"Bárkit, bármikor" (Frei Tamás újságíró)

  • Varró Szilvia
  • 2001. május 10.

Belpol

Magyar Narancs: Mit gondol most a műsorban elhangzott kérdéséről?
Magyar Narancs: Mit gondol most a műsorban elhangzott kérdéséről?az RTL Klub A riporter: Frei Tamás című műsorában. Kisvártatva jobboldali értelmiségiek és újságírók tiltakoztak, és bár az RTL Klub első nyilatkozatában visszautasította a tiltakozókat, másnap bocsánatot kért Orbán Viktortól, a múlt héten pedig felmondott az RTL Klub vezér- és programigazgatója.

Frei Tamás: A kérdés arra vonatkozott, hogy az a bérgyilkos, aki üzletembert vagy a szervezett bűnözés köréből bárkit eltenne láb alól, vállalna-e politikai bérgyilkosságot. Ezt igyekeztem életszerűen, izgalmasan megfogalmazni úgy, hogy mondjuk egy miniszterelnököt megölne-e.

MN: Figyelemkeltőnek és meghökkentőnek tartja?

FT: Igen. Számomra az egész bérgyilkosos filmben az volt a legérdekesebb, hogy politikai bérgyilkosságot is vállalnak. Az Aranykéz utca és a Fenyő-gyilkosság után már semmi nem lehet meglepő, maximum a technikai részletek érdekesek, hogy például távcsöves puskával vagy robbanóanyaggal gyilkolnak-e.

MN: De ön nevesítette a célszemélyt. Nem tartja ezt ízléstelennek?

FT: Nem, mert nem hangzott el Orbán Viktor neve. Magyar riporterként egy Kelet-Európában működő bérgyilkostól miért azt kérdezzem meg Moszkvában, hogy eltenné-e láb alól az amerikai elnököt? A magyar nézőnek az az izgalmas, hogy megölnének-e egy magyar miniszterelnököt. A bérgyilkos rezzenéstelen arccal azt válaszolta, hogy mindenki halandó, nincs határ, bárkit, bármikor megölnének, senki nincs biztonságban. Újságíróként én ezt érzem a legsúlyosabb információnak.

MN: Nem érzi úgy, hogy átlépett egy morális határon?

FT: Milyen határon? Nem lehet megkérdezni, hogy politikai bérgyilkosságot vállal-e a bérgyilkos? Miért van Orbán Viktornak testőre? Azért, mert tudják, hogy ilyesmi előfordulhat. Én most megmutattam azt az embert, aki adott esetben megpróbálná megölni. Megmutattam, hogy itt vér komoly az élet, nem kiállítási tárgyként vannak a miniszterelnök mellett testőrök, és nem véletlenül utazik páncélozott autóban. Vannak, akiket meg akarnak ölni. Az embereknek ez megragadja a fantáziáját.

MN: A magyar miniszterelnök behelyettesíthető lenne a legnagyobb ellenzéki párt elnökével?

FT: Bárkivel. Ha azt kérdeztem volna, hogy a köztársasági elnököt vállalná-e, akkor most azt mondanák, hogy Mádl Ferenc ellen bujtogatok. Sokan érezhették úgy, hogy ez a kérdés egy kicsit erős volt, de én azt gondolom, csak az értette félre, aki félre is akarta érteni, mert egy ilyen, politikailag túlfűtött országban élünk. Viszont tényleg szerencsétlenül, nem elég precízen fogalmaztam.

MN: Hogyan lett volna precíz?

FT: Például, hogy "Ön politikai bérgyilkosságot is vállal?" Akkor azt nem lehet félreérteni, nem lehet belemagyarázni Orbán Viktort, nem lehet politikát belevinni. Én azt szeretném, hogy mindenki nézze a műsoromat, függetlenül attól, hogy milyenek a politikai preferenciái.

MN: Hogyan kerülnek adásba a műsorai, hogyan működik a szakmai kontroll?

FT: Én külső gyártó vagyok, havonta egyszer beviszek egy kazettát az RTL-székházba, ahol azok, akik ezért felelősek, megnézik. Valakinek alá kell írnia, hogy adásba mehet. Először megnézik a programigazgatóságon, aztán, ha valami baj van, megnézi a programigazgató, ha ő is bizonytalan, akkor megnézi maga a vezérigazgató. Ebben az esetben jelezték, hogy gond lehet, úgyhogy megnézi a programigazgató, sőt a vezérigazgató is, és készüljek fel arra, hogy esetleg át kell vágni.

MN: Ki szólt?

FT: A programigazgató hívott fel azzal, hogy éles ez a kérdés, de ő akkor ezt csak a promó (a műsor reklámelőzetese - a szerk.) alapján gondolta. A promóban az volt, hogy a nézők találkoznak egy olyan bérgyilkossal, aki akár még Magyarország miniszterelnökét is megölné. A promóra érkeztek az ORTT-hez panaszos levelek, hogy ez kicsit durva. A promónak viszont éppen az a dolga, hogy provokatív és figyelemfelkeltő legyen, ütősebb, mint maga a műsor. A vezetők megnézték a műsort, és azt mondták, rendben van. Nem gondoltuk, sem én, sem ők, hogy ez hova fajulhat.

MN: Tehát hiányzott a szakmai kontroll?

FT: Nem hiányzott, hanem hibázott. Rosszul mérték föl a helyzetet. Utólag a reakciókból úgy ítélték meg, hogy ki kellett volna vágni a kérdést. Én is így ítélem meg. A fölöttük levő szakmai kontroll Brüsszelben szintén úgy döntött, hogy ez hiba volt. Hát kellett ez a cirkusz bárkinek is? Szakmailag az volt a hiba, hogy nem volt elég egyértelműen megfogalmazva, hogy nem Orbán Viktorra akarom kihegyezni a történetet, és nem azt akarom, hogy öljék meg. Keveset vagyok itthon, és hat éve tudatosan távol tartom magam a politikától, ezért nem tudtam, hogy még mindig létezik ilyen típusú érzékenység, hogy ilyen alacsony az ingerküszöb.

MN: A kérdés ellen jobboldali értelmiségiek és újságírók - többek közt Elek István, Kondor Katalin, Lakatos Pál, Lovas István - levélben tiltakoztak. Mi volt az első reakciója?

FT: Ránéztem a listára, és tudtam, hogy ebből baj lesz. Elkezdtem tájékozódni, és kiderült, hogy az elmúlt időben az RTL Klub A hét című műsora miatt négy pert indított a Magyar Televízió ellen. A listán szerepeltek A hét munkatársai, és teljesen nyilvánvaló volt, hogy most találtak rajtam keresztül egy fogást az RTL Klubon, egyben pedig hűségnyilatkozatot tettek Orbán Viktor mellett. Butaság, ha azt gondolják, hogy Frei Tamás megtestesti a jobboldal összes problémáját a kereskedelmi televíziózással, és akkor most bálványt döntenek. Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője például, aki engem kritizált, pár nappal később a saját újságjában akart produkálni egy ilyen cikket. (Erről lásd cikkünket a 3. oldalon - a szerk.) Ha végignézzük a listát, pontosan meg tudom mondani, hogy az elmúlt tíz évben kivel milyen konfliktusom volt, kezdve Bayer Zsolttal, Kondor Katalinnal vagy bárkivel. Tudom, hogy ki miért van rajta, és milyen egyéni antipátia alapján írt alá valamit Frei Tamás ellen.

MN: Nem túl egyszerű ezt a kört az egyéni antipátia mentén leírni? Olyan sok ember van, akinek Frei Tamás az útjában áll?

FT: Sokan vannak, akik nem szimpatizálnak velem és azzal az értékrenddel, amit megtestesítek.

MN: Mit testesít meg?

FT: Én egy lendületes, szókimondó, üzleti alapon, pragmatikusan gondolkodó újságíró vagyok, aki a televíziózást nem népnevelői küldetéstudattal közelíti meg, hanem szórakoztatásnak, és amilyen mértékben információ belecsempészhető, informatív műfajnak is tekinti. Utazom a világban, és mivel ezt pénzügyi alapon művelem, pénzügyileg jobban vagyok szituálva, továbbá népszerű vagyok. Lehet ezt az egészet utálni - utálják is azok, akik nem tudtak rácsatlakozni, generációs meg mindenféle egyéb okok miatt.

MN: Az RTL két közleményt adott ki. Az elsőben a csatorna kommunikációs igazgatója, Szabó Stein Imre még védte az ön és az RTL Klub becsületét.

FT: Szerintem ez helyes volt. Ha már reagál az RTL Klub, mert nem biztos, hogy ezt az egészet komolyan kellett volna venni, akkor így kell reagálni, az ilyen támadásokat vissza kell utasítani.

MN: A múlt héten az RTL vezérigazgatója és programigazgatója felajánlotta lemondását. Mitől pánikoltak be?

FT: Mint már mondtam, én külsős szállítóként maximum havonta egyszer megyek be az RTL épületébe. Így aztán abszolúte nem látok bele a csatorna belügyeibe. Úgyhogy tényleg nem tudok válaszolni erre a kérdésre.

MN: De most az a látszat, hogy ön miatt hullik a feje két embernek, míg önhöz nem nyúlnak.

FT: Nem nálam kell keresni a választ, hogy ez a valódi ok-e. Én is csak a sajtóból tájékozódom. Az RTL Klub hivatalos álláspontja az, hogy mivel ők ketten megnézték, és tudták, hogy milyen műsor van a háttérben, hogy ki kit perel stb., figyelembe kellett volna venniük, hogy milyen típusú nyomás nehezedik az ő csatornájukra, milyen irányból és miért. Nekem az RTL Klub belga főnöke azt mondta, hogy én egy bombázópilóta vagyok, akit kiküldenek a város fölé, és az a dolgom minden hónapban, hogy valami extrát produkáljak. Akik lent a parancsnokok, azok tudják, hogy lehet-e valahova bombát dobni vagy nem.

MN: Lehet, hogy az ő eltávolításukhoz ez a polémia csak az ürügy volt, amire vártak?

FT: Ehhez nem tudok hozzászólni. Én ebbe nem vagyok beavatva. Én csak egy telefont kaptam, hogy nyugalom, Tamás, veled semmi gond nincs, ez rendben volt, csak szerencsétlenül volt megfogalmazva.

MN: A héten dönt az ORTT az önt és a csatornát érintő szankciókról.

FT: Ez rendben van, az ORTT-nek ez a dolga. Egy dolog nem lenne rendben, ha igazak lennének a pletykák, hogy az ORTT mindaddig folyamatos és állandó atrocitásoknak akarja kitenni a csatornát, amíg el nem tűnök a képernyőről. Állítólag majd azt mondják, hogy a gyerekműsorokkal az RTL Klub megsértette a gyerekek erkölcsi mittudoménmijét, és küldik a sokmilliós büntetéseket mindaddig, amíg pénzügyileg már nem éri meg az RTL-nek Frei Tamást képernyőn tartani. Remélem, ez csak pletyka és blöff, hiszen az ORTT-nek ilyen jogosítványa nincs. Akinek az jön ki a száján, hogy én megsértem az alkotmányos rendet (az ORTT MIÉP-es tagja - a szerk.), azzal én nem tudok mit kezdeni.

MN: Érik önt retorziók az RTL részéről az ügy kapcsán?

FT: Bizonyos anyagi retorziók esetleg igen, de nem az RTL részéről, hanem az ORTT-ből. Világos, hogy egy ORTT-büntetésért nekem is vállalnom kell a következményeket.

MN: Vagyis kifizeti.

FT: Az, hogy egy esetleges ORTT-büntetést az RTL fizet-e, vagy áthárítja rám, azon múlik, hogy az ORTT a döntésben a törvény melyik paragrafusára hivatkozik, és hogy pontosan erre vonatkozóan hogyan rendelkezik az RTL-lel kötött szerződésem. Persze többféle büntetés van, azt is mondhatják, hogy 6 percig legyen sötét a képernyő. Viccesen azt szoktam mondani, hogy azt fogom csinálni, amit Pavarotti, amikor vitája volt az olasz adóhatósággal. Betette egy borítékba a pénzt, személyesen besétált, és a portás kezébe nyomta. Ha az ORTT azt mondja, hogy iksz millió forintot fizessek be, be fogom fizetni. A következtetést én az agyamban már úgyis levontam, az már csak hab a tortán, hogy az ORTT még megbüntet-e hozzá.

MN: Mire következtetett?

FT: Még tudatosabban kell távol tartanom magam a politikától. Politikai kérdéseket nem szabad érinteni, és olyanokat sem, amelyek nagyon élesen megosztják a közvéleményt. Éppen ezért nem készítek filmet a pedofíliáról, a homoszexualitásról vagy az ufókról. Ha a filmem azt sugallaná, hogy vannak ufók, lehülyéznének, akik nem hisznek benne, és fordítva. Ha az ember nem réteg-, hanem 3 millió embernek szánt szórakoztató műsort gyárt, az behatárolja a szerkesztői témaválasztást. Ha majd egyszer megint politikai műsort csinálok, azzal bevállalom, hogy beköpjenek az autómba, ahogy ez meg is történt. Én a nyugalmat szeretem, utálom ezt a politikai mocsarat, ezt az egész stílust, a butaságot, ahogy ez zajlik. Lehetséges, hogy az lesz a vége, hogy iksz éves pályafutás, iksz millió nézettségű műsorok, milliárdos összesített nyereségek produkálása után rá lehet bírni az RTL Klubot, hogy vegyék le Frei Tamást a képernyőről. Ha levesznek, akkor azt mondom, hogy Björn Borg is a csúcson ment el. Túl fogom élni.

MN: Bocsánatot kért levélben Orbán Viktortól, aki azt mondta: megbocsát, de nem felejt.

FT: Privát levél volt, ami kiszivárgott. Amikor elindult ez a cirkusz, úgy gondoltam, hogy mindez azért személy szerint érinti őt, még ha nem is volt nevesítve. Azt írtam, hogy eszem ágában sem volt zaklatni vagy megbántani. De kértem már bocsánatot máskor is: a múlt havi, Szaúd-Arábiáról szóló műsor után egy gimnazista arab fiú írt, hogy a lány, akibe szerelmes, most rosszat gondolhat az összes arabról, holott a műsor Szaúd-Arábiával foglalkozott. Bocsánatot kértem tőle, ha félreérthető voltam, és kértem, mutassa meg a lánynak is a levelet. Vagyis nem a rang számít: ha valaki úgy érzi, megbántottam, legyen az egy vidéki gimnazista vagy maga a miniszterelnök, attól bocsánatot kérek.

MN: Változtat valamit a műsorán?

FT: Igen, a következő műsorban lesz egy változás. A promóban a következő mondattal reagálok az egész hajcihőre, hogy "A riporter: Frei Tamás. Nyugalom, ő csak kérdez." Ezt körülbelül ezen a szinten kellene kezelni.

Miklósi Gábor

Varró Szilvia

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.