Az EU induló vállalkozásoknak szánta a pénzt, de Hernádi Zsolt alapja inkább a fideszes oligarcha cégének adta

  • narancs.hu
  • 2017. március 7.

Belpol

A Direkt36 kiszivárgott iratok segítségével, terjedelmes anyagban tárta fel, hogyan osztott közpénzt rokonának és üzlettársának a MOL-vezér cége.

A Forbes birtokába került, majd a Direkt36 által feldolgozott, több mint 20 ezer iratból kiderül, hogy a Hernádi cége által kezelt tőkealap 840 millió forinttal támogatta a saját rokonához és annak közeli ismerőséhez kapcsolódó cég ingatlanügyeinek lebonyolítását. Valamint hogy „Hernádi alapja szorosan együttműködött a programban szintén résztvevő, a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Garancsi Istvánnal, és még az üzletember egyik érdekeltségét is százmilliókkal támogatta".

Hernádi és Garancsi 2013-ban

Hernádi és Garancsi 2013-ban

Fotó: MTI

A cikkből kiderül továbbá az is, hogy az Európai Bizottság konkrét szabálytalanságokat is talált a Jeremie-alapok magyarországi működésével kapcsolatban, így ideig szüneteltették a pénzek kifizetését, valamint egy 4,3 milliárd forintos büntetést is kiszabtak. „Ez azonban nem jelentette azt, hogy ténylegesen vissza is kellett volna adni a pénzt Brüsszelnek, mert az NGM közlése szerint a 4,3 milliárdos forrást a Jeremie-program egy másik részében felhasználhatták” – írják.

Hernádiék állítják, hogy ők szabályosan jártak el minden ügyben, a programot kormányzati szinten felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium viszont elismerte, hogy az EU pénzbüntetést rótt ki.

A teljes cikket itt találják, érdemes elolvasni.

Figyelmébe ajánljuk