnak, egyértelmű választ kaptunk: „Nem.” Hasonlóan reagált arra, hogy volt-e már olyan polgármesteri javaslat, amelyet csak azért utasítottak vissza, hogy ezzel is jelezzék, nem kívánnak vele együttműködni. Szerinte a polgármester és a fideszes képviselők a fontosabb kérdésekben egyet­értésben dolgoznak együtt Siófok fejlődéséért.

A Balaton-parti Kft. átvilágításáról úgy tartja, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő cégek működésének rendszeres ellenőrzése jogos elvárás, ezért az átvilágítással egyetértenek, de ők elsősorban egy ÁSZ-vizsgálatot javasolnak. „Ha az Állami Számvevőszék az ellenőrzése során bűncselekmény gyanúját állapítja meg, megállapításait köteles az illetékes hatósággal haladéktalanul közölni” – írta.

A focicsapat önkormányzati részvételét firtató kérdésünkre ezt válaszolta: „Ez döntés kérdése.” Szamosi Lóránt frakcióvezető lemondásáról pedig azt írta: a fideszes képviselők között nincs semmilyen feszültség és belső ellentét, elődje munkahelyi elfoglaltsága miatt távozott posztjáról.

Mivel több siófoki forrásunk is arra utalt, hogy a Fidesz-frakció állásfoglalásainak kialakításában a volt polgármester is közreműködik, rákérdeztünk erre is. Szajcz Adrián szerint ennek semmilyen valóságalapja nincs. A korábbi városvezető bahartos kinevezéséről pedig így vélekedett: „Dr. Balázs Árpád komoly tapasztalattal rendelkezik a hajózási társaság működtetésében, hiszen évtizedek óta ismeri a céget.”

Balázs Árpádnál is próbálkoztunk: telefonon nem tudtuk elérni, írásos érdeklődésünkre ezt a választ kapuk: „Nem járok frakcióülésre és nem foglalkozom a helyi közügyekkel, így a kialakult helyzetekkel sem. Sokszor hallom magam is, hogy engem hisznek bizonyos fejlemények mögött, de ez nem igaz. Ha valamire megkérnek, vagy információért fordulnak hozzám, bárkinek szívesen segítek, a jelenlegi vezetésnek is. Munkámat, vállalt feladatomat korábban is eskümhöz híven elvégeztem, tisztességgel, becsülettel. Ha bárki az ellenkezőjét állítja, azzal szemben teljes jogi elégtételt veszek. Ez részben megtörtént, részben folyamatban van, és ha bárki hasonló tettre ragadtatja magát, folyamatban lesz. Hiszek az igazság erejében és végzem azt, amit hasznosnak tartok, de ez nem a siófoki közélet. Más közlendőm nincs.”

 

Helyi lapok: minden a régi

A jelenlegi városvezető imázsán nem sokat javít, hogy az önkormányzat által kiadott helyi lap, hírportál és olykor Siófok város saját honlapja is látványosan a Fidesz álláspontját tükrözi. Ennek oka, hogy még mindig a korábbi polgármester ideje alatt létrejött szerződések szerint működik a város kommunikációja. Ezen Lengyel Róbert idén szeretett volna változtatni, egyebek közt úgy, hogy felmondja az egyes médiumokra szánt évi közel negyvenmillió forintos szerződéseket, de e kezdeményezését leszavazta a képviselő-testület. A megyei hírportál, a sonline.hu egyik írása szerint 2014-ben a Siófoki Hírek havi önkormányzati magazin főszerkesztője és egy külsős újságíró havi bruttó 250-250 ezer forint díjazásban részesült, a siofoki-hirek.hu hírportál üzemeltetése és helyiségbérlete havi 635 ezerbe került, egy kft.-vel médiafigyelésre havi 266 ezerért szerződtek, egy weblapkészítőnek 781 ezer forintot fizetett a város tavaly, míg a Siófoki Hírek szerkesztőségének helyiségbérletére 2,5 milliót. A nyomdai és terjesztési költség 21,8 millió forint volt 2014-ben. A jelenlegi állás szerint ez idén is hasonló keretek között folytatódik, bár a városvezető kezdeményezésére a képviselő-testület néhány hónapja a Siófoki Hírek főszerkesztőjét bízta meg azzal, hogy készítsen egy tervet arról, miként lehetne csökkenteni a költségeket. Úgy tudjuk, ez még mindig nem készült el, miközben a hírportál tele van fideszes közleményekkel és a kormánypárt helyi politikusainak képeivel.

Figyelmébe ajánljuk