A NER-rel versenyezni sem lehet

Bástya üti futót

Belpol

Húsz év után megszűnik az országos hírű sárvári 24 órás ultrafutóverseny. Szervezőjét kizárták a Sárvári Kinizsi SE-ből, szakosztályát feloszlatták, a számlát egy időre zárolták. A futóközösségekben megosztott hírt valaki így kommentálta: Gyulának nem kellett volna politizálnia.

A szlovák Ivan Macaj 229 kilométert tett meg Sárvár központjában 2019. április 27–28-án, a 6/12/24 órás körözős futóversenyen. Ő lett az abszolút győztes. Pedig késve indult, a rajt után egy órával érkezett meg „az ultrafutás Mekkájába”, ahogy a 15 ezres Vas megyei várost emlegetik. A női győztes, Bogárdi Szilvia 226 kilométeres eredményével akkor a 24 órás versenyek női világranglistájának élé­re ugrott. A résztvevők 1,1 kilométeres pályán futottak a csokoládépapírról is ismert várat körbefogó utcákon, aszfalton, macskakövön. Ha megéheztek, hosszú asztalról vehették el, amit megkívántak, sokan saját enni- és innivalóval készültek. Ez legalább háromnapos program, mert 6, 12, pláne 24 óra futás után nem utazik haza rögtön az ember akkor sem, ha lenne, aki vezet helyette. Miután kialussza magát a panzióban, megy a fürdőbe, vagy rögtön vendéglőt keres, mert farkaséhes. És azt tapasztalja, hogy mindenütt kedvesen fogadják.

„Kedves Futók! Sajnálattal közöljük, hogy a jubileumi sárvári 24 órás futás elmarad. 2002-ben rendeztük meg először, nem gondoltuk volna, hogy 2022-ben a polgármester szűkszavú »nem lesz verseny« válaszát kapjuk ajándékba” – tette közzé Görög Gyula főszervező tavaly márciusban. Akkor még azon volt, hogy miután 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a verseny, de sokan elküldték a nevezési díjat, még egyet valahogyan mindenképpen megszervez, mert ezzel tartozik.

Köszönjük néked, Sárvár!

Ígéretét nem tudta teljesíteni, mert a Sárvári Kinizsi Sportegyesület vezetősége közben megszüntette a versenyeket szervező atlétikai szakosztályt, vezetőjét, Görög Gyulát kizárták az egyesületből, a számlát pedig zárolták azzal, hogy majd az egyesület visszautalja mindenkinek a befizetett nevezési díjakat.

„Mi 20 év után befejeztük. Köszönjük, hogy velünk voltatok!” – írta a Facebookon Görögné Berke Zsuzsanna. A hazai futóközösségekben a megosztott hír alatt sokan megköszönték Görögéknek, amit a hazai ultrafutásért tettek. Akadt, aki megnézte, ki a polgármester Sárváron – Kondora István (Fidesz–KDNP) –, és ebből vont le következtetést a döntés hátterére vonatkozóan.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?

Kérik vissza Szepit

Kiskunhalason civilekkel együtt fideszes politikusok tüntettek egy főhatósági döntés, a kórházigazgató menesztése miatt. Mivel a leváltást senki sem indokolta, a helyiek intrikát sejtenek mögötte, és meg is találták a bűnöst.